GEOMETRİK YER İLE İLGİLİ TEST SORULARI

 

1. Sabit iki noktaya olan uzaklıklar oranı sabit olan noktaların geometrik yeri aşağıdakilerden hangisidir.

A) Bu iki noktayı birleştiren doğru parçasının orta dikmesidir.

B) Bu iki noktayı odak kabul eden bir elipstir.

C) Bu iki noktayı odak kabul eden bir hiperboldür

D) Bu iki noktayı çap uçları kabul eden bir çemberdir.

E) Bu iki nokta arasını verilen sabit oranda bölen noktalar çap uçları olmak üzere çizilen çemberdir.

 

 

2. "Kesişen iki doğruya teğet olan çemberlerin merkezlerinin geometrik yeri...” ifadesinde noktalı kısma aşağıdakilerden hangisi konursa geometrik yer doğru olarak ifade edilmiş olur?

A) Birbirine paralel iki doğrudur.

B) Kesişen iki doğrudur.

C) Bir doğrudur.

D) İki doğrudur.

E) Bu doğruların teşkil ettiği açıların açı or-tayları olan bir çift doğrudur.

 

 

3. Bir ABC üçgeninde BC kenarına çizilen paralel bir doğru, öteki iki kenarı D ve E noktalarında kesiyor. DE doğrusu BC ye pa-ralel olarak hareket ediyor.

DE doğru parçasının orta noktasının geometrik yeri, aşağıdakilerden hangisidir?

A) A açısının iç açı ortayı

B) a kenarının orta dikmesi

C) a kenarına ait yükseklik

D) Çevrel çemberin A dan geçen çapı

E) a kenarının kenar ortayı

 

 

4.

Verilen şekil için

ise, N noktalarının geometrik yeri olan koniğin yarı asal ekseninin uzunluğu ne olur?

 

 

5. R yarıçaplı sabit bir çember veriliyor. De-ğişken bir P noktasının bu çemberin merkezine ve çemberin P ye en yakın olan noktasına uzaklıkları oranı  sabittir.

P nin geometrik yeri nedir?

A) Elips           B) Hiperbol        C) Parabol

D) Çember       E) Doğru

 

 

6. Aralarında uzaklıkları u olan  paralel doğruları veriliyor.

Bu doğrudan uzaklıkları farkı u olan P noktalarının geometrik yeri nedir?

A) Elips

B) Hiperbol

C) Parabol

D)  arasında kalan düzlem parçası ( dahil)

E)  arasında kalan bölgenin dışındaki düzlem parçası ( dahil)

 

 

7.

üzere AB doğru parçası kaydırıldığında M noktasının geometrik yeri aşağıdakilerden hangisidir?

 

 

8. Bir doğruya, üzerindeki K ve L gibi sabit iki noktada teğet olan ve değişen iki çember birbirine de teğet ise, çemberlerin birbirine değme noktalarının geometrik yeri nedir?

A) K ve L odaklı elips

B) K ve L odaklı hiperbol

C) KL yarıçaplı çember

D) KL çaplı çember

E) KL küçük eksenli elips

 

 


9.

Yukarıdaki şekilde görüldüğü gibi B(1,-1) noktasından geçen ve y=1 doğrusuna teğet olan çemberin merkezlerinin  geometrik yerinin denklemi aşağıdakilerden hangisidir?

 

 

10.

ve B sabit noktaları ile sabit bir C noktası alınıyor. AB yi kiriş kabul eden çemberlere C den çizilen teğetlerin değme noktaları M(x,y) olduğuna göre bu noktaların geometrik yerinin denklemi aşağıdakilerden hangisidir?

 

 

11.

Şekildeki ABC üçgeninin dışında ve B açısının içinde bir P noktası alınmıştır.

A(PAB)+A(PBC) sabit olduğuna göre, P nin geometrik yeri nedir?

A) Işın

B) Doğru Parçası

C) Çember Yayı

D) Parabol Yayı

E) Hiperbol Yayı

 

 

12. 2<IABI<8 olmak üzere, A noktasından 3 birim, B noktasından 5 birim uzaklıkta bulunan noktaların geometrik yeri aşağıdakilerden hangisidir?

A) İki nokta

B) İki çember yayı

C) Bir doğru parçası

D) Bir doğru

E) Bir çember

 

 

13. A(5,1) noktasının y-ax-2=0 doğrularına göre simetrileri olan noktaların geometrik yerinin denklemi aşağıdakilerden hangisidir?

 

 

14. Bir kenarı A(-5, -9), diğer kenarı B(5,7) noktasından geçen bir dik açının köşesinin geometrik yerinin denklemi aşağıdakilerden hangisidir?

 

 

 

 

CEVAP ANAHTARI

 

1-E       2-E       3-E       4-C

 

5-D      6-E      7-E       8-D       9-C

 

10-A      11-B      12-A       13-C       14-E


Diğer Geometri Videoları ve Testlerine Sağdaki Menüden Ulaşabilirsiniz.
BENZER KONULARI SİTE İÇİNDE ARAYIN








  • SİTE İÇİ ARAMA
  • Kariyerdersleri.com
  • KATEGORİLER
  • HAKKIMIZDA
Mutlu olmayı yarına bırakmak, karşıya geçmek için nehrin durmasını beklemeye benzer ve bilirsin, o nehir asla durmaz.
KPSS MATEMATİK KPSS GEOMETRİ KPSS VATANDAŞLIK KPSS TÜRKÇE KPSS TARİH KPSS COĞRAFYA
İNGİLİZCE ALMANCA İTALYANCA KARİYER OYUN BİLGİSAYAR YAZILIM BİLGİSAYAR NETWORK
BİLGİSAYAR DONANIM BİLİŞİM TERİMLERİ CİLT VE CİLT BAKIMI HASTALIKLARIMIZ İNSAN VÜCUDU NEDİR