İNGİLİZCE DENEME SINAVI PRACTİCE EXAM 17

 

Find the Turkish translation

 

61-Stock raising is the principle means of livelihood of the few people who live on the Australian savannahs.

A)Avustralya savanalarında az sayıda insan yaşar ve bu insanların tek geçim kaynağı hayvancılıktır.

B)Avustralya savanalarında çok az insan geçimini hayvancılıkla sağlamaktadır.

C)Çok az insanın yaşadığı Avustralya savanalarında en yaygın geçim kaynağı hayvancılıktır.

D)Hayvancılık, Avustralya savanalarında yaşayan az sayıda insanın, başlıca geçim kaynağıdır.

E)Hayvancılığın tek geçim kaynağı olduğu Avustralya savanlarında az sayıda insan yaşamaktadır.

 

62-You'll see what a shallow person he is when you spend a few days together with him.

A)Onunla birkaç gün bir arada kalırsan, yüzeysel olup olmadığını görürsün.

B)Onun kadar yüzeysel biriyle birkaç gün bile bir arada kalmaya katlanamazsın.

C)Onun ne kadar sığ biri olduğunu anlamak için birkaç gün onunla bir arada yaşaman yeterli.

D)O kadar yüzeysel bir insan ki onunla birkaç gün bir arada kalmak zorunda olduğuna inanmıyorum.

E)Onunla bir arada birkaç gün geçirince, ne kadar sığ bir insan olduğunu anlayacaksın.

 

63-Though not the children, the adults were a little unsettled by the fact that the weather was overcast for most of the picnic.

A)Piknik boyunca havanın kapalı olması çocukları hiç etkilemedi ama büyükler biraz rahatsız oldu.

B)Pikniğin büyük bir bölümünde havanın yağışlı olmasından çocuklar deği1, büyükler tedirgin oldu.

C)Piknik boyunca havanın yağışlı olmasına rağmen, büyükler huzursuz olsa da, çocuklar çok eğlendi.

D)Piknik sırasında havanın zaman zaman bulutlanmasından, büyükler kadar olmasa da, çocuklarda huzursuz oldu.

E)Çocuklar olmasa da. büyükler, pikniğin büyük bir bölümünde havanın kapalı olmasından biraz tedirğin oldu.

 

64-It’s wondered in the business circle how much longer both companies will bear this keen competition.

A)Şimdi iş dünyasında merak edilen, her iki şirketin de bu keskin rekabeti sürdürüp sürdürmeyeceğidir.

B)Bu keskin rekabete her iki şirketin de daha ne kadar dayanacağı iş çevrelerinde merak ediliyor.

C)İş dünyasındaki bu kıyasıya rekabete, bu iki şirketin dayanıp dayanamayacağı merak konusu.

D)İş çevrelerinde herkes, iki sirket arasındaki bu kıyasıya rekabetten hanğisinin galip çikacağını merak ediyor.

E)İki sirket arasındaki keskin rekabetin sonucunu, tüm iş dünyası merakla bekliyor.

 

65-The unusual techniques the poet used served to express his ideas more effectively than he would with the ordinary styles.

A)Şairin kullandığı olağandışı teknikler, düşüncelerini, alışılmış stillerle yapabileceğinden daha etkili bir biçimde açıklamasını sağlamıştır.

B)Kullandığı tekniklerin alışılmış stillerin çok dışında olması, şairin düşüncelerini tam olarak açıklayabilmesinde çok etkili olmuştur .

C)Şairin düşüncelerini açıklamak için olağandışı teknikler yerine, alışılmış stilleri kullansaydı, bu kadar etkili olamazdı.

D)Alışılmış stiller yerine olağandışı teknikler kullanması şairin, düşüncelerini etkili bir biçimde açıklamasına yardımcı olmuştur.

E)Şair düşüncelerini, alışılmış stillerle deği1 de, kendisi için daha etkili olduğuna inandığı olağandışı tekniklerle açıklamıştır.

 

66-In recent years, our athletes have obtained quite good results in international contests.

A)Sporcularımız, ancak son yıllarda uluslararası yarışmalarda iyi sonuçlar almaya başlamışlardır.

B)Uluslararası karşılaşmaların son birkaç yılı değerlendirildiğinde, sporcularımızın durumu oldukça iyidir.

C)Son yıllarda sporcularımız, uluslararası karşılaşmalarda oldukça iyi sonuçlar elde etmişlerdir.

D)Sporcularımız son yıllarda, uluslararası alanda, çok iyi karşılaşmalara katılmışlardır.

E)Son yıllarda sporcularımızın, uluslararası yarışmalarda oldukça iyi sonuçlar aldığı gözlenmektedir.

 

67-As he is normally a very talkative person, we found his silence at yesterday’s family reunion a little peculiar.

A)Aslında çok konuşkan bir insandır, ama nedense dünkü aile toplantısında anormal derecede suskundu.

B)Genelde çok konuşkan biri olduğu için, dün aile toplantısındaki suskunluğunu biraz tuhaf bulduk.

C)Dünkü aile toplantısında neden o kadar suskun olduğunu anlayamadık çünkü normalde çok konuşkan biridir.

D)Normalde onun kadar konuşkan bir insanın dünkü aile toplantısındaki suskunluğu bize tuhaf geldi.

E)Çok konuşkan biri olduğunu bildiğimiz için dün aile toplantısındaki suskunluğunu hiç de normal karşılamadık.

 

68- The combination of humour and sentiment found in 0. Henry's stories forms the basis of their universal appeal.

A)O. Henry'nin öylülerini evrensel kılan,  temelde içerdikleri mizah ve duygunun tüm insanlara hitap etmesidir.

B)Öyküleri tüm dünyada beğeniyle okunan O. Henry, mizah ve duguyu ustaca birleştirmiştir.

C)Öykülerinde mizah ve duyguyu birleştiren O. Henry, tüm dünyada beğeniyle okunan evrensel bir yazardır.

D)O. Henry'nin öykülerinde bulunan mizah ve duygu karışımı, onların tüm dünyaya hitap etmesinin temelini oluşturmaktadır.

E)O. Henry’yi evrensel yapan. öykülerini dayandırdığı güçlü mizah ve duygu karışımının tüm dünyada beğeni toplamasıdır.

Find the statement for the blank

 

69-One of the dominating astronomical discoveries of the 20th century was the realisation that the galaxies of the universe all seem to be moving away from us. ……….. . In other words, the universe seems to be expanding. Hence, scientists conclude that the universe must once, very long ago, have been extremely compact and dense.

A)The explosion of matter giving birth to the universe is called the Big Bang

B)As a result of all this movement, the universe seems to be getting smaller

C)Scientists do not know if there is a limit to this pattern of movement

D)It turned out that they are not just moving away from us, but also from each other

E)As yet, scientists have not been able to understand what this motion means

 

70-King Arthur was the king of Britain in what is known as the Arthurian legend. ………….. . However, it is probable that, of the many persons who figure in the Arthurian legend, he is the only one who actually may have done so. If so, he was born in the late 400s, was king and led the Britons in war against the invading Anglo-Saxons

A)These are the stories of the knights of the Round Table

B)There is little evidence to say that he existed

C)Storytellers have been telling these stories for hundreds of years

D)This cycle of stories comes from Celtic mythology

E)He was married to Queen Guinevere and had a magic sword

 

71-At the top of the world lie not one pole, but two. ……….. . This pole is not fixed, but slowly wanders. Today it is on Prince William Island, an area rich in minerals, forests and animal life. The other, the geographic North Pole, on end of the axis on which the Earth spins , is in a wilderness of ice and snow, a dead region  which can barely support life.

A)One is the Magnetic North Pole, to which all compass needles point

B)Finally, in 1909, an American, Robert Peary, readied the Pole

C)The same is true of the Antarctic regions, where there are two south poles

D)The centre of this vast ice-covered Arctic Ocean is known as the Pole of inaccessibility

E)It is not land at all, but a thin crust of ice over the Arctic Ocean

 

72-In the past, among the English aristocracy, it was the custom to present boys with a sword and a set of pipes when they came of age. But the pipes were not new when the boy received them. ………… . Over the years they matured, losing the bitter taste of the wood and improving their ability to absorb the nicotine. So by the time the boy was old enough to smoke, he was the proud possessor of a set of fine mature pipes.

A)On the other hand, the sword was always brand new and specially designed

B)The boys were not regarded as mature enough to deserve a new set of pipes

C)Boys who chose to smoke before coming of age had to smoke cigarettes

D)They were bought when the child was born and handed to a servant to smoke

E)This was in case the young man decided he didn't want to be a pipe smoker

 

73-Palmistry experts claim the hand is a 'road map' for life events. ………….. . If it goes straight up to the middle finger, success will be slow but sure. If it curves to run parallel with another line, expect a major change by your 30s. If it curves towards your index finger you are career-driven and if it curves towards your ring finger, you are extrovert

A)This is similar to other methods of telling the future, such as the reading of coffee grounds

B)Your life line, your head line and your heart line are some of the important lines in palmistry

C)To find your fate line, study your writing hand and find the line running from the base up

D)The length, depth and direction of the lines on your hand all provide information about you

E)Whether this is true or not is arguable, but studying the lines on your hand can be enjoyable

 

74-…………. . This instrument breaks down the light in a star into its component colours. Each colour represents one element that has become incandescent; that is, it has become so hot that it gives off light. Through the use of the spectroscope, it has been found that stars, including the Sun, have 66 of the 92 elements found on the Earth.

A)in this respect, stars differ from the moon and planets, which shine only by reflecting the Sun's light

B)Telescopes and sensitive photographic plates show that there are many millions of stars

C)The composition of the Sun, as well as that of other stars, is determined by means of a spectroscope

D)Because these elements have been heated to incandescence, stars are said to be self-luminous

E)In addition to the 92 naturally-occurring elements, twenty others have been produced in laboratories

 

Cevap Anahtarı:

 

61.D                62.E       63.E       64.B       65.A

66.C 67.B       68.D       69.D       70.B

71.A                 72.D       73.C       74.C


Detaylı İngilizce Grameri, Videoları ve Testlerine Sağdaki Menüden Ulaşabilirsiniz.
ÜCRETSİZ KPSS VİDEO DERSLER, TESTLER BURADA TIKLAYINIZ


BENZER KONULARI SİTE İÇİNDE ARAYIN








  • SİTE İÇİ ARAMA
  • Kariyerdersleri.com
  • KATEGORİLER
  • HAKKIMIZDA
Mutlu olmayı yarına bırakmak, karşıya geçmek için nehrin durmasını beklemeye benzer ve bilirsin, o nehir asla durmaz.
KPSS MATEMATİK KPSS GEOMETRİ KPSS VATANDAŞLIK KPSS TÜRKÇE KPSS TARİH KPSS COĞRAFYA
İNGİLİZCE ALMANCA İTALYANCA KARİYER OYUN BİLGİSAYAR YAZILIM BİLGİSAYAR NETWORK
BİLGİSAYAR DONANIM BİLİŞİM TERİMLERİ CİLT VE CİLT BAKIMI HASTALIKLARIMIZ İNSAN VÜCUDU NEDİR