FİİLLERDE ÇATI İLE İLGİLİ TEST SORULARI 3

Bu dersimizde fiilde çatı test, fiilde çatı test ygs, fiilde çatı test kpss, fiilde çatı soruları ve çözümleri, fiillerde çatı soruları ve cevapları, fiilde çatı test çöz, fiilde çatı test indir gibi konuları ele alacağız.

 

1. Aşağıdaki atasözlerinden hangisi yüklemine göre ötekilerden farklıdır?

a) Gönül kimi severse güzel odur.

b) Göz görür, gönül sever.

c) Her damardan kan alınmaz.

d) Azı bilmeyen çoğu hiç bilmez.

e) İşten artmaz, dişten artar.

 

2.    Aşağıda verilenlerden hangisinde sözde özne yoktur?

a) Sarsıntı ta uzaklardan hissedilir.

b) Olay, büyük bir gizlilik içinde anlatılır.

c) Oğlunu gören adam ileri atılır.

d) Halı, burada çok ucuza satılır.

e) Komşunun çocuğu eve getirilir.

 

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “ettirgen” çatı görülmez?

a) Bugün saçını kestirdi.

b) Bahçeye bir baraka yaptırdı.

c) Yavrusuna sütü zorla içirdi.

d) Mektubu komşusuna okuttu.

 

4.    “Önemli belgeleri ele geçirdi.”

Cümlesindeki eylemin çatı özelliği, aşağıdakilerden hangisinde görülmez?

a) Çocuğu iyice doyurdu.

b) Bu fırsatı ona da sağlattı.

c) Bizi de bu işte uyuttu.

d) Çocuğu çok ağlattı.

e) Göz göre göre sandalı batırdı.

 


5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eylemi yapan eylemden etkilenen değildir?

a) Onları gördüğüne çok sevindi.

b) Günlerce bu soğuk suda yıkandı.

c) İki gün önce işten ayrıldı.

d) Bu sokağın başında dövüldü.

e) Durmadan bu konu üzerine söylendi.

 

6.    “O gün iki aile tanışacaktı.”

Cümlesindeki eylemin yapılışı, aşağıdakilerden hangisiyle özdeştir?

a) Bugün, sizinle tartışacaktık.

b) Yolcular, korkup kaçıştılar.

c) Durakta bekleşiyorduk .

d) Kuşlar, masmavi gökyüzünde uçuşuyor.

e) Çocuklar, gün geçtikçe gelişiyor.

 

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yüklemi geçişli bir fiildir?

a) Babam kedileri çok sever.

b) Bütün sınıf fıkraya güldü.

c) Kardeşim odasında uyuyordu.

d) Müdür, camdan bize bakıyordu.

 

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yüklemi etken çatılıdır?

a) Bizim sokak her gün temizleniyor.

b) Çocuklar, televizyondan etkileniyor.

c) Ülkemizde çok az kitap satılıyor.

d) Bu çöpler şehir dışında yakılıyor.

 

9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yüklemi işteş çatılı bir fiildir?

a) Parmağı kapı aralığına sıkışmış.

b) Bazı kentler çok hızlı gelişmiş.

c) Kısa sürede yeni okuluna alışmış.

d) Yolda eski bir arkadaşıyla karşılaşmış.

 

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yüklemi edilgen çatılı bir fiildir?

a) Evimiz geçen ay boyandı.

b) Annesini görünce sevindi.

c) Söylenen her söze inandı.

d) Bahçenin etrafını dolandı.

 

CEVAP ANAHTARI

1.a    2.c    3.c    4.b    5.d    6.a    7.a    8.b    9.d    10.a


Diğer Türkçe Notları, Testleri ve Videolarına Sağdaki Menüden Ulaşabilirsiniz.



İLGİLİ KONULAR
BENZER KONULARI SİTE İÇİNDE ARAYIN








  • SİTE İÇİ ARAMA
  • Kariyerdersleri.com
  • KATEGORİLER
  • HAKKIMIZDA
Avamın dini ile dini özünden öğrenenlerin(kulaktan dolma olmayan) dini bir olmaz.
KPSS MATEMATİK KPSS GEOMETRİ KPSS VATANDAŞLIK KPSS TÜRKÇE KPSS TARİH KPSS COĞRAFYA
İNGİLİZCE ALMANCA İTALYANCA KARİYER OYUN BİLGİSAYAR YAZILIM BİLGİSAYAR NETWORK
BİLGİSAYAR DONANIM BİLİŞİM TERİMLERİ CİLT VE CİLT BAKIMI HASTALIKLARIMIZ İNSAN VÜCUDU NEDİR