KPSS TÜRKÇE DENEME SINAVI 5


Bu testimizde kpss türkçe deneme, kpss türkçe deneme sınavı, kpss türkçe soruları, kpss türkçe deneme indir, kpss türkçe soruları ve cevapları, kpss türkçe deneme test çöz gibi konuları ele alacağız.

TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ DENEME SINAVI-5

 

SORU 81)

"Bana kalırsa, sıcağı sıcağına gidin, derim" cümlesinde altı çizili bölümün cümleye kattığı anlam aşağıdakilerden hangisinde vardır?

a) Uzun bir aradan sonra aynı şehirde yine karşılaştılar

b) Konuları anlamadığı gibi çalışmayı da bilmiyor

c) Bu meseleyi hiç vakit geçirmeden halletmemiz gerekiyor

d) Er ya da geç gerçekleri herkes öğrenecek

e) Aradan zaman geçmiş olsa da çok şey değişti sayılmaz

 

SORU 82)

Aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili sözlerden hangisi cümleye kattığı anlam yönüyle ötekilerden farklıdır?

a) Görünmez bir delikten biri sanki bakıyor.

b) Kapının önünde biri bekliyor gibi.

c) Umarım siz de kiraz ağaçlarını, elma ağaçlarını seversiniz.

d) Galiba gelmeyecek, boşuna beklemeyelim.

e) Akşam olmadan Bursa'da oluruz, tahmin ederim.

 

SORU 83)

"Kırık" kelimesi aşağıdaki cümlelerden hangisinde deyim içinde kullanılmıştır?

a) Kerim'in yine üç dersten kırığı var.

b) Cam kırıklarını toplarken eli yaralanmış.

c) Kırık pencereden içeriye ay ışığı sızıyordu.

d) Kırık dökük sözler kalır aklımda.

e) Gözlerinde her zamanki gibi o kırık bakış vardı.

 

SORU 84)

Aşağıdaki cümlelerden hangisinde "hiç olmazsa, en azından" anlamı vardır?

a) Her biriniz mutlaka elli soru cevaplamalısınız.

b) Siz gidemediyseniz bari çocuğu gönderseydiniz.

c) Bir umut belirir gönlümde kıpır kıpır.

d) Mademki yemek yemiyorsun, git havuzun başında otur.

e) Şiir yoluyla birleşmeyi, anlaşmayı daha etkili buluyorum.

 

SORU 85)

Aşağıdaki cümlelerden hangisinde "başkasının görüşüne katılma" anlamı vardır?

a) Şiirimizde birçok eğilimler var olduğu görüşünü dikkate almalıyız.

b) Bu durum yazarın da ifade ettiği gibi çağdaş bir zorunluluktur.

c) Daha çok okulların ve öğretmenlerin hedef alındığı görüşündeyim.

d) Sanatın toplumsal amaçları gerçekleştirecek bir araç olduğu görüşüne katılamıyorum.

e) Ülkelerin sanat yoluyla yakınlaşacaklarına inanıyorum.

 

SORU 86)

Bir insanın hareketlerine, yürüyüşüne, konuşma tarzına, alışkanlıklarına bakarak içine girmeye çalıştığımız gibi....

Altı çizili bölümün anlamı aşağıdakilerden hangisidir?

a) Özelliklerini ortaya koymak

b) Ruhsal yönünü belirlemek

c) Anlamaya gayret etmek

d) Çelişkilerini belirlemeye çalışmak

e) Yapısı hakkında bilgi edinmek

 

SORU 87)

"Eleştirmen, düşünce sanat hareketlerinin kaynaştığı, eleştirinin bir meslek sayıldığı yerlerde yetişir." Cümlesinin yerini tutabilecek en uygun cümle aşağıdakilerden hangisidir?

a) Eleştirmen, sanat ortamının canlı olması ve eleştiriye gerekli önemin verilmesiyle ortaya çıkar.

b) Eleştiriye gereken önemin verilmediği ülkelerde eleştiri türü olmayacaktır.

c) Eleştirmenin başarısı her konuda bilgi sahibi olmasına bağlıdır.

d) Eleştiri türü, eleştirmenliğin de bir meslek kabul edilmesiyle önem kazanacaktır.

e) Düşünce ve sanat hareketlerindeki gelişme eleştiriye bağlıdır.

 

SORU 88)

"Yürekle kafa birleşmeden, duygu düşünüşle barışmadan ölmez eser ortaya koymanın imkanı yoktur."

Bu cümlenin anlamını karşılayabilecek en uygun cümle aşağıdakilerden hangisidir?

a) Sanatçının hedefi insanların duygu ve düşünce dünyasına birlikte seslenmektir.

b) Sanatçının amacı insanları kafaca ve gönülce yüceltmek olmalıdır.

c) Sanat eserinin kalıcılığı fikirleri ve hisleri birlikte ele almasına bağlıdır.

d) Sanatçı akıl ve yüreğe önem vererek özgünlüğe ulaşır.

e) Sanat eserinin kalıcılığında biçim kadar konu da önemlidir.

 

SORU 89)

"Düşünceler uygulanmadığı zaman durgun suyun uğradığı akıbete uğrarlar."

Bu cümlenin anlamını aşağıdakilerden hangisi tam olarak karşılar?

a) Düşünceler mutlaka uygulanma aşamasına gelmektedir.

b) Düşüncenin uygulanırlığı, tutarlılığına bağlıdır.

c) İşlerlik kazandırılmayan fikirler, zaman içerisinde değersizleşir.

d) Düşüncelerin üretilmesi sırasında işlerliği dikkate alınmalıdır.

e) Her düşüncenin mutlaka bir uygulama alanı olacaktır.

 

SORU 90)

"Büyük romanlarda, dış yapıda yer alan bir noktanın bile gerekli bir görevi vardır."

Aşağıdakilerden hangisi yukarıdaki söz ile aynı doğrultudadır?

a) Sanatçının başarısı betimlemelerindeki gerçekçiliğe bağlıdır.

b) Bu şiirlerde her kelime, duvardaki tuğlalar gibi yerinde kullanılmıştır.

c) Yerinde kullanılan sözcükler şiire ahenk kazandıracaktır.

d) Romanda tasvirin önemini anlayan sanatçının başarısı kaçınılmazdır.

e) Usta sanatçı, gerçekle hayallerini dengelemeyi başarır.

 

CEVAP ANAHTARI

 

81.c

82.c

83.d

84.b

85.b

86.c

87.a

88.c

89.c

90.b


Diğer Türkçe Notları, Testleri ve Videolarına Sağdaki Menüden Ulaşabilirsiniz.



İLGİLİ KONULAR
BENZER KONULARI SİTE İÇİNDE ARAYIN








  • SİTE İÇİ ARAMA
  • Kariyerdersleri.com
  • KATEGORİLER
  • HAKKIMIZDA
Kudüs onurumuzdur, Kudüs'e sahip çıkalım.
KPSS MATEMATİK KPSS GEOMETRİ KPSS VATANDAŞLIK KPSS TÜRKÇE KPSS TARİH KPSS COĞRAFYA
İNGİLİZCE ALMANCA İTALYANCA KARİYER OYUN BİLGİSAYAR YAZILIM BİLGİSAYAR NETWORK
BİLGİSAYAR DONANIM BİLİŞİM TERİMLERİ CİLT VE CİLT BAKIMI HASTALIKLARIMIZ İNSAN VÜCUDU NEDİR