HAREKET PROBLEMLERİ YOL HIZ ZAMAN TEST SORULARI 1

 

1. A kentinden B kentine gitmek için aynı anda yola çıkan iki otomobilden birincisi saatte 30 km, ikincisi de saatte 40 km hızla, gidiyor.

İkinci otomobil B kentine 2 saat önce vardığına göre, A ve B kentleri arası kaç km dir?

A) 180                           B) 240                   C) 280

D) 300                           E) 320

 

 

2.

İki yarışmacı şekildeki A noktasından aynı anda koşuya başlıyor. Birisi AB yönünde v1 hızı ile, diğeri AD yönünde v2 hızı ile, ABCD karesi çevresinde koşuyorlar.

İki yarışmacı, ilk kez BC nin E orta noktasında karşılaştığına göre,    oranı kaçtır?

 

 

3. A kentinden B kentine giden ve durmadan geri dönen bir otomobil, gidişinde ortalama 60 km, dönüşünde 40 km hız yapmıştır. Bu otomobil 4 saatte gidip geldiğine göre A dan B ye kaç saatte gitmiştir?

A) 1,1                            B) 1,2                    C) 1,4

D) 1,6                            E) 1,8

 

4. Hızları sırasıyla  olan üç taşıttan birincinin t saatte aldığı yol a, ikincinin   saatte aldığı yol b olduğuna göre üçüncünün t saatte aldığı yol  nedir?

 

 

5. Bir hareketli belli bir yolu saatte ortalama a km hızla b saatte almıştır.

Hareketli, ortalama hızını saatte 1 km eksiltse aynı yolu kaç saatte alır?

 

 

6. “Bir çember üzerinde yarışan iki hareketliden ikincisi, iki turluk bir yarışı 5 dakika önce bitirmiştir.”

Aşağıdaki durumların hangisinde bu yarışın sonucu değiştirdi?

A) Çemberin çevresinin 2 katı uzunluğunda, düz bir yolda yarış yapılsaydı.

B) Çemberin yarıçapı 2 katına çıkarılıp 1 turluk yarış yapılsaydı.

C) Çemberin yarıçapı ve hareketlilerin hızları yarıya düşürülseydi.

D) Çemberin yarıçapı yarıya düşürülüp 4 tur-luk yarış yapılsaydı.

E) Hareketlilerin hızları 2 katına çıkarılıp 1 turluk yarış yapılsaydı.

 

 

7. Bir koşucunun  birim uzunluğundaki bir yolu t saatte koşması isteniyor.

Koşucu yolun  saatte koştuğuna göre, geri kalan yolu zamanında tamamlaması için hızını kaç katına çıkarmalıdır?

 

 

8. Bir araba 50 km/saat hızla a saat, 60 km/saat hızla b saat yol alıyor.

a>b olduğuna göre bu yolculuk sırasında arabanın ortalama hızı kaç km/saat olabilir?

A) 58                             B) 57                      C) 56

D) 55                             E) 54

 

 


9.

Hızı saatte 80 km olan bir hareketli A noktasından, hızı saatte 120 km olan diğer bir hareketli B noktasından birbirlerine doğru aynı anda hareket ediyorlar ve C gibi bir noktada karşılaşıyorlar.

A dan hareket eden, karşılaştıklarından 3 saat sonra B noktasına vardığına göre, AB arası kaç km dir?

A) 600                           B) 520                   C) 480

D) 400                           E) 360

 

 

10. 600 km lik yolun bir kısmı toprak bir kısmı asfalttır. Bu yolu kat edecek olan bir aracın topraktaki ve asfalttaki ortalama hızı sırası ile 60 km/saat ve 90 km/saat tir.

Araç yolun tamamını 8 saatte aldığına göre, yolun asfalt kısmını kaç saatte gider?

A) 5,5                            B) 5                        C) 4,5

D) 4                               E) 3,5

 

 

11.

İki otomobil A ve B noktalarından aynı anda, aynı yönde hareket ediyor. A dan hareket edenin hızı 75 km/saat, diğerinin ki 60 km/saat tir.

A dan hareket eden 5 saat sonra diğerine yetiştiğine göre, A ile B arası kaç km dir?

A) 75                             B) 150                   C) 200

D) 300                           E) 375

 

 

12.

Hızları dakikada 12 metre ve 8 metre olan iki hareketli, çember üzerindeki A noktasından aynı anda ters yönde hareket ettikten 6 dakika sonra karşılaşıyorlar.

Hareketlerinden hızlı olanı, karşılamalardan kaç dakika sonra A ya ulaşır?

A) 3                                B) 4                        C) 5

D) 6                               E) 8

 

 

13.

Hızı saatte a km olan bir hareketli A kentin-den, hızı saatte b km olan diğer bir hareketli B kentinden aynı anda birbirine doğru hareket ederlerse 2 saat sonra karşılaşıyor. a>b dir.

İki hareketli aynı koşullarla aynı anda, aynı yönde hareket etselerdi kaç saat sonra A kentinden hareket eden diğerine yetişecekti?

 

 

14.

A ve B den aynı anda ve aynı yönde hareket eden iki aracın saatteki hızları sırasıyla 60 ve 40 km dir.

İki araç aynı anda C ye vardıklarına göre   oranı kaçtır?

 

 

15.

Aynı anda A dan kalkan iki arabadan biri A dan B ye saatte 40, B den C ye 60 km hızla gidiyor. Bu arabalardan ikincisi ise A da B ye 60, B den C ye 40 km hızla gidiyor.

Arabalardan biri C ye ötekinden 1 saat önce ulaştığına göre Ix-yI kaç km dir?

A) 180                           B) 150                   C) 120

D) 90                             E) 60

 

 

16.

ACB yolu 120 km dir. Hızları saatte v ve 2v km olan iki araba A dan aynı anda hareket ediyor. Arabalardan biri B ye gidip hiç durmadan dönerek C ye vardığı anda, öbür araba A dan C ye ulaşıyor.

Buna göre, AC yolu kaç km dir?

A) 60                             B) 72                      C) 80

D) 85                             E) 90

17.

Hızları  olan iki araç A ve B noktalarından aynı anda ve aynı yönde hareket ediyorlar. Arkadan gelen araç, öncekini B den 2 km ileri de olan C noktasında yakalıyor.

Araçların hızları  olsaydı, arkadan gelen araç öndekini B den kaç km ileride yakalardı?

 

 

 

 

CEVAP ANAHTARI

 

1-B      2-B      3-D      4-E     5-A

 

6-E      7-D      8-E      9-D      10-D      11-A

 

12-B     13-B      14-B      15-C      16-C     17-B


Diğer Matematik Notları, Testleri ve Videolarına Sağdaki Menüden Ulaşabilirsiniz.
BENZER KONULARI SİTE İÇİNDE ARAYIN








  • SİTE İÇİ ARAMA
  • Kariyerdersleri.com
  • KATEGORİLER
  • HAKKIMIZDA
Mutlu olmayı yarına bırakmak, karşıya geçmek için nehrin durmasını beklemeye benzer ve bilirsin, o nehir asla durmaz.
KPSS MATEMATİK KPSS GEOMETRİ KPSS VATANDAŞLIK KPSS TÜRKÇE KPSS TARİH KPSS COĞRAFYA
İNGİLİZCE ALMANCA İTALYANCA KARİYER OYUN BİLGİSAYAR YAZILIM BİLGİSAYAR NETWORK
BİLGİSAYAR DONANIM BİLİŞİM TERİMLERİ CİLT VE CİLT BAKIMI HASTALIKLARIMIZ İNSAN VÜCUDU NEDİR