Fiiller ile ilgili test soruları

Bu testimizde fiiller test, fiillerle ilgili test, fiillerle ilgili sorular ve cevapları, fiiller örnek sorular, fiillerle ilgili test çöz, fiillerle ilgili test indir gibi konuları ele alacağız.

1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "tezlik" fiili vardır?
A) Ben şimdi gelirim, sen bekleyedur
B) Beklerken o kapıdan giriverdi.
C) Nihayet sonunda görüşebildik.
D) Uzun süre gözgöze bakakaldık.
E) Gözlerimiz doldu; ama ağlayamadık.

2. Aşağıdakilerin hangisinde "gereklilik" fiili kullanılmıştır?
A) Duyguları bile haramdan uzak, sıcak analar bilirim.
B) Bütün anneleri düşündüm tek tek, sensin benim için en güzel örnek.
C) Sana "Anne" diyen dilden kıskanarak kapına geldiğimin farkında mısınız?
D) Söylediğin türküler bizim türkümüz değil.
E) Kalkmalı ellerim duaya ve kutlu adını an-malıyım.

3. Aşağıdakilerin hangisinde dilek kipi kullanılmıştır?
A) Gönül de mide gibi her ne yüklesen taşır.
B) Yalnız sütle yaşamak hastalara yaraşır
C) Bu ağrılar duyurmaz sana yalnızlığını.
D) Korkunç şehir uyukudan kalktı homurdanarak
E) Sandım, onun dört kolu dört yana uzanıyor.

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yüklemi isimden türemiş fiil değildir?
A) Sevgisiz kalan kalp ihtiyarlanmış.
B) O ne ince bir yüz ki kıyılarak bakılmaz.
C) Şair yaşatır namını destanlar içinde.
D) Güneş akşam vakti ufuklarda kararmış.
E) Ömrün bütün sevdalarından sonunda uzaklaşır.

5. "Bir zamanlar biz'de sağanak yağmurları hiç umursamazdık."
Cümlesinde yüklemin kipiyle ve kipin gösterdiği özellikle aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi özdeştir?
A) O an ezanlar okunuyordu minarelerden
B) Seni düşünmeseydim yağmurlu havalarda ah!
C) Ben her akşam dolaşırdım bu yeşil sahilde.
D) Gölgeler cenneti olmuştu bütün karşıki yar.
E) Dokunsalar ağlayacaktı masum gözler.

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yüklemi
"anlamca kaynaşmış" birleşik eylemdir?
A) Kan tükürsün adını candan anan dudaklar.
B) Sana benim gözümle bakan gözler kör olsun.
C) Bir derin zevk olurdu ruhuma bu işkence.
D) Hiçbir ana kızına bu kadar düşkün olmaz.
E) Yel oldum, karıştım esen rüzgâra.

7. Aşağıdaki dizelerin hangisinde fiilimsi kullanılmamıştır?
A) Beni dertlerimle bırakarak tek,
B) Kurudu saksımda yegâne çiçek.
C) Ey hergün incelip çizgileşerek
D) Yüzüme gölgesi vuran seneler!
E) Sıradağlar gibi duran seneler

8. "Bu konuyu sizinle sonra görüşelim." cümlesinde görünen özne yüklem ilişkisi aşağı-dakilerden hangisinde vardır?
A) Uğraştı gam gününde. Güneş bahçıvan gibi.
B) Sen beklediğin sahneye ergeç kavuşursun.
C) Aslında bu konuyu da uzun uzun tartıştılar.
D) Para da su gibi kısa sürede buharlaşıyor.
E) Kavgadan nice sonra sakinleşti.

9. "En uzun ölümü günlerce tatmış." cümlesinin yüklemiyle nesne-yüklem yönnüden özdeş olan hangisidir?
A) Yoldan sürüyle geçti bu çobanlar.
B) Sensiz geçen hayat zor yaşanmış.
C) Ruhun bu ıztırabımı duymaz bir sabah.
D) Ruhun ki içlidir, bir ufak sözden incinir.
E) Son goncalar döküldü. Sakın gelme bahçeme.

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yüklemi nesne-yüklem ilişkisine göre farklıdır?
A) Kutbun zehirli rüzgarı vermez keder sana.
B) Engin bakışlı gözlerin ağlar, yüzün güler.
C) Ömrümce neden yılları zincir gibi çektim.
D) Damlayan yaşlara döndürdü bu gözler varımı
E) Yeniden serdi bahar bahçeme binlere çelenk.

11. "Geçişsiz-edilgen çatılı fiillerin yüklem olduğu cümlelerde gerçek özne de, sözde özne de bulunmaz"
Aşağıdakilerden hangisi geçişsiz-edilgen çatılı fiilin yüklem olduğu bir cümledir?
A) Gerçekleri söylediğim için bana darıldı.
B) Olayın nedeni incelemeden sonra anlaşıldı.
C) Yemekten sonra beraberce çay içildi.
D) Bina için bir hayli masraf yapıldı.
E) Öğleden sonra pikniğe gidildi.

12. "Geçişsiz fiiller -dır, -r, -t ekleriyle geçişli (oldurgan) hale gelebilir.
Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yüklemi, kökü geçişsiz olduğu halde aldığı ekle oldurgan olmuştur?
A) Bir kürek darbesi titretti o baygın denizi.
B) Gülünç hareketiyle kendisini herkese dinletti.
C) Bizi uzun süre kapı önünde bekletti.
D) Bana zorla adamın kalbini kırdırdı.
E) Okula kaydını bizden önce yaptırdı.

13. Geçişli fiiller -ir, -dir, -t ekleriyle tekrar ettirgen hâle getirilebilir.
Aşağıdakilerden cümlelerden hangisinde yüklemin kökü geçişli iken aldığı ekle ettirgen yapılmıştır?
A) Esprileriyle sınıfın en somurtakanını da güldürdü.
B) Acıklı durumu hepimizi uzun uzun ağlattı.
C) Bencilliği ve sarhoşluğu ona her şeyini sattırdı.
D) Biricik yavrusun atlı karıncaya da bindirdi.
E) Bebeğini güzel ninnilerle kolayca uyuttu.

14. Aşağıdaki cümlelerin hangisi "özne-yük-lem" ilişkisi yönünden farklıdır?
A) Zambakların tozuyla çizilmiş kaşın.
B) Dersini ceylanlardan almış bakışın.
C) Saçların dökülmüş omuzlarına.
D) Mermer bir kalp önünde sel kesilmiş duygular.
E) Son fırtınayla, son yaprak da döküldü.

15. Aşağıdaki cümlelerin hangisi özne yaptığ işten kendisi etkilenmiştir?
A) Hızla akan suyun üzerinden güçlükle atlan dı.
B) Bu yıl Konya Mevlana haftası kutlandı.
C) Mevlana'yı anma törenlerinde dualar okun du.
D) Mesnevî'den unutulmaz parçalar çalındı.
E) Rastgele oturanlar dua okunurken kendir düzeltip toplandı.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
B E A B C A B C C B C A C B E

Diğer Türkçe Notları, Testleri ve Videolarına Sağdaki Menüden Ulaşabilirsiniz.



İLGİLİ KONULAR
BENZER KONULARI SİTE İÇİNDE ARAYIN








  • SİTE İÇİ ARAMA
  • Kariyerdersleri.com
  • KATEGORİLER
  • HAKKIMIZDA
Kendini sevip saygı duymayan başkalarını da sevip saymaz.
KPSS MATEMATİK KPSS GEOMETRİ KPSS VATANDAŞLIK KPSS TÜRKÇE KPSS TARİH KPSS COĞRAFYA
İNGİLİZCE ALMANCA İTALYANCA KARİYER OYUN BİLGİSAYAR YAZILIM BİLGİSAYAR NETWORK
BİLGİSAYAR DONANIM BİLİŞİM TERİMLERİ CİLT VE CİLT BAKIMI HASTALIKLARIMIZ İNSAN VÜCUDU NEDİR