İSİMLER ÖZELLİKLERİ İSİM TAMLAMALARI İLE İLGİLİ TEST SORULARI 2

Bu testimizde isim ile ilgili sorular ve cevapları, isimler test, isimler test soru bankası, isim tamlamaları ile ilgili sorular ve cevapları, isim tamlamaları test çöz gibi konuları ele alacağız.

ADLAR, AD TAMLAMALARI İLE İLGİLİ TEST SORULARI

 

1. Aşağıdaki cümlelerde kullanılan bileşik sözcüklerden hangisi, yapılış yönündün farklı bir özellik gösterir?

a) Bu kuşkonmaz geçen yıl da erken yeşerdi.

b) Bu, Tepebaşı civarında görülmüş.

c) Bu yine külbastı yemek olacakmış.

d) Bu gecekondu yine yıkılacakmış.

e) Bu, Güneydoğu’ya yolda rastlamış.

 

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde isim tamlaması kullanılmıştır?

a) Kardeşimin böyle bir şey yapacağını sanmıyordum.

b) Okulun ne zaman açılacağını bile bilmiyordu.

c) Arkadaşının kitabını bulamayınca üzüldü.

d) Evinin düzenli olmasına özen gösterirdi.

e) Sarsıntının önce nerede duyulduğu öğrenilmeli.

 

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde isim tamlaması sıfat almamıştır?

a) Kırmızı çocuk gömleği aldık.

b) Kırık kapı kilidi onarıldı.

c) Evde büyük çiçek vazosu vardı.

d) Suyun yüzünü çürük meyveler sarmıştı.

e) Okulda eski yazı masaları değiştirildi.

 

4. Cins adlar özel nitelik kazanırlarsa özel adlar gibi değerlendirilir. Kişi adları genellikle bu yolla elde edilir.

Aşağıdakilerden hangisi bu durumu örneklemez?

a) Bize bugün Kaya kitap getirecekti.

b) Bu olay Şahin’i iyice sarstı.

c) Kiraz henüz bu konuda bir şey söylemedi.

d) Olay henüz Mehmet’e aktarılmadı.

e) Bize Çiçek bir demet gül getirdi.

 

5. Takısız ad tamlamalarında, tamlayan tamlananın neye benzediğini mecazlı olarak gösterir.

Aşağıdakilerden hangisi bu durumu örneklemez?

a) O dev adam burada ne arıyor.

b) Gül hatırın için bu çileye katlanırım.

c) Ona kiraz dudak diye ad taktılar.

d) Demir bilek yine gücünü gösterdi.

e) Bakır çivi eğiliyor, bükülüyor tahtaya girmiyordu.

 


6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “e” farklı görevde kullanılmıştır?

a) Saate bakmayı unutmuşum.

b) Kente inene kadar konuşmadım.

c) Ele dedi ama, eleyemedi.

d) Bahçeden çıkıp okula gittim.

e) Seninle işe gitmeye karar verdim.

 

7. Aşağıda verilen cümlelerin hangisinde “Seni bir türlü anlayamadım.” Cümlesindeki “seni” sözcüğünün “i” eki görevce örneklenmez?

a) Bu konuyu sana anlatırdı.

b) Bu yazı bana ait değildi.

c) Bu camı camcı takmadı.

d) Bu sözü hiç unutmadı.

e) Bu düşünceyi pek tutmadı.

 

8. Aşağıdakilerin hangisinde soyut bir kavram kullanılmamıştır?

a) Sevgi, ruhun açan çiçeğidir.

b) O da bu iyimserlikten çekiyor.

c) Çocuk, böyle nereye gidiyor.

d) Gel anlaş, inadı bırak artık.

e) Mutluluk, yaşadığını anlayabilmektir.

 

9. Bazı ad tamlamalarında tamlayan, tamlananın neden yapıldığını göstermektedir.

Aşağıdakilerden hangisi bu özellikte bir ad tamlaması değildir?

a) Meyve suyu

b) Mantar çorbası

c) Bal arısı

d) Gül kokusu

 

10. Aşağıdaki bileşik sözcüklerden hangisi, isim tamlaması biçiminde yapılmıştır?

a) mirasyedi

b) vatansever

c) çöpçatan

d) ayakkabı

 

CEVAP ANAHTARI

1.b    2.c    3.d    4.d    5.e    6.c    7.b    8.c    9.c    10.d


Diğer Türkçe Notları, Testleri ve Videolarına Sağdaki Menüden Ulaşabilirsiniz.
BENZER KONULARI SİTE İÇİNDE ARAYIN








  • SİTE İÇİ ARAMA
  • Kariyerdersleri.com
  • KATEGORİLER
  • HAKKIMIZDA
Mutlu olmayı yarına bırakmak, karşıya geçmek için nehrin durmasını beklemeye benzer ve bilirsin, o nehir asla durmaz.
KPSS MATEMATİK KPSS GEOMETRİ KPSS VATANDAŞLIK KPSS TÜRKÇE KPSS TARİH KPSS COĞRAFYA
İNGİLİZCE ALMANCA İTALYANCA KARİYER OYUN BİLGİSAYAR YAZILIM BİLGİSAYAR NETWORK
BİLGİSAYAR DONANIM BİLİŞİM TERİMLERİ CİLT VE CİLT BAKIMI HASTALIKLARIMIZ İNSAN VÜCUDU NEDİR