KELİMENİN YAPISI, SÖZCÜĞÜN YAPISI İLE İLGİLİ TEST SORULARI 3

Bu testimizde sözcükte yapı soruları ve cevapları, sözcükte yapı çözümlü sorular, sözcükte yapı test çöz, sözcükte yapı test kpss, sözcükte yapı test ygs, sözcükte yapı test indir gibi konuları ele alacağız.

(EK KÖK GÖVDE – BASİT, TÜREMİŞ, BİRLEŞİK KELİMELER TEST SORULARI)

 

1. Aşağıdaki atasözlerinde bulunan altı çizili sözcüklerden hangisi hal eki almıştır?

a) Bıçak yarası geçer; dil yarası geçmez.

b) Alma mazlumun ahını çıkar aheste aheste.

c) Bıçağı kestiren kendi suyu; insanı sevdiren kendi huyu.

d) Bir adamın adı çıkacağına canı çıksın.

 

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcüğün aldığı ekin işlevi diğerlerinden farklıdır?

a) Yapılan son kazı başarısızlıkla sonuçlandı.

b) Çiftçi hasat için yazı dört gözle bekler.

c) Köyün batı tarafı birden kara bulutlarla kaplandı.

d) Katıldığımız son gezi çok güzel geçti.

 

3. “-lık, -lik” eki, aşağıdaki cümlelerin hangisinde soyut anlamlı bir sözcük türetmiştir?

a) Otuz bin kitaptan oluşan bir kitaplık kurdu.

b) İnsanlık insana değer vermekle ölçülür.

c) Pencerede beyaz güneşlik var.

d) Tarladaki korkuluk kuşları ürkütüyordu.

 

4. Aşağıdaki cümlelerde altı çizili sözcüklerden hangisi hem yapım hem de çekim eki almıştır?

a) Süssüz, yapmacıksız; ama sın derce etkileyici bir üslubu vardır.

b) Türkçe’yi en iyi kullanan yazarlarımızdandır.

c) Farklı türlerden yapıtlar vermiş biridir.

d) Topluma yönelik sanat çalışmalarını sürdürmektedir.

e) Sanatçı, toplumsal sorunların çözümünde öncü rol oynar.

 

5. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisinin kökü, diğerlerinden farklıdır?

a) Dişleri dökük, yanakları çökük, saçları aktı.

b) İçeri girdiğinde yanakları al aldı.

c) Bu, onun yıllar önce bana verdiği bir güldü.

d) En ilginç öykülerini Bodrum’da yazdı.

e) O tablodaki, benim gördüğüm en güzel yüzdü.

 


6. Aşağıdakilerin hangisinde “-ecek” eki, işlevi bakımından ötekilerden farklıdır?

a) Kaz gelecek yerden tavuk esirgenmez.

b) Güleriz ağlanacak halimize.

c) Kaçacak bir delik arıyordu.

d) Atılacak eşyaları şu tafra koyun.

e) Bu iş başka türlü olmayacak, ona göre!

 

7. Güncel olaylar yazın alanında uzun süre etkili olamaz.

Bu cümledeki altı çizili sözcüklerden hangisi kökü bakımından ötekilerden farklıdır?

a) güncel             b) olaylar            c) yazın              d) süre            e) etkili

 

8. Aşağıdakilerin hangisinde yanıt bildiren sözcük, ötekilerden farklı bir ek almıştır?

a) – Bizi karşılayan kimdi?

— Arkadaşım.

b) – Bunları kim getirdi?

— Kardeşim.

c) – Ne iş yapıyorsunuz?

— Öğretmenim.

d) – Çantanın içinde ne var?

—Kitaplarım.

e) – Beklediğiniz kimdi?

— Babam.

 

9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bileşik sözcük yoktur?

a) Nereye uçar gökyüzü, ses nereye uçar

b) Ya yaşayamazsak onları hoyratça

c) Giriveririm yalnızlığın pençesine

d) Akdeniz ne güzel konuşuyor

e) Tekrar bol sularla akarak o çeşmeler

 

10. Aşağıdaki atasözlerinin hangisinde türemiş sözcük yoktur?

a) Her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır.

b) Mayasız yoğurt tutmaz.

c) Kaynayan kasan yapak tutmaz.

d) Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır.

e) Sağlık varlıktan yeğdir.

 

CEVAP ANAHTARI

1.c    2.b    3.b    4.b    5.d    6.e    7.a    8.c    9.e    10.d


Diğer Türkçe Notları, Testleri ve Videolarına Sağdaki Menüden Ulaşabilirsiniz.



İLGİLİ KONULAR
BENZER KONULARI SİTE İÇİNDE ARAYIN








  • SİTE İÇİ ARAMA
  • Kariyerdersleri.com
  • KATEGORİLER
  • HAKKIMIZDA
Kendini sevip saygı duymayan başkalarını da sevip saymaz.
KPSS MATEMATİK KPSS GEOMETRİ KPSS VATANDAŞLIK KPSS TÜRKÇE KPSS TARİH KPSS COĞRAFYA
İNGİLİZCE ALMANCA İTALYANCA KARİYER OYUN BİLGİSAYAR YAZILIM BİLGİSAYAR NETWORK
BİLGİSAYAR DONANIM BİLİŞİM TERİMLERİ CİLT VE CİLT BAKIMI HASTALIKLARIMIZ İNSAN VÜCUDU NEDİR