ÜLKELER COĞRAFYASI, ÜLKELERİN ÖZELLİKLERİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI 20

 

401. “Güneşlenme süresinin uzun olması, geniş kumsalların varlığı, elverişli sıcaklık koşulları kıyı turizmini geliştirir”

Aşağıdakilerden hangisinde kıyı turizmi gelişmemiştir?

A) İtalya                         B) Danimarka      C) İspanya

D) Fransa                     E) Yunanistan

 

402.” Bazı ülkelerde nüfus yer şekillerinin engebeliliği nedeniyle belli kesimlerde yoğunlaşmaktadır.”

Aşağıdaki ülkelerden hangisinde, nüfusun dengesiz dağılmış olmasının nedeni yukarıdaki durum değildir?

A) Mısır     B) Hindistan     C) İran      D) İtalya     E) Türkiye

 

403. Güneydoğu Asya’da kışların kurak, yazların yağışlı geçmesinin temel nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

A) Bitki örtüsünün zenginliği

B) Matematik konumu

C) Muson rüzgarlarının mevsime göre  yön değiştirmesi

D) Yer şekillerinin sade olması

E) Yıllık sıcaklık ortalamasının fazla olması

 

404. Hava kütlelerinin bir dağa çarpıp yükselmesiyle meydana gelen yağışlara orografik  yağışlar denir.

-Aşağıdaki ülkelerin hangisinde  yer şekillerinin özelliği bu tür yağışların oluşumuna en az elverişlidir?

A) Arjantin                     B) Hindistan         C) ABD

D) Kanada                   E) Hollanda

 

405.  

-İklimi deniz ve kara iklimleri arasında geçiş özelliği gösterir.

- Dünyanın ikinci Avrupa’nın birinci ekonomik gücüdür.

- Ülkemizin dış ticaretin de ilk sırada yer alır.

Yukarıdaki özellikler aşağıdaki ülkelerin hangisine aittir?

A) Japonya                   B) Fransa             C) ABD

D) Almanya                                  E) İngiltere

 

406. “Bir yerin coğrafi koşulları ile o yerdeki konutlarda yaygın olarak kullanılan yapı malzemesi

arasında yakın ilişki vardır.”

- Bu genellemeye göre, aşağıdaki yerlerden hangisinde yapı malzemesi olarak ahşabın yaygın

olması beklenir?

A) Finlandiya                B) Afganistan   C) Cezayir

D) Avustralya               E) Suriye

 

407. “Eksen eğikliğinin bir sonucu olarak, farklı yarımkürelerde zıt mevsimler yaşanır.”  Aşağıdaki

ülkelerden hangisi, aynı anda Türkiye ile zıt mevsimi yaşar?

A) Almanya                   B) Fransa             C) Arjantin

D) ABD                          E) Çin

 

408. Aşağıdakilerden hangisinde bir ülke ile o ülkede gelişen  turizm dalı yanlış eşleştirilmiştir?

A) İsviçre – Kış sporları             B) Hollanda – Deniz

C) Mısır – Tarihi eserler            D) Vatikan – Din

E) İtalya – Deniz ve tarih

 

409. “Yarı kurak ve kurak iklim bölgelerinde günlük sıcaklık farkının etkisiyle mekanik çözülme

etkili olup, toprak oluşumu  yavaştır. “  Buna göre, aşağıdaki ülkelerin iklim özellikleri düşünüldüğünde

hangisinde toprak oluşumunun hızlı gelişmesi beklenir?

A) Irak                            B) Türkiye             C) Cezayir

D) İngiltere                   E) Mısır

 

410. Yıl boyunca öğle vakti bir cismin gölgesi güneye düşerse,

o cisim aşağıdaki ülkelerden hangisinde olabilir?

A) Tunus                       B) Japonya           C) Meksika

D) Güney Amerika      E) Türkiye

 


411. “Nemin az olduğu ülkelerde fiziksel çözülme fazladır. “

-Buna göre, aşağıdaki ülkelerden hangisinde fiziksel çözülmenin daha fazla olması beklenir?

A) İngiltere                   B) Kongo              C) Belçika

D) Japonya                  E) Mısır

 

412. Yıl boyunca tamamen ya da kısmen donmuş topraklara tijale  topraklar denir.” Bu topraklarda

tarım yapılamaz.

- Aşağıda verilen ülkelerden hangisinde bu tür topraklar bulunmaz?

A) Kanada                    B) İsveç                 C) Rusya

D) Alaska                     E) Belçika

 

413. Türkiye’nin güney kıyılarında   doğal olarak yetişebilen bir bitkinin aşağıdaki ülkelerden

hangisinde doğal olarak yetişmesi beklenir?

A) Almanya                   B) İspanya            C) Finlandiya

D) Kolombiya              E) Hollanda

 

414. Aşağıda verilen Akdeniz ikliminin etkili olduğu ülkelerden hangisinde deniz suyu sıcaklığının

20ºC’nin  üzerine çıktığı aylar diğerlerinden farklıdır?

A) Fransa                     B) Türkiye              D) Cezayir

D) Yunanistan             E) G. Afrika Cumhuriyeti

 

415. Bir ülkede kıyı turizmi yapılabilmesi için yazlarının sıcak ve kurak geçmesi, ülkelerin denize

kıyısı olması gerekir.

- Buna göre, aşağıdaki ülkelerden hangisinde kıyı turizminin gelişmemesinde o ülkelerin yaz aylarında

sıcaklık değerlerinin düşük olması etkilidir?

A) İtalya                         B) Finlandiya        C) Yunanistan

D) Brezilya                    E) ABD

 

416.

I-     İran                         II-            Almanya

III-   Hollanda               IV-           Mısır

Yukarıda verilen ülkelerden hangisinde nüfus artışı kalkınma hızından fazladır?

A) I ve II                         B) II ve III               C) III ve IV

D) I ve IV                        E) II ve IV

 

417. Türkiye’de Ocak ve Şubat  aylarında yaşanan koşullar aşağıdaki ülkelerden hangisinde temmuz ve

ağustos aylarında yaşanır?

A) Norveç                      B) Suriye               C) Çin

D) ABD                          E) Arjantin

 

418. Aşağıdaki ülkelerden hangisinin yerel saati diğerlerine göre daha geridir?

A) Bangladeş              B) Ürdün               C) Ukrayna

D) Portekiz                   E) Bulgaristan

 

419. Kuzeye gidildikçe gece – gündüz arasındaki zaman farkının artığı ülke aşağıdakilerden hangisidir?

A) Arjantin                     B) Avustralya           C) Meksika

D)  Şili                           E) G. Afrika Cumhuriyeti

 

420.

-İç denizlere kıyısı olan

-Gelgitin etkili olmadığı

-Akdeniz ikliminin etkili olduğu

Ülke aşağıdakilerden hangisi olabilir?

A) Şili      B) İtalya     C) Kanada      D) Belçika     E) İran

 

CEVAP ANAHTARI

 

401.B

402.A

403.C

404.E

405.D

406.A

407.C

408.B

409.D

410.D

411.B

412.E

413.B

414.E

415.B

416.D

417.E

418.D

419.C

420.B


Diğer Coğrafya Notları, Testleri ve Videolarına Sağdaki Menüden Ulaşabilirsiniz.
BENZER KONULARI SİTE İÇİNDE ARAYIN








  • SİTE İÇİ ARAMA
  • Kariyerdersleri.com
  • KATEGORİLER
  • HAKKIMIZDA
Mutlu olmayı yarına bırakmak, karşıya geçmek için nehrin durmasını beklemeye benzer ve bilirsin, o nehir asla durmaz.
KPSS MATEMATİK KPSS GEOMETRİ KPSS VATANDAŞLIK KPSS TÜRKÇE KPSS TARİH KPSS COĞRAFYA
İNGİLİZCE ALMANCA İTALYANCA KARİYER OYUN BİLGİSAYAR YAZILIM BİLGİSAYAR NETWORK
BİLGİSAYAR DONANIM BİLİŞİM TERİMLERİ CİLT VE CİLT BAKIMI HASTALIKLARIMIZ İNSAN VÜCUDU NEDİR