KPSS TÜRKÇE DENEME SINAVI 1

Bu testimizde kpss türkçe deneme, kpss türkçe deneme sınavı, kpss türkçe soruları, kpss türkçe deneme indir, kpss türkçe soruları ve cevapları, kpss türkçe deneme test çöz gibi konuları ele alacağız.

TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ DENEME SINAVI -1

 

SORU 1)

"En iyisi işi oluruna bırakmak, biraz geniş olunuz" cümlesinde "geniş" sözcüğünün anlamına en yakın kullanım aşağıdakilerin hangisinde vardır?

a)Bu konuda oldukça geniş bilgi sahibiydi.

b)Geniş bir soluk aldıktan sonra konuşmaya başladı.

c)Oldukça geniş bir dost çevresi vardı

d)Geniş iş imkanları varken yine de çalışmazdı

e)Her olaydan kolayca etkilenmeyen geniş bir adamdı

 

SORU 2)

"Marmara'da her yelken / Uçar gibi neşeli" dizelerinde olduğu gibi kimi sözler benzetme amacı gütmeden kendi anlamları dışında kullanılır. Aşağıdaki dizelerin hangisinde bu örnektekine benzer bir kullanım vardır?

a)Dalgalan sen de şafaklar gibi ey nazlı hilâl

b)Ben ezelden beridir hür yaşadım hür yaşarım

c)Etmesin tek vatanımdan beni dünyada cüda

d)Bastığın yerleri toprak diyerek geçme tanı

e)Kim bu cennet vatanın uğruna olmaz ki feda

 

SORU 3)

I.Heyecandan bildiklerini bile anlatamaz olmuş, iyice şaşırmıştı

II.Onu evde bulamayınca çok merak etti.

III.Kimseye haber vermeden hemen çıkıp gitmiş

IV. Benim bu konudaki düşüncelerimi herkes biliyor.

Yukarıdaki numaralandırılmış cümlelerin hangilerinde altı çizili sözcükler anlamca birbirine en yakındır?

a) I ve II    b) I ve III    c) I ve IV    d) II ve IV    e) III ve IV

 

SORU 4)

Onun böyle davranmasına önce bir anlam veremedim.

Bir zamanlar ben de seyahati severdim.

Bu işe yıllarca emek vermiş bir insandı.

Çoktandır böyle güzel bir film izlememiştim.

Eskiden burada yemyeşil bir orman vardı

Bu cümlelerin hangilerinde altı çizili sözcükler anlamca birbirine yakındır?

a) I ve IV    b) II ve III    c) II ve V    d) III ve IV    e) III ve V

 

SORU 5)

"Bu işi nasıl olsa bitireceğim" Yukarıdaki cümleye altı çizili sözün kattığı anlam aşağıdakilerden hangisinde vardır?

a)İleri geri konuşmalarına hiç fırsat vermeyeceğim

b) Kaba davrananları hemen cezalandıracağım

c) Yola yorgun çıkmanın sakıncalarını anlatacağım.

d) Evdeki eski eşyaların tümünü onaracağım

e) Olayın gerçek sorumlularını er geç öğreneceğim

 

SORU 6)

"Kendimi bildim bileli onlar bu evde oturur."

Altı çizili sözün cümleye kattığı anlam aşağıdakilerin hangisinde vardır?

a)O, alışkanlıklarına bağlı bir kimsedir

b)Çocukluğumda bu tür oyunları hiç oynayamadım.

c)Onun bize gerçeği söylediğine inanıyorum.

d)Sizinle ilk karşılaştığım günü hiç unutamıyorum.

e)Bu köy öteden beri balıkçılıkla geçinir.

 

SORU 7)

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ikilemeyi oluşturan sözcükler tek başına kullanılmaz?

a)Yalan yanlış bilgilerle doğru bir karar veremezsin.

B)Karşıdan güçlü kuvvetli görünüyordu

c)Mırın kırın etme de olanları anlat

d)Aradan aşağı yukarı on yıl geçti.

e)İngilizce'yi şöyle böyle bilir

 

SORU 8)

Romanın temel kişisi Mahmut, babasının isteği dışında, gizlice denizci olur. Fırtınalarla, dalgalarla boğuşarak yaşamını kazanmak en büyük tutkusudur onun. Ne ki babası ölünce denizi bırakıp Bodrum'a döner; bir köy ağasının kızıyla evlenip bu kez de ekmeğini topraktan çıkarmaya başlar. Ama deniz tutkusunu yenemeyen Mahmut, evini, karısını bırakıp tekrar denize döner.

Bu parçada altı çizili sözün yerine aşağıdakilerden hangisi getirilirse cümlenin anlamı değişmez?

a)Toprakta uğraşmaktan hoşlanmayan

b)Denizden uzak yaşayamayacağını anlayan

c)Denizin topraktan daha verimli olduğuna inanan.

d)Verdiği karardan ötürü kendisini suçlayan

e)Macerayı, aile mutluluğundan üstün tutan

 

SORU 9)

"Güzel" sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde: "Güzel kız, oyunda çirkin kadın rolündeydi" cümlesindekiyle aynı anlam ve görevde kullanılmıştır?

a)Güzel bir iş gördün , aferin!

b)Güzel fırsattı, değerlendiremedin.

c)Güzel duygular besliyorum ona.

d)Bahçende güzel çiçekler var mıydı?

e)O güzel konuştu; ama yine de olmadı.

 

SORU 10)

"Dik" sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde gerçek anlamıyla kullanılmıştır?

a)Dik oturmak sağlığımız için gerekir.

b)Dik saçlarını yatırmak için uğraştı.

c)Sesi dik ve küstahtı hepimizi kızdırdı.

d)Çocuğa dik bakınca oturuverdi

e)Büyük kentte büyüdüğünden sözü diktir biraz

 

SORU 11)

*Kolumu büktü ve elimdeki parayı aldı

*İpek büken kadınlardan biri ayağa kalktı

*Başını büktü; hiçbir şey diyemedi

*Halıları büktüler ve depoya kaldırdılar

*Adam direksiyonu sağa sola büküyordu

*Kağıdı büküp cebine koydu

"Bükmek" sözcüğü kaç farklı anlamda kullanılmıştır?

a) 2      b) 3      c) 4      d) 5      e) 6

 

SORU 12)

"Durum" sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde "konum" anlamında kullanılmıştır?

a)Bu durumda hiçbir maçı kazanamazdık

b)Durumu gittikçe bozulmaya başladı

c)Durumundan yabancı olduğu anlaşılıyor

d)Hal ve durum böyle işte diye, bitirdi sözünü

e)Onun durumunda biri için zor bir karardı

 

SORU 13)

"Kapanmak" sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde gerçek anlamında kullanılmıştır?

a)Okullar kapandı ya hemen denize koşar.

b)Bu ay dört iş yeri daha kapanmış.

c)Başkan; bu konu burada kapanmıştır dedi.

d)Yara kapanmış tehlike atlatılmıştı.

e)Kapı aniden kapanmış, içeride kalmışlardı.

 

SORU 14)

"Örtmek" sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde "Kadın bebeğini yatırdı, yüzünü örttü" cümlesindekiyle aynı anlamda kullanılmıştır?

a)Gecekonduyu tenekelerle örtmüştü

b)Kapıyı örtüp arkasını sürgüledi

c)Sarmaşıklar duvarı örttü

d)Arkadaşının suçunu örtmeye çalıştı

e)Örtmeye çalışma, sen haksızsın

 

SORU 15)

"Bu yıl soğuk, hayvanları kırdı" cümlesinde "kırmak" sözcüğü hangi anlamda kullanılmıştır?

a)Azaltmak

b)Öldürmek

c)Sakatlamak

d)Etkilemek

e)Zayıflatmak

 

SORU 16)

Hangi cümlede ikilemeler görevce diğerlerinden farklıdır?

a)Ev ev dolaştılar onu bulmak için

b)Çocuk için için ağlıyordu

c)Ağlaya ağlaya anlattı olayı

d)Gözlerinden pırıl pırıl yaşlar döküldü

e)Yavaş yavaş gidiyorlardı

 

SORU 17)

"Ahmet eve geldiğinde arkadaşı çocuklara hikâyeyi yeniden anlatıyordu" cümlesinde kaç sözcüğün yerine zamir getirilebilir?

a) 2

b) 3

c) 4

d) 5

e) 6

 

SORU 18)

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde soru anlamı bir zamirle sağlanmamıştır?

a)Bunun ne kadarı senindi?

b)Neyi bilmek gerekir yanıtlamak için?

c)Kaçlarında var bu zavallı kızcağız?

d)Kimleri gördün o toplantıda dün?

e)Nereye gittiğimi sen mi söyledin ona?

 

SORU 19)

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı vardır?

a)Herşeyden kuşkulanırdı

b)Yüksek mi yüksek bir binaydı

c)Sıvalar pıtır pıtır dökülüyordu

d)Kardeşini gözet derdi bana

e)Dilbalığı almıştı balıkçıdan

 

SORU 20)

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir noktalama yanlışı vardır?

a)Güzel dediğin kitap bu mu senin!

b)Sıra sıra dükkânlar vardı orada.

c)Neden anlatmadığını bilmeyen kalmadı?

d)Şu sıkıntılı günler bir geçse...

e)Buraya sakın gelmesin, diyor.

 

 

CEVAP ANAHTARI

 

1.e

2.a

3.a

4.c

5.e

6.e

7.c

8.b

9.d

10.b

11.b

12.c

13.e

14.c

15.a

16.d

17.b

18.a

19.a

20.c


Diğer Türkçe Notları, Testleri ve Videolarına Sağdaki Menüden Ulaşabilirsiniz.



İLGİLİ KONULAR
BENZER KONULARI SİTE İÇİNDE ARAYIN








  • SİTE İÇİ ARAMA
  • Kariyerdersleri.com
  • KATEGORİLER
  • HAKKIMIZDA
İnsanları beraber gezerek, tozarak, konuşarak değil aynı evde beraber yaşayarak, özellikle bir işi beraber yaparak tanıyabilirsiniz.
KPSS MATEMATİK KPSS GEOMETRİ KPSS VATANDAŞLIK KPSS TÜRKÇE KPSS TARİH KPSS COĞRAFYA
İNGİLİZCE ALMANCA İTALYANCA KARİYER OYUN BİLGİSAYAR YAZILIM BİLGİSAYAR NETWORK
BİLGİSAYAR DONANIM BİLİŞİM TERİMLERİ CİLT VE CİLT BAKIMI HASTALIKLARIMIZ İNSAN VÜCUDU NEDİR