KPSS TÜRKÇE DENEME SINAVI 3


Bu testimizde kpss türkçe deneme, kpss türkçe deneme sınavı, kpss türkçe soruları, kpss türkçe deneme indir, kpss türkçe soruları ve cevapları, kpss türkçe deneme test çöz gibi konuları ele alacağız.

TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ DENEME SINAVI -3

 

SORU 41)

(I)Yolcular, memleketlerine ve bekleyenlerine kavuşmak neşesiyle acele acele eşyalarını topluyorlardı.(II)Kendi evlerine girecek, tanıdıklarını bulacak, kaldırımlara ayrı bir güvence ile basacaklardı.(III)O, bu adamlara gıptayla bakarak yatağını isteksizce topladı.(IV) Çürük bavulunu kapayıp iplerle sardı,üzerine oturdu.(V)Ayağını toprağa basmaktan ürküyor gibi çekingen çekingen, gemiden inenleri izledi.

Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisi söyleyenin yorumunu içermemektedir?

a)I       b)II       c)III       d)IV       e)V

 

SORU 42)

I)İki haftadır şehrin sokaklarında dalgın dalgın, miskin miskin dönüp dolaşıyordu.(II)Masraf olmasın diye çoğu zaman deniz kıyılarında, muz ve portakal bahçelerini çeviren hendeklerde saatlerce oturuyordu.(III)Yalnız etrafındaki manzaraları, insanları değil, kendini de kendine yabancı buluyordu.(IV)Hatta çehresinin, yüz hatlarının değiştiğine inandığı zaman bile vardı.(V)Aynaya bakınca başka bir yüzle karşılaşacakmış zannıyla korkuyordu.

Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangilerinde eylem gerekçesiyle birlikte açıklanmıştır.

a)IveIII        b)II ve V        c)III ve V        d)II ve IV        e)I ve V

 

SORU 43)

Oldukça şöhretli şair ve ressam birisi Yahya Kemal'e sorar: "Ne dersiniz üstat? Resim mi yapayım, şiir mi yazayım?", "Resim yap resim!", "Fakat siz benim tablolarımı görmediniz ki?", "Evet tablolarını görmedim ama yazdıklarını gördüm."

Yahya Kemal altı çizili sözle aşağıdakilerin hangisini anlatmak istemiştir

a)Sanatçının resim alanında daha başarılı olduğunu

b)Ressamların şiirle meşgul olmasının doğru olmadığını

c)Sanatçının şiirlerinin başarısız olduğunu

d)Kişinin gayretini tek bir sanat dalında yoğunlaştırması gerektiğini

e)Sanatçının resimlerinin şiirlerinden daha başarılı olduğunu

 

SORU 44)

"Ödül törenine ressamlar, şairler, müzisyenler, sanatın her dalından sanatçılar davet edilmişti."

Aşağıdakilerden hangisi düşüncenin sıralanışı yönünden bu cümleden farklıdır?

a)Sedirin bir başında ağaya ayrılan yere, bahçıvanlar,seyisler, kimse oturamazdı.

b)Bir Pazar sabahı bahçedeki gülleri, karanfilleri, bütün çiçekleri suladı

c)Evlenenlere, çamaşır makinesi, buzdolabı, her türlü beyaz eşya alındı.

d)Televizyonda belgeseller ve tartışma programları hariç hiçbir programı izlemezdi.

e)Kazadan sonra yatırıldığı odaya babasını, annesini hiç kimseyi almadılar.

 

SORU 45)

Dil tatlarının büyüsüne kapıldığı içindir ki nice geçmiş yazar, nice günümüz yazarı unutup gitmiştir acı çeken insanlar karşısındaki, aydınlık bekleyen okuyucular karşısındaki sorumluluklarını.

Bu cümledeki altı çizili sözün yerine aşağıdakilerden hangisi getirilirse anlamda bir değişme olmaz?

a)Anlamca kapalı imgelere yer verdiği

b)Süslü, sanatlı bir dil kullanmaya özen gösterdiği

c)Yabancı sözcükler kullanmayı ilke edindiği

d)Dili bir anlatım aracı olmaktan uzaklaştırdığı

e)Günlük dili kullanmaktan kaçındığı

 

SORU 46)

Aşağıdakilerin hangisinde ikileme adlaşmış sıfat olarak kullanılmıştır.

a)İçeri giren adam, elindeki oyuncak, kalem, pil gibi ufak tefekleri satmaya çalışıyordu.

b)Saatlerdir yan yana oturuyorlar ancak birbirlerine dönüp bakmıyorlardı.

c)Gökyüzü her zamankinden farklı, neşeli pırıl pırıldı.

d)Çocuk ara sıra babasının elindeki garip eşyalara bakıyordu

e)Kasabanın genci , yaşlısı meydana doğru koşar adım yürüyordu

 

SORU 47)

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sıfat, bir isim tamlamasını nitelemektedir?

a)Gemi limandan ayrılırken, rıhtımdakiler yaşlı gözlerle gidenleri uğurluyorlardı.

b)Fırtına bu yaşlı geminin gövdesini çılgınca dövüyordu.

c)Yağmur durunca iki gündür kapalı kaldığımız kamaralardan yavaş yavaş dışarı çıktık.

d)Bodrum önlerine geldiğimizde ılık bir bahar havası başladı.

e)Günün bu güzel anını uyuyarak geçirmeyi doğrusu hiç istemezdim.

 

SORU 48)

(I) Şimdi olduğu gibi çocukken de kalabalık içinde bulunmaktan hoşlanmazdım. (II) Koşmaca, kaydırak, birdir bir gibi oyunlar asla işime gelmezdi. (III) Akşam üstleri açılır kapanır iskemlemi konağın bahçe kapısına kurardım. (IV) Saatlerce karşı viranede oynayan çocukları izlerdim. (V) O çocuklar ara sıra hiç sebep yokken bana da sataşır, altımdan iskemlemi çekerlerdi.

Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinin yüklemi bir bileşik fiildir?

 

a) I        b) II        c) III        d) IV        e) V

 

SORU 49)

Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi türetilirken ünsüz kaybına uğramıştır?

a)Yalnız bu ırmakların sesi olsaydı dinen.

b)Biz ayrı düşmemeye and içmiştik denizden

c)Deniz gerildikçe bizler ilerliyorduk.

d)Anayurd'un sesi de bu sularla açıldı.

e)Nice bebeler gördüm kaybetmiş annesini

 

SORU 50)

İhtiyar çiftlik sahibinin en çok sevdiği şeylerden birisi de belki de birincisi güvercinleriydi.

Aşağıdaki cümlelerin hangisi öğeleri yönünden bu cümleyle özdeştir?

a)Ovanın ortasında elinde bir uzun kargı ile saatlerce başı havada hayran hayran dolaşıyordu.

b)Bütün gece uzak diyarlardan gelmiş bir yolcu gibi çevremi yadırgadım durdum.

c)Hiçbir ses hiçbir söz bana ne zamandan beri bu kadar tatlı gelmemişti.

d)İki yüz yıl önce yazılmış olan bu kitap hayatını ilme adamış bir adamın eseriydi.

e)Her adımda bizi onlardan ayıran uçurumun ne kadar derin olduğunun farkına varıyorum.

 

SORU 51)

Aşağıdaki cümlelerde altı çizili kelimelerde hangisi gerçek anlamında kullanılmıştır?

a) İlk damlalardan sonra yağmur birden coştu.

b) Bu söze, gençlerden biri ince bir karşılık verdi.

c) Serindi, ama tatlı bir ilk yaz akşamıydı.

d) Havalar ısınınca ağaçların tomurcukları patladı.

e) Gölün kıyılarını yapraksız, bodur ağaçlar kuşatmıştı

 

SORU 52)

Aşağıdaki cümlelerde altı çizili kelimelerden hangisi gerçek anlamında kullanılmıştır?

a) Ayağında burnu aşınmış eski bir kundura vardı

b) Dikiş makinesinin kolunu koparacakmış gibi koparıyordu.

c) Çok uzaklardan atıldığı belli iki el silah sesi duyuldu

d) İri hantal gövdesini zorlukla sürüklüyor gibiydi.

e) Ninem yorganımıza kırmızı basmalı çiçekli, basma bir yüz geçirdi.

 

SORU 53)

Aşağıdaki cümlelerden hangisinde altı çizili sözcük mecaz anlamıyla kullanılmıştır?

a) Gelecek hafta bugün yine buluşalım dedi.

b) Az sonra beyaz bir at üzerinde gelin göründü.

c) Çocuğu uyutmak için odaya götürdü.

d) Bu boş sözleri dinlemekten bıkmıştı.

e) Akrabalarını görmek, onlarla konuşmak istiyordu.

 

SORU 54)

I. Onun bu pişkinliğine anlam veremedik.

II. Çoğunluk sağlanamadığı için toplantı ertelendi.

III.Cesaretinin kırılmasına sen sebep oldun.

IV.Çevre temizliğine önem vermek gerekir

Yukarıdaki cümlelerin hangilerinde altı çizili sözcükler gerçek anlamı dışında kullanılmıştır?

a) I ve II    b) I ve III    c) II ve III    d) II ve IV    E) III ve IV

 

SORU 55)

Anlam genişlemesi yoluyla somut anlamlı bir ad, bir de soyut anlam kazanabilir.Örneğin, soyut anlamıyla "geçilen yer" demek olan "yol" kelimesi "yöntem" anlamına gelerek soyut bir anlamda kazanmıştır.

Böyle bir anlam değişmesini örneklendiren kelime aşağıdakilerden hangisinde kullanılmıştır?

a) Ağaçlar ilk yazda bir gelin donanırlar

b) Bu gördüğün bulutlar yağmur yüklü bulutlardır

c) Bu dağlar geçit vermez sarp dağlardır.

d) Bunu yapmaya yürek ister, bu her babayiğidin harcı değil.

e) Yapının güzel bir görünümü vardı; taş, dantel gibi işlenmişti.

 

SORU 56)

"Aile" kelimesinin aşağıdaki açıklamalarından hangisi birlikte verilen örnek cümleye uygun değildir?

a) Erkeğin karısı ve çocukları : Ev tutunca ailemi de getireceğim

b) Birlikte çalışan kimselerin tümü : Milli Eğitim ailesinin çalışkan bir üyesiydi.

c) Aynı soydan gelen kimseler zinciri : Damadımız İzmirli eski bir ailenin çocuğudur

d) Kişinin anne babası : Ailem kampa girmeme izin vermiyor.

e) Anne, baba ve çocuklardan oluşan topluluk : Ailesi ölünce bir daha evlenmedi

 

SORU 57)

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "durmak" sözcüğü "var olmak" anlamında kullanılmıştır?

a) Bunca sorun dururken, gereksiz işlerle uğraşıyordu

b) Konuşurken sık sık duruyor, notlarına bakıyordu

c) Senin ayakta durduğunu uzun süre fark etmedim.

d) Bu konu üzerinde neden bu kadar durduğunu anlamadım

e) Otobüs durunca eşyalarımızı alıp indik.

 

SORU 58)

"Kimi zaman herhangi bir dilde, yabancı dilden alınmış bir kavrama tıpatıp karşılık bulmak zor olur."

Bu cümlede "tıpatıp" sözcüğünün anlamına en yakın kullanım aşağıdakilerin hangisinde vardır?

a) Bütçemize uygun kiralık bir ev arıyoruz.

b) Siz de odanızı istediğiniz gibi süsleyebilirsiniz

c) Bu soruna en kısa sürede kesin bir çözüm bulunmalı

d) Çocukların hepsine birer takım elbise aldı.

e) Babamın ayakkabısı bana tam geldi.

 

SORU 59)

I. Kendini daha fazla yorma, sonra hastalanırsın.

II. Yağmur başlamadan sen git, ben sonra gelirim.

III. Sağdaki çiçekçiden sonra ilk sapağa sapacaksın.

IV. Kurumumuzda imza yetkisi başkandan sonra Genel Sekreterindir.

V. Bu işi sonra seninle birlikte yaparız.

Yukarıdaki numaralandırılmış cümlelerin hangisinde "sonra" sözcüğü aynı anlamda kullanılmıştır?

a) I ve II    b) II ve V    c) III ve IV    d) III ve V    e) IV ve V

 

SORU 60)

Aşağıdakilerin hangisinde "fazla" sözcüğü cümleye "gereğinden fazla" anlamı katmaktadır?

a) Tatilde fazla paraya ihtiyacın olacak.

b) Bu iş için fazla eleman ihtiyacımız yoktur?

c) Bu konuda fazla titizlik gösteriyorsun.

d) Başarmak için fazla çaba gösterdi.

e) Bu çiçekler fazla su istiyor.

 

CEVAP ANAHTARI

 

41.d

42.b

43.c

44.e

45.b

46.e

47.e

48.b

49.e

50.d

51.e

52.d

53.d

54.d

55.d

56.b

57.a

58.e

59.b

60.c


Diğer Türkçe Notları, Testleri ve Videolarına Sağdaki Menüden Ulaşabilirsiniz.



İLGİLİ KONULAR
BENZER KONULARI SİTE İÇİNDE ARAYIN








  • SİTE İÇİ ARAMA
  • Kariyerdersleri.com
  • KATEGORİLER
  • HAKKIMIZDA
İnsanları beraber gezerek, tozarak, konuşarak değil aynı evde beraber yaşayarak, özellikle bir işi beraber yaparak tanıyabilirsiniz.
KPSS MATEMATİK KPSS GEOMETRİ KPSS VATANDAŞLIK KPSS TÜRKÇE KPSS TARİH KPSS COĞRAFYA
İNGİLİZCE ALMANCA İTALYANCA KARİYER OYUN BİLGİSAYAR YAZILIM BİLGİSAYAR NETWORK
BİLGİSAYAR DONANIM BİLİŞİM TERİMLERİ CİLT VE CİLT BAKIMI HASTALIKLARIMIZ İNSAN VÜCUDU NEDİR