ANLATIM BOZUKLUKLARI İLE İLGİLİ TEST SORULARI 4

Bu testimizde anlatım bozuklukları test online, anlatım bozuklukları çözümlü test, anlatım bozukluğu test, anlatım bozukluğu test soruları ve cevapları, anlatım bozuklukları ile ilgili örnekler, anlama dayalı anlatım bozuklukları test gibi konuları ele alacağız.

 

1. Pahalı(l) mobilyalarla döşenmiş olan(ll) ve kapısında(lll) "genel müdür" levhası bulunan(IV) oda, her zaman olduğu qibi(V) kapalıydı.

Yukarıdaki cümlede altı çizili sözlerden hangisi atılırsa, cümlenin anlatımında bir bozulma ya da anlamında daralma olmaz?

A) I.

B) ll.

C) III.

D) IV.

E) V.

 

3. Aşağıdakilerin hangisindeki altı çizili sözcük çıkarılırsa cümlenin anlamında bir daralma olmaz?

A) Anlamadınızsa bir kez daha anlatayım.

B) Fazla ışık gözlerine dokunduğunda perdeyi kapattı.

C) Bu evi satın alırken onlara en çok biz yardım ettik.

D) Peşimi hiç bırakmıyor, sürekli olarak beni izliyordu.

E) Onun bu boş sözlerine artık kimse inanmıyor.

 

4. Yüzden fazla bulgunun ortak adı olan(l) romatizmal hastalıklar, pek çok(ll) ölümlere neden olmasa bile yol açtığı yıkım(lll) işgücü kayıpları ve tedavi harcamaları acısından(IV) günümüzün önemli sağlık(V) sorunlarından birini oluşturur.

Bu cümledeki anlatım bozukluğunun giderilmesi için numaralanmış sözlerden hangisinin çıkarılması gerekir?

A) I

B) ll.

C) III.

D) IV.

E)V.

 

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

A) Göreve geldiğimden sonra böyle şeyler olmadı.

B) Kendisini görmeye gittiğimde yerinde yoktu.

C) Bu kitabı okumaya başlayalı bir hafta oldu.

D) İsteklerimi yerine getirmek için uzun süre uğraştı.

E) Olanları bize anlatırken bile heyecanı yatışmamıştı.

 

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

A) Yaptığı işe yaratıcılığını katmayan insan, sanatçı değildir.

B) Öğrenciler, yaptıkları resimleri ders yılı sonunda sergilediler.

C) Öğretmen tahtaya iç içe daireler çizdi.

D) Sonuçtan, yazı sahiplerine bilgi verip haberdar ediniz.

E) Öğrencilerin ilgisini çekmek için konuya uygun bir fıkra anlattı.

 

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

A) Hiçbir basın üyesine farklı bir ayrıcalık yapılmayacak.

B) Gece geç vakit, bomboş caddelerden geçerek otoyola ulaştık.

C) Bazı ünlüler, kendileriyle ilgili gazete haberlerini arşivlerinde saklarlar.

D) Sabahleyin sokaktan geçen simitçiler bana çocukluğumu anımsatır.

E) Sanırım, gazeteciler bu haberi önemsemedi.

 

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

A) Oyuncular antrenman yapmak için koşarak sırayla alana çıktılar.

B) Sporcular kamp çalışmalarına başladıkları nedeniyle izin alamıyorlar.

C) Takımın çalıştırıcısı, sporcuları sıraya dizip onlara bir şeyler anlatıyor.

D) Bir sporcu başarılı olabilmek için günde beş saat çalışmalıdır.

E) Oyun sırasında, her takım kendine özgü taktikler uygular.

 

9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

A) Bahçe içinde küçük bir evimiz vardı.

B) Dedem sabah erkenden bahçeye inerdi.

C) Çocukluk dönemimiz mutluluk içinde geçti.

D) Bahçemizdeki ağaçlar bu yıl budandı.

E) Herkes kendinden özveride bulundu.

 

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde çoğul ekinin (-ler, -lar) gereksiz yere kullanılmasından doğan bir anlatım bozukluğu vardır?

A) Son yağmurlar, bahçeleri yeşertiyor.

B) Sporcular, yola çıkmak üzere otobüse biniyorlar.

C) Yetkililer, evlerinin kısa sürede bitirilebileceğini söylüyorlar.

D) Balıkçılar, balıkları ağlardan topluyorlar.

E) Birçok uzman, bu iş için bir araya geliyorlar.

 

11. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

A) Sonunda biz de çalışmamızın karşılığını aldık.

B) Açık pencereden, odanın duvarına asılmış resimler görünüyor.

C) Karşıdaki küçük tahta kulüb9d9 kitap ve gazete satılıyor.

D) Bu zor günümde hem halam hem de sen yanımdaydın.

E) Babası ve annesi, yıllarca onun sıkıntılarına ortak olmuşlar.

 

12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

A) Kaynakların hepsi de ahlak kavramına yer vermiş, önemli bulmuştu.

B) Annem telefonda, en sevdiğim yemeği pişirdiğini söyledi.

C) Böylece çok istediğim bu yolculuğa çıkma fırsatını bulmuştum.

D) Hani gülünce yanağında güller açar derler ya, işte öyle bir gülüşü vardı.

E) Kalabalığın arasında bizi görmüş, koşa koşa yanımıza gelmişti.

 

13. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

A) Hem sözümü dinlemiyorsun hem de yardım bekliyorsun.

B) Gerek işyerinde ya da gerekse evde, bu konuda dikkatli olmalısın.

C) Ne benim görüşümü alıyorsun ne de başkalarına danışıyorsun.

D) Sen d9 yakınların da bu konuda yanlış düşünüyorsunuz.

E) Ya bizimle gel ya da arkadaşınla tatile çık.

 

14. Bugün öğleden sonra yoğun bakıma alınan hastanın durumu iyileşiyor.

Bu cümledeki anlatım bozukluğu aşağıdaki değişikliklerden hangisiyle giderilebilir?

A) "öğleden sonra" sözü, "alınan"dan önce getirilerek

B) "bugün" sözcüğü, yüklemden önce getirilerek

C) "öğleden sonra" sözü "iyileşiyor"dan önce getirilerek

D) "hastanın durumu" yerine, "hasta" sözcüğü getirilerek

E) "yoğun bakıma" sözü cümlenin başına getirilerek

 

15. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde aynı anlama gelen iki sözcük birlikte kullanılmıştır?

A) Bu hadiseden sonra başka olay olmadı.

B) Konuyu bir başka açıdan inceleyelim.

C) Arkadaşım dalgın ve dağınık bir insandı.

D) Eski çantam büyük ve kullanışlıydı.

E) Anlattıklarımı örnekler vererek pekiştirmek isterdim.

 

16. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, eşanlamlı sözcüklerin birlikte kullanılması anlatım bozukluğuna yol açmıştır?

A) Hizmetin niteliğini ve kalitesini yükseltmek için bunların yerine getirilmesi gerekiyor.

B) Salt para kazanmak için değil, sevdiğim bir işi yapmak için de çalışmak istiyorum.

C) Eskiden geceleri bütün kent uyurken ben sabah dörde kadar çalışırdım.

D) Okumak için evden kaçtığını, aç kaldığını, çileli bir öğrencilik dönemi geçirdiğini anlatırdı.

E) Önce, kısa öyküyü çok önemli bir yazım türü saydığımı belirtmek isterim.

 

17. Aşağıdaki cümlelerin hangisindeki altı çizili sözcük atılırsa, anlatımda bir bozulma olmaz?

A) Elinde güçlü kanıtlar olmasına karşın tuttu, adamdan özür diledi, ona haksızlık ettiğini söyledi.

B) Asıl bu sorun üzerinde durmalı, onun çözümü için önerilerde bulunmalısınız.

C) Böyle davranmaya devam etseydi, onu eleştirmeye kalkanlara hak vermek gerekirdi.

D) Bu hareket, ulusal kültürümüze yararlı olmak şöyle dursun, ona zarar bile vermiştir.

E) Söz konusu ilkelere sımsıkı sarılalım, çağdaş bir ulus olmanın, onlara bağlılıktan geçtiğini unutmayalım.

 

18. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, yakın anlamlı sözcüklerin bir arada kullanılması anlatım bozukluğuna yol açmıştır?

A) Seninle görüşmeyeli neredeyse yirmi yıl oluyor.

B) Gözleri buğulanmıştı, sevinçten neredeyse ağlayacaktı.

C) Hava birden bozdu, neredeyse soğuktan donuyorduk.

D) Az daha, neredeyse arabanın altında kalacaktım.

E) "Çabuk, neredeyse bul getir!" diye bağırdı.

 

19. Bir başka söyleyişle, folklor ürünlerinin ilk söyleyeni bilinmediği için halkın ortak malı olmuştur.

Bu cümledeki anlatım bozukluğu aşağıdaki değişikliklerin hangisiyle düzeltilebilir?

A) "ürünlerinin" yerine "ürünleri" sözcüğü getirilerek

B) "söyleyişle" yerine "anlatımla" sözcüğü getirilerek

C) "söyleyeni" yerine "söyleyenler" sözcüğü getirilerek

D) "bilinmediği için" yerine "bilinmediğinden" sözcüğü getirilerek

E) "ortak malı olmuştur" yerine "ortak malıdır" sözcüğü getirilerek

 

20. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

A) Onunla uzun yıllar aynı odada çalıştık.

B) 0 bana kalem, ben ona kitap hediye ettim.

C) Arkadaşlarımızla iyi ve kötü günlerimiz oldu.

D) Geçen yıllar da bizi birbirimizden koparamadı.

E) Ne zaman bir sıkıntımız olsa birbirimizi arardık.

 

 

CEVAP ANAHTARI

 

1B        3D        4B        5A        6D

 

7A        8B        9E        10E        11D        12A

 

13B        14D        15A        16A        17D        18D        19A        20B


Diğer Türkçe Notları, Testleri ve Videolarına Sağdaki Menüden Ulaşabilirsiniz.



İLGİLİ KONULAR
BENZER KONULARI SİTE İÇİNDE ARAYIN








  • SİTE İÇİ ARAMA
  • Kariyerdersleri.com
  • KATEGORİLER
  • HAKKIMIZDA
Bir işi bilen yapar, az bilen akıl verir, bilmeyen eleştirir, yapamayan çamur atar.
KPSS MATEMATİK KPSS GEOMETRİ KPSS VATANDAŞLIK KPSS TÜRKÇE KPSS TARİH KPSS COĞRAFYA
İNGİLİZCE ALMANCA İTALYANCA KARİYER OYUN BİLGİSAYAR YAZILIM BİLGİSAYAR NETWORK
BİLGİSAYAR DONANIM BİLİŞİM TERİMLERİ CİLT VE CİLT BAKIMI HASTALIKLARIMIZ İNSAN VÜCUDU NEDİR