CÜMLE ÇEŞİTLERİ CÜMLE TÜRLERİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI 3

Bu testimizde cümle türleri test soruları, cümle türleri test, cümle çeşitleri test soruları cevaplı, cümle türleri ygs online test, cümle türleri test soruları ve cevapları gibi konuları ele alacağız.

 

1. Aşağıdaki cümlelerin hangisi yüklemine göre diğerlerinden farklıdır?

a)      Eskiden burada büyük bir orman vardı.

b)      Dağcılar akşama doğru zirveye vardı.

c)      Sınavın başlamasına biraz zaman vardı.

d)      Düşen uçakta yüz yirmi bir yolcu vardı.

 

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisi anlamca olumsuzdur?

a)      Ders çalışmayı sevmiyor değil.

b)      Okulda iyi arkadaşım yok değil.

c)      Öğrenciler konuyu bilmiyor değil.

d)      Dostlarına sırtını dönecek değil.

 

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisi yüklemine göre “İnsanlığın en muhteşem eseri, bir amaçla yaşamayı bilmektir.” cümlesine uygundur?

a)      Duvarı nem, insanı gam yıkar.

b)      Bedava sirke baldan tatlıdır.

c)      Her horoz kendi çöplüğünde öter.

d)      Kalaylı bakır küplenmez.

 

4. Aşağıdakilerden hangisi soru cümlesidir?

a)      Niçin geç kaldığımı sordu

b)      Biz ne günler gördük böyle

c)      Sorunu nasıl çözeceğimi biliyorum

d)      Kitabı çok mu beğendin sen

 

5. Aşağıdakilerin hangisinde bağlı cümle vardır?

a)      Bilgisayarı çok istiyorsan git de al.

b)      Kitap okuyor, kendini geliştiriyor.

c)      Çalışan öğrenciyi öğretmenler sever.

d)      Hayvanlar da doğanın bir parçasıdır.

 


6. Aşağıdakilerden hangisi özneleri ortak sıralı cümledir?

a)      Mart kapıdan baktırır, kazma kürek yaktırır.

b)      Danışan dağı aşmış, danışmayan düz ovada şaşmış.

c)      Her deliğe elini sokma, ya yılan çıkar ya çıyan.

d)      Keçi can derdinde, kasap yağ derdinde.

 

7. Aşağıdaki bağlı cümlelerin hangisinde özne ortak değildir?

a)      Kitabı okudum ve çok beğendim.

b)      Bana çok kızdı ama beni sever.

c)      Fındık enerji verir, cildi güzelleştirir.

d)      Sanatı herkes sevmeli, ben seviyorum.

 

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisi anlamca olumludur?

a)      Çocuklara dayak atılır mı hiç?

b)      Sanma ki bu işten kurtulacaksın!

c)      Burada sana kim inanır ki!

d)      Tiyatroyu sevmiyor değilim.

 

9. Aşağıdakilerin hangisinde girişik birleşik cümle vardır?

a)      Duydum ki unutmuşsun gözlerimin rengini.

b)      Yazık olmuş o gözlerden sana akan yaşlara.

c)      Sana dün bir tepeden baktım aziz İstanbul!

d)      Güzelliğin on para etmez bu bendeki aşk olmasa.

 

10. Yüklemine göre farklı olan cümle hangi seçenekte verilmiştir?

a)      Yaşadığımız güzellikler rüyalarımıza etki edebilir.

b)      Telepatinin annelerimizde örneklerini görmek mümkündür.

c)      Doğuda olan parapsikoloji çalışmaları Batı üniversitelerinde de yaygındır.

d)      Amaçları, telepatinin somut bir olay olmadığını göstermektir.

 

CEVAPLAR ANAHTARI

1.b    2.d    3.b    4.d    5.a    6.a    7.d   8.d   9.b    10.a


Diğer Türkçe Notları, Testleri ve Videolarına Sağdaki Menüden Ulaşabilirsiniz.



İLGİLİ KONULAR
BENZER KONULARI SİTE İÇİNDE ARAYIN








  • SİTE İÇİ ARAMA
  • Kariyerdersleri.com
  • KATEGORİLER
  • HAKKIMIZDA
Mutlu olmayı yarına bırakmak, karşıya geçmek için nehrin durmasını beklemeye benzer ve bilirsin, o nehir asla durmaz.
KPSS MATEMATİK KPSS GEOMETRİ KPSS VATANDAŞLIK KPSS TÜRKÇE KPSS TARİH KPSS COĞRAFYA
İNGİLİZCE ALMANCA İTALYANCA KARİYER OYUN BİLGİSAYAR YAZILIM BİLGİSAYAR NETWORK
BİLGİSAYAR DONANIM BİLİŞİM TERİMLERİ CİLT VE CİLT BAKIMI HASTALIKLARIMIZ İNSAN VÜCUDU NEDİR