FİİLDE ÇATI, EYLEMDE ÇATI İLE İLGİLİ TEST SORULARI 2

Bu dersimizde fiilde çatı test, fiilde çatı test ygs, fiilde çatı test kpss, fiilde çatı soruları ve çözümleri, fiilde çatı soruları ve cevapları, fiilde çatı test çöz, fiilde çatı test indir gibi konuları ele alacağız.

 

1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde özne – yüklem ilişkisi diğerlerinden farklıdır?

a) Odunlar, kapının karşınsına yığıldı.

b) Üzümler kurutulmak için damlara seriliyordu.

c) Eşyalar birkaç saat içinde toplandı.

d) Küçük çocuklar merakla çevresine bakındı.

e) Van Gölü’nde canavar görülmüş.

 

2.

1. Onlara da istedikleri gibi bir elbise alındı.

2. İşe yaramayan kitaplar, köye gönderildi.

3. Sınıfı, geçtiğini öğrenince çok sevindi.

4. Ev, gelecek yıl konuklar için güzelce temizlendi.

5. Genç kız, aynanın karşısında saatlerce süslendi.

Verilen cümlelerden hangi ikisinde eylem, yapılışı (çatısı) yönünden diğerlerinden farklıdır?

a) 1 – 2

b) 3 – 5

c) 1 – 3

d) 4 – 5

e) 1 – 5

 

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde nesne yüklem ilişkisi diğerinden farklıdır?

a) Bahçede onu da gördü.

b) Kardeşine bir kalem aldı.

c) Güneşte ayakları pişti.

d) Ona da bir mektup yazdı.

e) Odadaki örtüleri topladı.

 

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisi, “Eşyaları yerinde göremeyince telaşla etrafına bakındı.” cümlesi ile özne – yüklem ilişkisi yönünden özdeştir?

a) Eşyaları, iki saatte taşındı.

b) Çöpler, şu derede yakıldı.

c) Kentin sokakları, ilk defa temizlendi.

d) Bu kez de yolun uzunluğundan yakındı.

e) Kilimlerin çoğu Uşak’ta dokundu.

 


5.    “Bu işe kendi isteğiyle atıldı” cümlesi ile özne – yüklem ilişkisi yönünden özdeştir?

a) Zavallıya haksız yere dayak atıldı.

b) Grev nedeniyle on kişi işten atıldı.

c) Daha çok kazanmak için ticarete atıldı.

d) Üşüyen hastanın üstüne bir battaniye atıldı.

e) Havaya üç el silah atıldı .

 

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde geçişsiz çatı özelliği görülür?

a) Okula iki yeni öğretmen getirdi.

b) Yolun sonuna kadar beni takip etti.

c) Adam günlerce bu olayı araştırdı.

d) Kuşlar, bu sabaha karşı serbest kaldı.

e) İnsanları bu yönleriyle anlamak istemiyordu.

 

7.    Onlar da iki yıldır yazışıyorlar.

Cümlesi özne – yükle ilişkisi yönündün aşağıdakilerden hangisiyle özdeştir?

a) Bugün iki aile tanışacaklar.

b) Birlikte iki saat bekleştiler.

c) Bu garip davranışa gülüştüler.

d) Olay yerine doğru koşuşturlar.

e) Onun başında sabaha dek ağlaştılar.

 

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eylemi yapan bellidir?

a) Başka bir göreve verildim.

b) Okulun camları kırılmış.

c) O da bugün işyerine gönderildi.

d) Arkadaşı, bugün işten kovuldu.

e) Son zamanlarda iyice açıldı.

 

9.    “Dün işten ayrıldı.” cümlesi eylemin yapılışı yönünden aşağıdakilerden hangisiyle özdeştir?

a) Yol, trafiğe açıldı.

b) Kapı, öğretmen tarafından açıldı.

c) Konuşmacı, kürsüde iyice açıldı.

d) Kutu burada açıldı.

e) Kitaplar, bir bir açıldı.

 

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklem aldığı ekle “oldurgan” nitelik kazanmıştır?

a) Kitapları dün sattırdı.

b) Kapının önünü güzelce temizletti.

c) Kardeşini uzun bir mektup yazdırdı.

d) Kitaplar ona bir bir imzalattı.

e) Sözleriyle onları güldürdü.

 

CEVAP ANAHTARI

1.d    2.b    3.c    4.d    5.c    6.d     7.a   8.e    9.c    10.e


Diğer Türkçe Notları, Testleri ve Videolarına Sağdaki Menüden Ulaşabilirsiniz.



İLGİLİ KONULAR


BENZER KONULARI SİTE İÇİNDE ARAYIN








  • SİTE İÇİ ARAMA
  • Kariyerdersleri.com
  • KATEGORİLER
  • HAKKIMIZDA
"Irkçılığa çağıran Bizden değildir; ırkçılık için savaşan Bizden değildir; ırkçılık üzere, ırkçılık uğruna ölen Bizden değildir." Hadis-i Şerif (Müslim, İmâre 53, 57, hadis no: 1850)
KPSS MATEMATİK KPSS GEOMETRİ KPSS VATANDAŞLIK KPSS TÜRKÇE KPSS TARİH KPSS COĞRAFYA
İNGİLİZCE ALMANCA İTALYANCA KARİYER OYUN BİLGİSAYAR YAZILIM BİLGİSAYAR NETWORK
BİLGİSAYAR DONANIM BİLİŞİM TERİMLERİ CİLT VE CİLT BAKIMI HASTALIKLARIMIZ İNSAN VÜCUDU NEDİR