ANLATIM BOZUKLUKLARI İLE İLGİLİ TEST SORULARI 5

Bu testimizde anlatım bozuklukları test online, anlatım bozuklukları çözümlü test, anlatım bozukluğu test, anlatım bozukluğu test soruları ve cevapları, anlatım bozuklukları ile ilgili örnekler, anlama dayalı anlatım bozuklukları test gibi konuları ele alacağız.

 

1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

A) Bugün işte çok yoruldum, eve gelir gelmez yattım.

B) Dün çok rahatsızdım, bu yüzden işe gitmedim.

C) Bugün çok yoğundum, bakkala gitmek için zaman bulamadım.

D) Dün sokak sokak dolaştım, istediğim gibi bir ev bulamadım.

E) Dün çok telaşlıydım, istediklerini almayı unuttum.

 

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

A) Sorunlar çözüldükten sonra tatile çıkmak istiyordu.

B) Sorulara verdiği yanıtlar hiç akla yakın değildi.

C) Gördüklerini nastl anlatacağını düşünüp duruyordu.

D) Bu üzücü olayları bir daha yaşamak istemiyordu.

E) İstekleri vardı; ama nasıl üstesinden geleceğini bilemiyordu.

 

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili söz anlatımı bozmaktadır?

A) Dostlukla alışverişi birbirine karıştırmamalı, diye uyardı.

B) "Evde yiyecek hiçbir şey kalmamış mı?" diye sordu.

C) Böyle güzel bir ortamda insan istemese de sıkılmaz.

D) Yağmur altında sabaha kadar yol almışlardı.

E) Oysa bu çiçeklere de ötekiler gibi özen gösteriyorum, dedi.

 

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlatım bozukluğu vardır?

A) Bence, elmaların yeterince olgunlaştığı kanısında değilim.

B) Etence, her usta böyle sağlam, böyle düzgün bir duvar öremez.

C) Etence, burada boşu boşuna bekleyerek zaman yitiriyoruz.

D) Bence, bu titizlik ona babasından geçmiştir.

E) Bence, bir suç işlemiş gibi ezilip büzülmene hiç gerek yok.

 

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

A) "Öyleyse, zarar eden bu iş yerini niye kapatmıyorsun?" dedi.

B) Genel kanı, siz etki altında kalarak bu ödülü istemediniz.

C) "Çok safsın!" diye yeniden söze başladı.

D) Masamda birikmiş gaz9telere, dergilere şöyle bir göz attım.

E) Hepimiz bir yabancı dil bilmenin ne kadar önemli olduğunu biliyoruz.

 

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

A) Okulun kimi masrafları bağışlarla ve mezunların katkılarıyla karşılanıyor.

B) Bir çocuğun eğitimi için yılda yaklaşık altı yüz milyon lira harcanıyor.

C) Okuldaki sanat ve spor etkinliklerine yalnızca yatılı öğrenciler katılabiliyor.

D) Bu okul, her çocuğa ücretsiz eğitim veriyor ve her türlü ihtiyacını karşılıyor.

E) Okula giriş sınavı, h9r yıl haziranda yapılıyor ve sınav sonuçları eylülde açıklanıyor.

 

8. Arkadaşım(l) bu(ll) sorumluluğu(lll) birlikte(IV) paylaşmalıyız(V) dedi.

Numaralanmış sözcüklerden hangisi çıkarılırsa cümlenin anlamında daralma ya da bozulma olmaz?

A) I

B) ll

C) III

D) IV

E)V

 

9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlatım bozukluğu vardır?

A) Bu konuda bir açıklama yapılıp yapılmayacağı söylenmedi.

B) Saat kaçta burada olacaklarını öğrenemedik.

C) Buraya hangi yoldan gelip gelemeyeceklerini kestiremiyorum.

D) Ameliyattan ne kadar iyileşip iyileşemeyeceği bilinmiyor.

E) Bununla ilgili bir sorusu olup olmadığını sordum.

 

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

A) Uzmanlık alanındaki bütün araştırmaları ilgiyle izlerdi.

B) Uzmanlar, konuyla ilgili görüşlerini belirttiler.

C) İş yaşamının da uyulması gereken birtakım kuralları vardır.

D) Çocuklar, ailenin ve öğretmenin ortak çabasıyla iyi eğitilebilir.

E) Bu durum, aldığımız başarısız sonuçlardan dolayı kaynaklandı.

 

11. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

A) Çok sesli müziğin geleceğinin halk türkülerinde olduğunu söylüyor ve uyguluyordu.

B) Toplumun eğitimi için yararlı olacağını düşündüğü müzikli oyunlar ve operetler besteledi.

C) Müziğe olan yeteneği, çok küçük yaşlarda annesinden duyduğu şarkıları söylediğinde ortaya çıktı.

D) Hastalığı yüzünden uzun süre okula gidemedi ve müzik alanındaki çalışmaları yarım kaldı.

E) Müzikseverlerin yardımıyla bir dernek kurdu bu derneğin başkanlığını yaptı.

 

12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlatım bozukluğu vardır?

A) Bu fotoğraf sergisinde, su altındaki gizemli dünyanın gözler önüne serilmesine çalışılmış.

B) Yoğun trafikte, ani fren yapıldığında çocuklar mutlaka başlarını bir yere çarpabilirler.

C) Sporcularımızın kazandığı kupa ve madalyalar bu bölümde bulunuyor.

D) Sıcak yaz akşamlarında, deniz kenarında oturmanın zevki bir başkadır.

E) Dağcılık, ülkemizde de çok ilgi gören bir spor dalıdır.

 

13. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

A) Su kaynaklarının azaldığı belirtiliyor.

B) Yazın buranın nüfusu, şimdikinin iki katına çıkıyor.

C) Bu tarihi yapı turistler tarafından ilgi çekiyor.

D) Doğal güzelliklerin korunmasına çalışılıyor.

E) Ulaşım hizmetleri, aksatılmadan yürütülüyor.

 

14. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

A) Gezdiği yerler içinde yalnızca burayı beğenmiş.

B) Bugün seninle karşılaştığıma çok memnunum.

C) Ne zaman yola çıkacağını kimseye söylememiş.

D) Otobüsteki ön koltuklar yaşlılara ayrılmış.

E) Yarına kadar bu işin biteceğini sanmıyorum.

 

15. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

A) Üç günlük tatilde yaylaya gidiyoruz.

B) Bugün kızımın doğum gününü kutluyoruz.

C) Kar yağışının yarın da devam edeceğini bekliyoruz.

D) Söylediklerinizden, bugünlerde durumunuzun pek iyi olmadığını anlıyoruz.

E) Onların bir ay sonra buraya geleceğini sanıyoruz.

 

16. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

A) Bilim, insan topluluklarını ileri ya da geri bıraktıran etmenleri gözler önüne seriyor.

B) Bilim ilerledikçe, elde edilen bulguların hayatımızı değiştirme gücü de artıyor.

C) Son yıllarda, bilim adamlarının buluşları daha çok ilgi çekiyor.

D) Bilim, çevremizdeki kimi sorunlara kalıcı çözümler getirmeye çalışıyor.

E) Kimi bilim adamları, bilimsel sonuçları, zaman geçirmeden kamuoyuna açıklıyor.

 

17. Aşağıdaki cümlelerin hangisindeki altı çizili sözcük çıkarıldığında cümlenin anlamında daralma olmaz?

A) Bu, onun ilk suluboya çalışmasıydı.

B) Hiç kimse bu olay hakkında konuşmak istemiyor.

C) Tatile gitmeden önce onu herhalde görürsünüz.

D) Eve gelir gelmez hemen arkadaşına telefon etti.

E) Böylesine önemsiz bir sorunu büyütüp tartışmanız doğru değil.

 

18. Yazıların 12 puntoyla yazılıp dört sayfayı aşmamasını rica ediyoruz.

Bu cümledeki anlatım, bozukluğu, aşağıdakilerin hangisiyle giderilebilir?

A) "yazıların" sözcüğü "yazılarınız" yapılarak

B) "yazılıp" sözcüğü "yazılmasını ve" yapılarak

C) "aşmamasını" sözcüğü "geçmemesini" yapılarak

D) "puntoyla" sözü "punto ile" yapılarak

E) "rica ediyoruz" sözü "bekliyoruz" yapılarak

 

19. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlatım bozukluğunun giderilmesi için, boş bırakılan yere uygun bir sözcük getirilmelidir?

A) Oyunun ... insan ilişkileriyle güçlendirilmiş trajikomik bir anlatımı var.

B) Oyun, ... yaşamdaki gerçeklerle insanın düşünceleri arasındaki uçurumu vurguluyor.

C) Oyunumuz... toplumsal yaşama bakışını yansıtan çağdaş bir komedidir.

D) Oyunda, ... geleneksel Türk tiyatrosunun kahramanları, günümüz gerçekleriyle karşı karşıyadır.

E) Oyun, ... sevda dolu bir yazdan sonra yaşamı bütünüyle değişen bir kızın öyküsüne dayanmaktadır.

 

21. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

A) Ailemin geçmişiyle ilgili her şeye değer veriyorum.

B) Çocukluk dönemimle ilgili anılarımı yazıyorum.

C) Siz ve siz9 ait her belgeyi saklıyorum.

D) Bu kentteki tarihsel yapıları inceliyorum.

E) Çevreyi güzelleştirmek için gösterdiğiniz çabalara saygı duyuyorum.

 

22. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

A) Sağlıklı olduğum sürece emekli olmayı düşünmüyorum.

B) Bu davranışı ona yarardan çok zarar sağladı.

C) Okuduğu her kitabın, ufkunu genişlettiğine inanıyordu.

D) Ailesine duyduğu özlemi dostlarıyla gidermeye çalıştı.

E) Yapılan çalışmalarla ilgili görüşlerimi derginin geçen sayısında belirtmiştim.

 

23. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

A) Yeni arkadaşımız, hevesli olduğu kadar oldukça da çalışkandı.

B) Hepimiz, elimizden geldiğince ona destek olmalıyız.

C) Çalışma yaşamına yeni atılmış biri için bu doğaldır.

D) Sorunların giderek daha da azalacağını umuyoruz.

E) Burada hepimiz aynı ailenin üyeleri gibiyiz.

 

24. Gençlere hoşgörülü davranıp onların üzerinde olumlu tepkiler bırakmamız, onlarla olan iletişimimizi güçlendirir.

Bu cümledeki anlatım bozukluğunu gidermek için aşağıdaki değişikliklerden hangisi yapılmalıdır?

A) "davranıp" yerine "olup" sözcüğü getirilmeli

B) "onların üzerinde" yerine "onlarda" sözcüğü getirilmeli

C) "bırakmamız" yerine "yaratmamız" sözcüğü getirilmeli

D) "tepkiler" yerine "etkiler" sözcüğü getirilmeli

E) "iletişimimizi" yerine "ilişkilerimizi" sözcüğü getirilmeli

 

25. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

A) Okulu bitirince bir iş kurma telaşı içine girmiştim.

B) Çok hastaydı; ama yine de güçlü olmaya çalışıyordu.

C) Kendini çalışmaya adamış, yılmadan bize önderlik etmişti.

D) Sonradan pişman olmamak için attığı her adıma dikkat ederdi.

E) Yaşanan sıkıntılardan sonra o işini, ben de onun izini kaybettim.

 

 

CEVAP ANAHTARI

 

1C        2E        3C        4A        5B

 

6D        8D        9D        10E        11A        12B

 

13C        14B        15C        16A        17D        18B        19C

 

21C        22B        23A        24D        25E


Diğer Türkçe Notları, Testleri ve Videolarına Sağdaki Menüden Ulaşabilirsiniz.



İLGİLİ KONULAR
BENZER KONULARI SİTE İÇİNDE ARAYIN








  • SİTE İÇİ ARAMA
  • Kariyerdersleri.com
  • KATEGORİLER
  • HAKKIMIZDA
Bir işi bilen yapar, az bilen akıl verir, bilmeyen eleştirir, yapamayan çamur atar.
KPSS MATEMATİK KPSS GEOMETRİ KPSS VATANDAŞLIK KPSS TÜRKÇE KPSS TARİH KPSS COĞRAFYA
İNGİLİZCE ALMANCA İTALYANCA KARİYER OYUN BİLGİSAYAR YAZILIM BİLGİSAYAR NETWORK
BİLGİSAYAR DONANIM BİLİŞİM TERİMLERİ CİLT VE CİLT BAKIMI HASTALIKLARIMIZ İNSAN VÜCUDU NEDİR