ÜLKELER COĞRAFYASI, ÜLKELERİN ÖZELLİKLERİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI 13

 

261.Aşağıdaki Avrupa ülkelerinden hangisinin ekonomisinin temelini tarım ve hayvancılık oluşturur?

A) Almanya                   B) İngiltere            C) Fransa

D) Hollanda                 E) İsviçre

 

262. Aşağıdaki ülkelerden hangisi Ortadoğu ülkelerinden birisi değildir?

A) Tunus                       B) Irak   C) İran

D) Suudi Arabistan     E) İsrail

 

263. Aşağıdakilerden hangisi bağımsız Orta Asya Türk devletlerinden

birisi değildir?

A) Kazakistan              B) Kırgızistan    C) Yakutistan

D) Özbekistan             E) Türkmenistan

 

264. Aşağıdakilerden hangisi Balkan ülkelerinden birisi değildir?

A) Arnavutluk                B) Makedonya      C) Moldova

D) Bosna – Hersek                    E) Hırvatistan

 

265. Norveç, İsveç, Finlandiya gibi ülkelerde yeryüzünün şekillenmesinde aşağıdaki dış kuvvetlerden

hangisi daha etkili  olmuştur?

A) Gel - git    B) Akarsular         C) Rüzgarlar

D) Buzullar                   E) Yer altı suları

 

266. Aşağıdakilerden hangisi Avrupa’nın genel özelliklerinden birisi değildir?

A) Nüfus artış hızı azdır.

B) Ortalama yükseltisi azdır.

C) Orman bakımından zengindir.

D) Ekonomisi büyük ölçüde sanayiye dayanır.

E) Nüfus yoğunluğu diğer kıtalara oranla azdır.

 

267.

-  Adalar ülkesidir.

-  Çok sık depremler görülür.

-  Sanayi ve endüstri çok gelişmiştir.

-   Arazisi dağlık olduğundan dolayı tarım alanları dardır.

Yukarıda özellikleri verilen Asya ülkesi aşağıdakilerden hangisidir?

A) Pakistan                  B) Hindistan         C) İngiltere

D) Japonya                  E) Filipinler

 

268.

-  Turizm geliri fazladır.

-  Ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanır.

-  Ağır sanayi ve otomotiv sanayi gelişmiştir.

-  Genel olarak Akdeniz ikliminin etkisi altındadır.

Yukarıda özellikleri anlatılan Avrupa ülkesi aşağıdakilerden hangisidir?

A) Fransa                      B) Almanya           C) İngiltere

D) İtalya                        E) Romanya

 

269.  Aşağıdaki ülkelerin hangisinde Ilıman Okyanus  iklimi görülmez?

A) Fransa                      B) İngiltere            C) İsviçre

D) Hollanda                 E) Almanya

 

270. Aşağıdaki ülkelerden hangisi saat yapımında dünya birincisidir?

A) İngiltere                    B) A.B.D.               C) Fransa

D) İsviçre                     E) Almanya

 


271.

-Yüzölçüm olarak Kafkas ülkelerinin  en büyüğüdür.

- Dağlık Karabağ özerk bölgesi bu ülkede yer alır.

- Petrol ve Doğal gaz bakımından zengindir.

- En önemli akarsuları Kura ve Aras’tır.

Yukarıda bazı özellikleri  verilen ülke, aşağıdakilerden hangisidir?

A) Gürcistan                 B) Azerbaycan

C) İran                           D) Ermenistan         E) Suriye

 

272. Başkenti Aşkabat’tır. Karakum çölü büyük yer kaplar. Doğal gaz bakımından  zengindir. Nüfus

artış hızı çok yüksektir.

-Yukarıda bazı özellikleri verilen ülke, aşağıdakilerin hangisinde doğru olarak verilmiştir?

A) Özbekistan              B) Türkmenistan      C) Kırgızistan

D) Kazakistan              E) Tacikistan

 

273. Aşağıdakilerden hangisi ekonomik bakımdan geri kalmış ülkelerin nüfus özellikleri arasında gösterilemez?

A) Doğum oranı yüksektir.

B) Yaşam standartları düşüktür.

C) Genç nüfus oranı fazladır.

D) Bebek ölüm oranı düşüktür.

E) Ortalama yaşam süresi kısadır.

 

274. Aşağıdakilerden hangisi  tarıma dayalı endüstrinin  geliştiği ülkelerden biri değildir?

A) Fransa                     B) ABD                  C) İran

D) İtalya                        E) İsveç

 

275.  Aşağıdaki kıtaların hangisinde buzullar daha geniş yer kaplar?

A) Asya                          B) Avustralya    C) Antarktika

D) Avrupa                     E) Amerika

 

276. Gel-git ile oluşan denizin  en yüksek ve en alçak seviyesi arasındaki yükselti farkına gelgit genliği denir.

- Aşağıdaki ülkelerin hangisinin kıyısında gel-git genliğinin daha yüksek olması beklenir?

A) Almanya                   B) Bulgaristan      C) İtalya

D) Mısır                         E) Cezayir

 

277. Mekanik çözülmede etkili olan faktör günlük sıcaklık farkı iken, kimyasal çözülmede etkili olan faktör yağıştır.

- Buna göre, aşağıdaki ülkelerden hangisinde, yaygın olan çözülme türü diğerlerinden farklıdır?

A) Fransa                      B) İngiltere            C) Kazakistan

D) Kongo                     E) Brezilya

 

278. Aşağıdaki ülkelerden hangisinde  kuzeye doğru gidildikçe sıcaklık artar?

A) Mısır      B) İran     C) Türkiye     D) Norveç      E) Şili

 

279.Örtü buzullarının aşındırdığı alanlarda yeryüzü şekilleri oldukça arızalıdır. Bu alanlarda çok

sayıda göl olduğu gibi akarsulardaki şelale sayısı oldukça fazladır.

- Aşağıdaki ülkelerden hangisinde; akarsularında çok sayıda şelale  bulunduğundan  hidroelektrik

potansiyeli daha yüksektir?

A) Fransa                      B) İsveç                 C) Danimarka

D) Mısır                         E) Arjantin

 

280. Aşağıdaki ülkelerden hangisi petrol ithal eden ülkeler arasında gösterilemez?

A) Irak                            B) Yunanistan      C) İsrail

D) İtalya                        E) Türkiye

 

CEVAP ANAHTARI

 

261.D

262.A

263.C

264.C

265.D

266.E

267.D

268.D

269.C

270.D

271.B

272.B

273.D

274.C

275.C

276.A

277.C

278.E

279.B

280.A


Diğer Coğrafya Notları, Testleri ve Videolarına Sağdaki Menüden Ulaşabilirsiniz.
BENZER KONULARI SİTE İÇİNDE ARAYIN








  • SİTE İÇİ ARAMA
  • Kariyerdersleri.com
  • KATEGORİLER
  • HAKKIMIZDA
Mutlu olmayı yarına bırakmak, karşıya geçmek için nehrin durmasını beklemeye benzer ve bilirsin, o nehir asla durmaz.
KPSS MATEMATİK KPSS GEOMETRİ KPSS VATANDAŞLIK KPSS TÜRKÇE KPSS TARİH KPSS COĞRAFYA
İNGİLİZCE ALMANCA İTALYANCA KARİYER OYUN BİLGİSAYAR YAZILIM BİLGİSAYAR NETWORK
BİLGİSAYAR DONANIM BİLİŞİM TERİMLERİ CİLT VE CİLT BAKIMI HASTALIKLARIMIZ İNSAN VÜCUDU NEDİR