EDATLAR, İLGEÇLER, BAĞLAÇLAR, ÜNLEMLER İLE İLGİLİ TEST SORULARI 1

Bu testimizde ünlem ile ilgili sorular ve çözümleri, edatlar ile ilgili sorular, bağlaçlar test, edat bağlaç test çöz, edat bağlaç ünlem test, edat bağlaç ünlem soruları ve cevapları, edat bağlaç ünlem test indir gibi konuları ele alacağız.

 

1. Aşağıdaki dizelerin hangisinde altı çizili sözcük tür olarak ötekilerden farklıdır?

a)      Gönül ne gezersin sarp kayalarda

b)      Gittim o son diyara ki serhaddıdır yerin

c)      Gül bile kıskandı döktü yaprağın

d)      Bu viranede de kuşlar öterdi

e)      Yorgun bir çınardı; fakat hep ayakta

 

2. “Yalnız” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde bağlaç görevinde kullanılmıştır?

a)      Adam yalnız yaşamaya bir türlü alışamamıştı.

b)      Arkadaşım beş yıldır bu evde yalnız kalıyor.

c)      Büyük yazar, sonunda bu yolda yalnız kaldı.

d)      Biz de geliriz; yalnız çok oturmayız.

e)      Bu konuyu yalnız o biliyordu.

 

3. “ki” bağlacı, aşağıdaki cümlelerin hangisinde “koşul” ilgisi kurmuştur?

a)      Evden çıkıyordum ki telefon çaldı.

b)      Senin yaptıklarını hiç unutmadık ki.

c)      Sorunları çöz ki konuyu iyice anlayasın.

d)      Bu çocuk bir yaramaz ki sormayın.

e)      Tahtaya kalkmıştım ki kapı açıldı.

 

4. Aşağıdaki dizelerin hangisinde edat kullanılmamıştır?

a)      Dün bir şal gibi dolandı boynuma

b)      Gökyüzü ağarıncaya dek

c)      Gökyüzünün maviliğine akarak

d)      Su kadar maviyken gökyüzü

e)      Bir haykırışla ürperdi her yer

 


5. “ve” bağlacı, aşağıdaki cümlelerin hangisinde ötekilerden farklı görevde kullanılmıştır?

a)      Sırtında eski ve kirli bir ceket vardı .

b)      Saatini ve anahtarlarını masanın üzerinde unutmuş.

c)      Yardımlarınız için size ve arkadaşlarınıza teşekkür ederiz.

d)      Yarın ve bir sonraki gün köy okullarını dolaşacağız.

e)      Kimseye kulak asmadı ve sonunda istediğini elde etti.

 

6.

Başımı sokacak bir damım yok

Uçsuz bucaksız dünyaya karşı

Bu dizelerde aşağıdakilerden hangisi yoktur?

a)      Fiilimsi

b)      Sıfat tamlaması

c)      İyelik eki almış sözcük

d)      Bağlaç

e)      Edat

 

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde edat (ilgeç) kullanılmamıştır?

a)      O kitabı okumadım; çünkü zamanım yoktu.

b)      Görevimi birince kuş kadar hafifledim.

c)      Başarılarını arı gibi çalışmalarına borçluydular.

d)      Konuyu anladığınıza göre sorun kalmadı.

e)      Bu araba sizin gibi bir aile için küçük değil mi?

 

8.

Bütün şehir nihayetsiz bir nur içinde!

Kış mehtabı daha parlak, daha lekesiz,

Ne buluttan bir eser var, ne bir küçük iz.

Gülümsüyor gibi sema sürur içinde

Bu dizelerde, aşağıdaki sözcük türlerinden hangisi, kullanılmamıştır?

a)      edat

b)      zarf

c)      sıfat

d)      zamir

e)      bağlaç

 

9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “ile” farlık görevde kullanılmıştır?

a)      Kuru pantolon ile balık tutulmaz.

b)      Okumayı sevmeyen insanlar ile bir yere varılamaz.

c)      Yenilmesi gereken ilk düşmanlar öfke ile umutsuzluktur.

d)      Çevresindeki güzellikler ile neden ilgilenmez insanlar?

 

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük edat değildir?

a)      Yanımda kitaptan başka bir şey yok.

b)      Kitabı aldım ancak okumadım.

c)      Adamı evine dek takip ettik.

d)      Ödevini herkes hazırlamış, bir sen yapmamışsın.

 

CEVAP ANAHTARI

1.a    2.d    3.c    4.c    5.e    6.d    7.a    8.d    9.c    10.b


Diğer Türkçe Notları, Testleri ve Videolarına Sağdaki Menüden Ulaşabilirsiniz.



İLGİLİ KONULAR
BENZER KONULARI SİTE İÇİNDE ARAYIN








  • SİTE İÇİ ARAMA
  • Kariyerdersleri.com
  • KATEGORİLER
  • HAKKIMIZDA
Kudüs onurumuzdur, Kudüs'e sahip çıkalım.
KPSS MATEMATİK KPSS GEOMETRİ KPSS VATANDAŞLIK KPSS TÜRKÇE KPSS TARİH KPSS COĞRAFYA
İNGİLİZCE ALMANCA İTALYANCA KARİYER OYUN BİLGİSAYAR YAZILIM BİLGİSAYAR NETWORK
BİLGİSAYAR DONANIM BİLİŞİM TERİMLERİ CİLT VE CİLT BAKIMI HASTALIKLARIMIZ İNSAN VÜCUDU NEDİR