DENKLEM ÇÖZME, DENKLEMLER TEST SORULARI 5

Bu testimizde denklem soruları ve çözümleri, denklem problemleri, denklem problemleri ve çözümleri, denklemler ve çözümleri, denklemler ile ilgili test, denklemler test gibi konuları ele alacağız.

 

1. İki katına 5 ilave edilince, 3 katından 19 eksik olan sayı aşağıdakilerden hangisidir?

A) 14                              B) 24                      C) 35

D) 53                             E) 70

 

2. Bir sayının   sinin   sine 1 eklendiğinde 10 sayısı elde ediliyor.

Bu sayı kaçtır?

 

 

3. Bir salonda 36 erkek ve 10 kadın vardır.

Bu salona kaç evli çift (karı-koca)  getirse erkek sayısı kadın sayısının 3 katı olur?

A) 2                                B) 3                        C) 4

D) 5                               E) 6

 

4. Hareket halinde geçen t saat sonunda, bir otobüsün deposunda bulunan y yakıt miktarı litre olarak,

y=105-5t

bağıntısıyla belirlidir. Depodaki yakıt miktarı 10 litrenin altına düştüğünde otobüsün yakıt alması gerekmektedir.

Sürekli hareket halinde bulunan otobüs bu durumda en erken kaçıncı saat içinde yakıt almak zorun-dadır?

A) 16                             B) 18                      C) 20

D) 22                             E) 24

 

5. Bir manavda iki boy elma vardır. Küçük boy elmaların tanesi 120 gr, büyük boy elmaların tanesi 200 gr dır.

Bu manavdan tam 1 kg elma alan bir kişi en çok kaç tane elma almış olabilir?

A) 4                                B) 5                        C) 6

D) 7                               E) 8

 

6. Bir manav, bir sandıktaki b tane limonun tanesini a liradan sarmayı düşürmektedir.

Sandıktaki limonların 10 tanesi çürük çıktığına göre, aynı parayı elde edebilmek için manav, sağlam limonların tanesi kaç liradan satmalıdır?

 

7. Bir sayının   i ile aynı sayının   inin toplamı 23 ise bu sayı kaçtır?

A) 23                             B) 28                      C) 32

D) 38                             E) 40

 

8. 17 katı ile 14 katının farkı 3600 olan sayı kaçtır?

A) 1350                         B) 1300                 C) 1250

D) 1200                        E) 1150

 

9. Üç arkadaş 53 telefon jetonunu şu şekilde paylaşıyorlar: Birinci ikinciden 1 fazla, ikinci ise üçüncüden 2 fazla jeton alıyor.

Buna göre, en az telefon jetonu alan kaç tane almıştır?

A) 14                             B) 15                      C) 16

D) 17                             E) 18

 


10.
Ahmet, Mehmet ve Hasan babalarının verdiği paradan önce 10 000 er lira alıyorlar. Kalan paranın yarısını Ahmet aldıktan sonra artan paraya da Mehmet ve Hasan eşit olarak bölüşüyorlar.

Mehmet’in aldığı paranın toplamı 12 500 lira olduğuna göre, babalarının bu üç çocuğuna verdiği para kaç liradır?

A) 158 000                   B) 54 000              C) 50 000

D) 46 000                     E) 40 000

 

11. Bir sayının karesi, aynı sayının iki katı ve 1 sayısı toplandığında 196 bulunmaktadır.

Bu sayı kaçtır?

A) 11                             B) 12                      C) 13

D) 14                             E) 15

 

12. Bir sayının   inin 3 fazlası, aynı sayıya eşittir.

Bu sayı kaçtır?

A) 35                             B) 30                      C) 25

D) 20                             E) 15

 

13. Bir merdivenin basamaklarını ikişer iki-şer çıkıp, üçer üçer inen bir kişinin, çıkarken attığı adım sayısı inerken attığı adım sayısından 6 fazladır.

Buna göre, merdiven kaç basamaklıdır?

A) 18                             B) 30                      C) 36

D) 42                             E) 54

 

14. Bir miktar kumaşta eş boyda 9 perde çıkmaktadır. Buyu boyutlardan 60 cm daha kısa olan perdelerden ise 12 tane çıkarılmaktadır.

Buna göre, toplam kumaş kaç metredir?

A) 21,2                          B) 21,4                  C) 21,4

D) 21,5                          E) 21,6

 

15. Bir sayının 3 fazlasının yarısı, aynı sayının 6 eksiğine eşittir.

Bu sayı kaçtır?

A) 9                                B) 12                      C) 15

D) 18                             E) 21

 

16. 75 cm uzunluğundaki bir telin orta noktası işaretleniyor. Sonra telin bir ucundan 15 cm kesilip atılıyor.

Geriye kalan telin orta noktası, ilk orta noktaya göre, kaç cm kayar?

A) 2,5                            B) 5                        C) 7,5

D) 15                             E) 30

 

17. 3 limonu 40 000 TL ye alıp 5 limonu 90 000 TL ye satan bir manav kaç limon satarsa 560 000 TL kar eder?

A) 110                           B) 120                   C) 130

D) 140                           E) 150

 


18.
Bir baba 72 milyon lirayı çocuklarına eşit olarak paylaştırmak istiyor. Çocuklardan 4 ü kendi paylarından vazgeçiyor ve para diğer çocuklar arasında eşit olarak paylaştırılıyor. Bu durumda, para alan çocuklar öncekine göre 3 er milyon lira daha fazla alıyorlar.

Buna göre, tüm çocukların sayısı kaçtır?

A) 11                              B) 12                      C) 13

D)14                              E) 15

 

19. Bir lisenin son sınıf öğrencileri her grupta eşit sayıda öğrenci olmak üzere 10 gruba ayrılıyor. Bu öğrenciler 7 gruba ayrılsaydı her gruptaki öğrenci sayısı 6 fazla olacaktı.

Bu öğrenciler, her grupta eşit sayıda öğrenci olmak üzere 5 gruba ayrılırsa bir grupta kaç öğrenci bulunur?

A) 25                             B) 28                      C) 30

D) 32                             E) 34

 

20. Ali bir bilet kuyruğunda bastan n. sırada, sondan (2n-2). sıradadır.

Kuyrukta 81 kişi olduğuna göre, Ali baştan kaçıncı kişidir?

A) 28                             B) 30                      C) 32

D) 33                             E) 34

 

21. 25 ve 50 kuruşluklardan oluşan 7 tane madeni para bulunuyor. Bu paraların tutarı 275 kuruştur.

Bu paralardan 25 kuruşlukların sayısı, aşağıdakilerden hangisidir?

A) 6                                B) 5                        C) 4

D) 3                               E) 2

 

22. Oya ile Aykut'un paraları toplamı 450 liradır. Oya Aykut’a 25 lira verirse Aykut'un parası Oya'nın parasının 2 katı olacaktır.

İlk durumda Oya'nın parası kaç liradır?

A) 175                           B) 200                   C) 225

D) 250                           E) 275

 

23. x, y pozitif iki tamsayı olmak üzere,

(x+y)(x-y)=88 dir.

Bu eşitliğin solundaki çarpanlardan büyüğü, küçüğünün 22 katı olduğuna göre x in değeri nedir?

A) 21                             B) 23                      C) 28

D) 32                             E) 44

 

24. n bir doğal sayı olmak üzere 1 den n ye kadar olan sayıların toplamı x, 4 ten n ye kadar olan sayılan n toplamı y ile gösteriliyor.

x+y=456  ise, x in değeri kaçtır?

A) 206                           B) 218                   C) 227

D) 231                           E) 242

 

25. Bir kumbaraya bir sınıftaki öğrencilerin bazıları 10 liralık, bazıları 20 liralık atmıştır.

Kumbarada biriken para  420 liradır kumbaraya para atan öğrenci sayısı 30 olduğuna göre  kaç kişi 10 liralık atmıştır?

A) 22                             B) 18                      C) 16

D) 14                             E) 10

 

26. 20 çocuğun bulunduğu bir çocuk balo-sunda, erkek çocukların birincisi 5 kız arkadaşıyla, ikincisi 6, üçüncüsü 7 ve her seferinde kız çocukların sayısı bir artmak üzere sonuncu erkek çocuk tüm kız arkadaşlarıyla dans ettiğine göre, balondaki erkek çocuk sayısı kaçtır?

A) 6                                B) 7                        C) 8

D) 9                               E) 10

 

27. Ali’nin parası Mehmet’in parasının 9 katıdır. Eğer Ali Mehmet’e 5 lira verirse, Ali’nin parası Mehmet’in parasının 4 katı oluyor.

Buna göre, Mehmet’in parası kaç liradır?

A) 2                                B) 3                        C) 4

D) 5                               E) 6

 

28. Bir kutuda siyah ve mavi renkli toplam 35 kalem vardır. Siyah kalemlerin sayısı mavi kalemlerin sayısından 3 fazladır. Bu kutudan rastgele bir miktar kalem alınıyor.

Kutuda kalan mavi kalemlerin sayısı, siyahların sayısından 9 fazla olduğuna göre, son durumda kutuda en çok kaç siyah kalem kalabilir?

A) 5                                B) 7                        C) 10

D) 12                             E) 16

 

 

 

CEVAP ANAHTARI

 

1-B       2-D      3-B       4-C      5-D      6-C      7-E       8-D

 

9-C       10-E      11-C       12-E       13-C       14-E       15-C      16-C       17-B

 

18-B       19-B       20-A       21-D      22-A      23-B       24-D       25-B       26-C       27-D       28-B


Diğer Matematik Notları, Testleri ve Videolarına Sağdaki Menüden Ulaşabilirsiniz.



İLGİLİ KONULAR
BENZER KONULARI SİTE İÇİNDE ARAYIN








  • SİTE İÇİ ARAMA
  • Kariyerdersleri.com
  • KATEGORİLER
  • HAKKIMIZDA
İnsanları beraber gezerek, tozarak, konuşarak değil aynı evde beraber yaşayarak, özellikle bir işi beraber yaparak tanıyabilirsiniz.
KPSS MATEMATİK KPSS GEOMETRİ KPSS VATANDAŞLIK KPSS TÜRKÇE KPSS TARİH KPSS COĞRAFYA
İNGİLİZCE ALMANCA İTALYANCA KARİYER OYUN BİLGİSAYAR YAZILIM BİLGİSAYAR NETWORK
BİLGİSAYAR DONANIM BİLİŞİM TERİMLERİ CİLT VE CİLT BAKIMI HASTALIKLARIMIZ İNSAN VÜCUDU NEDİR