ANLATIM BOZUKLUKLARI İLE İLGİLİ TEST SORULARI 1

Bu testimizde anlatım bozuklukları test online, anlatım bozuklukları çözümlü test, anlatım bozukluğu test, anlatım bozukluğu test soruları ve cevapları, anlatım bozuklukları ile ilgili örnekler, anlama dayalı anlatım bozuklukları test gibi konuları ele alacağız.

 

1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu yoktur?

A)   Geçmişteki  hatıralarımıza  gülümseyerek baktığımız anda büyümüşüz demektir.

B)   Açlık ne dost, ne akraba, ne insanlık ne de hak tanımaz.

C)   Ne hikmettir, şu dünyaya gelen ağlar giden ağlar.

D)   Küllük, arka arkaya yaktığım sigara izmaritleriyle dolmuştu.

E)   Akıllı adam, kendi aklını kullanır; daha akıllı adam başkalarının da aklını kullanır.

 

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

A)   Halkın bu dünyadan benim hiçbir şey alamadığımı görebilmesi için elimi tabutun dışında bırakın.

B)   Eğer özgürce yaşamıyorsak,  ölümü karşılamamız daha doğru olur.

C)   Bir gün ayrılacağımızı düşünebilseydik, birbirimize daha iyi davranırdık.

D)   Voltaire, ölüm anında başında duran papaza: “İçimde güzel bir yere göç ediyormuşum gibi bir his var.”   dedi.

E)  Hangi işe elimi atsam yüzüme gözüme bulaştırıyorum.

 

3.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde gereksiz sözcük kullanımından kaynaklanan bir anlatım bozukluğu vardır?

A)   Bugün öğleden sonraki yağan yağmur, insanları işlerinden alıkoydu.

B)   İnsanoğlu şüphe içinde yaşamak için değil, sorup öğrenmek için yaratılmıştır.

C)   Dalgın kafayla bir şeyler öğretmeye çalışmak, rüzgarlı havada ateş yakmaya benzer.

D)  Bugün bildiklerimizin dışında bir kelime bile öğrensek dünden farklı bir kişi oluruz.

E)   Senin bir gecede okuduğun kitabı, ben senelerce yazabilmek için saçımı ağarttım.

 

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu yoktur?

A)   Asırlar önce yaşamış  büyük bilim adamlarıyla tanışıp görüşme fırsatını sadece kitaplar verir.

B)   Kitap, seni öfkelendirmeyen, üzmeyen ve  öğüt veren  en yakın arkadaşındır.

C)   Cahil insanın susması gerekir,  zaten sussaydı cahil  olamazdı.

D)  Uçmasını bilmiyorsan uçurumun kenarında yuva yapma.

E)  Bu öğrendiklerimiz de, bizim ne kadar cahil  olduğumuzu daha fazla ortaya çıkartıyor.

 

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu yoktur?

A)  İçtiği sigaranın dumanları gökyüzüne doğru yukarılara yükseldi.

B)  Sincaptan ders alınmalıdır ;çünkü alt dala ulaşabilmek için üst dalı hedef alır.

C)  Düşünceler, derinleştikçe üzüntüler artarlar.

D)  Ağabeyini  bulmak için bir aşağı bir yukarı çıkıyordu.

E)  Kendi bildiklerini başkalarına öğret, başkalarının bildiklerini  de kendi bilgilerine ilave et.

 

6. “Ay bir yandan sen bir yandan sar beni.”

Bu cümledeki anlatım bozukluğunun nedeni aşağıdakilerden hangisinde verilmiştir?

A) Mantık hatası

B) Özne eksikliği

C) Yüklem eksikliği

D) Gereksiz sözcük kullanımı

E) Tamlayan eksikliği

 

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde diğerlerinden farklı bir nedenden kaynaklanan anlatım bozukluğu vardır?

A)  Rüştü, iyi bir kaleci ;ancak fazla topla oynuyor.

B)  Eğer sütü çok dışarıda bırakırsanız, süt bozulur.

C)  Penceremden uçan kuş sürülerini izliyordum.

D)  Sanatçının eserini  yazdığı mekan uygunsa,   tabi ki daha orijinal eserler yazacaktır.

E)  Günde on kez  telefon satan dükkana uğrardı.

 

8. “Geçtiğimiz  ay okulda yapılan toplantıya  katılamamıştım.”

Bu cümledeki anlatım bozukluğu aşağıdakilerin hangisinden kaynaklanmaktadır?

A)  Özne – yüklem uyuşmazlığı

B)  Gereksiz sözcük kullanımı

C)  Mantık hatası

D)  Çatı uyuşmazlığı

E)  Tümleç eksikliği

 

9. 

 I.  Bugün GAP projesine yeterince ödenek ayrılmadığı için bu proje neredeyse durma noktasına gelmiştir.

II.  Sınav giriş belgesi gelmeyenler, ÖSYM merkezine  başvursun.

III. Görevliler , ÖSS sınavının yapılacağı okulların  önündeki satıcılara bağırmamalarını söyledi.

IV. KPSS’ye  on beş binin üzerinde yaklaşık on üç bin öğretmen adayı girdi.

V.  KKTC cumhuriyetine her alanda destek olmalıyız,dedi.

Yukarıdaki cümlelerdeki anlatım bozukluğunun hangisi  farklı bir nedenden kaynaklanmaktadır?

A) I.           B)  II.            C) III.           D) IV.           E) V.

 

10. “Bir cümlede aynı ekleri alan kelimelerin peş peşe sıralanması  bir anlatım kusurudur.”

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bu açıklamaya örnek olabilecek bir anlatım kusuru vardır?

A)  Akıl kendine ait bir yerdedir ve orada cehennemi cennete ya da cenneti cehenneme çevirebilir.

b)   İyi ya da kötü bir şey yoktur sadece düşünce onu öyle yapar.

C)   Şu anki eğitim sistemimiz tek tip insan yetiştirmektedir.

D)   Sokağa çıkıp biraz gezip arkadaşlarımla sohbet  edip sonra eve gelip yattım.

E)   Yıllardır yaşadığım ve çok sevdiğim bu şehri ,Adana’yı, bırakıp İstanbul’a  gideceğim.

 

CEVAP ANAHTARI

1) E    2) E   3)  A    4) A    5) E   6) C   7)  D   8) C   9) D  10) D


Diğer Türkçe Notları, Testleri ve Videolarına Sağdaki Menüden Ulaşabilirsiniz.



İLGİLİ KONULAR
BENZER KONULARI SİTE İÇİNDE ARAYIN








  • SİTE İÇİ ARAMA
  • Kariyerdersleri.com
  • KATEGORİLER
  • HAKKIMIZDA
İnsanları beraber gezerek, tozarak, konuşarak değil aynı evde beraber yaşayarak, özellikle bir işi beraber yaparak tanıyabilirsiniz.
KPSS MATEMATİK KPSS GEOMETRİ KPSS VATANDAŞLIK KPSS TÜRKÇE KPSS TARİH KPSS COĞRAFYA
İNGİLİZCE ALMANCA İTALYANCA KARİYER OYUN BİLGİSAYAR YAZILIM BİLGİSAYAR NETWORK
BİLGİSAYAR DONANIM BİLİŞİM TERİMLERİ CİLT VE CİLT BAKIMI HASTALIKLARIMIZ İNSAN VÜCUDU NEDİR