Kpss Tarih deneme sınavı 1

Bu testimizde tarih test çöz kpss, kpss tarih deneme, kpss tarih deneme indir, kpss tarih soruları, tarih kpss deneme sınavı, kpss tarih deneme sınavı gibi konuları ele alacağız.

1) Aşağıdakilerden hangisinde köklü reformlar yapılmıştır ?
A) I. Meşrutiyet
B) II. Meşrutiyet
C) Islahat Fermanı
D) Tanzimat Fermanı
E) Sened-i İttifak


2) 1926'da İngiltere ile imzalanan Ankara Anlaşması aşağıdakilerden hangisi ile ilgilidir?
A) Hatay sorunu
B) Kapitülasyonlar
C) Musul sorunu
D) Yabancı okullar sorunu
E) Nüfus değişimi

3) ‘II.Meşrutiyet döneminde Kanun-i Esasi'de yapılan değişiklikle meclis üstünlüğü ön plana çıkarılmış, padişahın yetkileri kısıtlanarak hükümetin padişaha karşı değil, meclise karşı sorumlu hale gelmesi sağlanmıştır.'
Bu durumun aşağıdakilerden hangisine ters düştüğü söylenebilir?
A) Veraset sistemine
B) Mutlakiyet yönetimine
C) Ulusal egemenlik anlayışına
D) Bağımsızlık anlayışına
E) Teokratik yönetim anlayışına


4) Aşağıdakilerden hangisi Mudanya Ateşkes Antlaşmasını imzalayan devlettir?
A) TBMM
B) İngiltere
C) Rusya
D) Fransa
E) İtalya

5) Osmanlı Devleti aşağıdaki ülkelerden hangisini I. Dünya Savaşı öncesinde yitirmiştir?
A) Suriya
B) Filistin
C) Irak
D) Ürdün
E) Makedonya


6) I. Celali isyanları şiddetle bastırılarak otorite sağlanmıştır
II. Askeri ocaklar düzeltilmeye çalışılmıştır
III. Maliye düzene konulmaya çalışılmıştır
Yukarıda bahsedilen ıslahatlar hangi dönemde yapılmıştır?
A) Lâle Devri
B) Duraklama dönemi
C) III. Selim devri
D) II. Mahmut devri
E) Meşrutiyet devri


7) Osmanlı Devletini dağılma sürecine sokarak Balkanlarda birçok devletin bağımsızlıklarını kazanmasına neden olan antlaşma hangisidir ?
A)Edirne
B) Küçük kaynarca
C) Ayestefanos
D) Bükreş
E) Berlin


8) Aşağıdakilerden hangisi Eski Türklerde ordu teşkilatı ile ilgili doğru bir açıklama değildir ?
A) Ücretli askerlerin orduda önemli bir yeri vardır
B) Askerlik tüm halk için bir yaşam biçimidir
C) Ordular daimidir ve onlu sisteme dayanır
D) Çin, Moğol, Roma, Bizans ordu sistemlerini etkilemiştir
E) Ordunun temeli atlı askerlere dayanır


9) Duraklama Dönemi'nde Celali İsyanlarının çıkma nedenlerinden en önemlisi aşağıdakilerden hangisidir ?
A) Merkezi otoritenin bozulması
B) Vergilerin adaletsiz şekilde toplanması
C) Rüşvet ve iltimasın artması
D) Yöneticilerin gelişigüzel atanması
E) Kadıların adaleti iyi uygulayamaması


10) I. Ümit Burnu'nun keşfedilmesi
II. Süveyş Kanalı'nın açılması
III. Barutun ateşli silahlarda kullanılmaya başlanması
IV. Sömürgeciliğin hızlanması
V. Amerika Kıtası'nın keşfedilmesi
Bu gelişmelerden hangileri Osmanlı ülkesinin stratejik öneminin artmasında etkili olmuştur ?
A) Yalnız I
B) I, II, III
C) IV, V
D) II, IV
E) I, II, IV, V


11) Lozan Görüşmelerinde itilaf devletleri, aşağıdaki konuların hangisinde TBMM hükümetine karşı ortak baskı uygulamışlardır ?
A) Kapitülasyonlar
B) Hatay Sorunu
C) Azınlıklar
D) Musul sorunu
E) Mandanın devamı


12) İstanbul Hükümeti'nin yetersizliğini belirterek ulusu kendi olanakları ile kurtuluş mücadelesine çağıran M.Kemal hangi olay sonucunda ordu görevinden istifa etmiştir ?
A) İstanbul'un işgalinden sonra
B) Sivas Kongresinden sonra
C) Amasya Genelgesinden sonra
D) Erzurum Kongresinden sonra
E) Osmanlı Mebusan Meclisi toplanmadan önce


13) “Kasr-ı Şirin Antlaşması, Osmanlı-İran sınırını belirlemiş ve bu sınır büyük değişikliğe uğramadan günümüze kadar korunmuştur.”
Bu antlaşma aşağıdaki hangi padişah zamanında imzalanmıştır ?
A) III. Murat
B) IV. Mehmet
C) Genç Osman
D) IV. Murat
E) III. Mehmet

14) Cumhuriyet Döneminde Yunanistan ile dış politikada çıkan sorun aşağıdakilerden hangisidir ?
A) Boğazlar
B) Yabancı okullar
C) Musul
D) Irak sorunu
E) Nüfus değişimi






1)D 2)C 3)B 4)C 5)E 6)B 7)E 8)A 9)B 10)D 11)A 12)C 13)D 14)E
Diğer Tarih Notları, Testleri ve Videolarına Sağdaki Menüden Ulaşabilirsiniz.



İLGİLİ KONULAR


BENZER KONULARI SİTE İÇİNDE ARAYIN








  • SİTE İÇİ ARAMA
  • Kariyerdersleri.com
  • KATEGORİLER
  • HAKKIMIZDA
"Irkçılığa çağıran Bizden değildir; ırkçılık için savaşan Bizden değildir; ırkçılık üzere, ırkçılık uğruna ölen Bizden değildir." Hadis-i Şerif (Müslim, İmâre 53, 57, hadis no: 1850)
KPSS MATEMATİK KPSS GEOMETRİ KPSS VATANDAŞLIK KPSS TÜRKÇE KPSS TARİH KPSS COĞRAFYA
İNGİLİZCE ALMANCA İTALYANCA KARİYER OYUN BİLGİSAYAR YAZILIM BİLGİSAYAR NETWORK
BİLGİSAYAR DONANIM BİLİŞİM TERİMLERİ CİLT VE CİLT BAKIMI HASTALIKLARIMIZ İNSAN VÜCUDU NEDİR