NOKTALAMA İŞARETLERİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI 2

Bu testimizde noktalama işaretleri ile ilgili sorular ve çözümleri, noktalama işaretleri test online, noktalama işaretleri ile ilgili sorular, noktalama işaretleri test kpss, noktalama işaretleri ile ilgili klasik sorular, noktalama işaretleri test çöz, noktalama işaretleri test indir gibi konuları ele alacağız.

 

1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde parantezle gösterilen yere üç nokta (…) getirilemez?

a) Sofrada neler yoktu ki; börekler, tatlılar, meyveler, kızartmalar ()

b) Annesinin öğütleri bitmiyordu; Çalış, erken kalk, erken yat ()

c) Sonra alabildiğine uzanan yemyeşil bir ova ()

d) Belirtme sıfatları kendi içinde dörde ayrılır: Sayı, işaret, soru sıfatları ve belgisiz sıfatlar ()

e) Birçok yazı türü vardır : şiir, roman, öykü, makale ()

 

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde tırnak (“”) işareti yanlış kullanılmıştır?

a) Romantizmin yazarları “duygu”ya çok önem verirler.

b) Tevfik Fikret “Şermin” şiirini çocuklar için yazmıştır.

c) Cümlede eylemi yapan varlığa “özne” denir.

d) “Yurdumuz”un bu turistik yöresi Bodrum bütün yabancıların ilgisini çeker.

e) Atalarımız bu konuda : “Yoluyla giden yorulmaz.” demiştir.

 

3. Yalnız edebiyat (1) sanat alanında mı böyledir? Hayır (2) hangi alanda olursa olsun eskiye bağlanıp (3) yeniyi istemeyenler (4) çağlarının istediği araştırmalara girişmeye cesaret edemeyen () kendine güvenmeyen insanlardır.

Bu parçada ayraçlardan hangisine virgül (,) getirilmesi yanlış olur?

a) 1                  b) 2                  c) 3                   d) 4

 

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde kısa çizgi (-) yanlış kullanılmıştır?

a)  Osmanlı – Rus savaşlarından söz etti öğretmenimiz.

b)  Turistin elinde Türkçe – İtalyanca bir sözlük vardı.

c)  Seni – güvendiğim tek dostumu – kaybetmekten korktum.

d)  İki yargı arasında sebep – sonuç ilişkisi vardı.

e)  Onunla ileri – geri konuşmana dayanamıyorum.

 

5. Kesme imi (‘) kişi adlarından sonra konur. Gerektiğinde bütün özel adlardan sonra da konabilir.

Bu kurala göre aşağıdakilerden hangisinde bir yazım hatası vardır?

a) Bahar’ı okula başlattık.

b) Bahar’da bu kitap var.

c) Bahar’ı görmeden yaz geldi.

d) Baharda buralar çok güzel olur.

e) Bahar’la Sevim beraber gelecekler.

 


6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ayraç “( )” imi, öbürlerinden farklı bir görevde kullanılmıştır?

a) Söylenmesi gerektiğine inanılan şeylerin, anlatılmış (belirtilmiş) olması, bu yazıların önemini ve kalıcılığını daha da arttırıyor.

b) Ülkemizde bu sanatın uzun bir geçmişi ve çok ünlü (tanınmış) öncüleri vardı.

c) Öncelikle bu gösteriler, oyun kahramanlarının ruhsal durumlarını (iç dünyalarını) aktarma işlevi açısından gereksizdir.

d) Ayrıntılar, aktarılırken çoğu zaman benzetmelerden eğretilemelerden, değişmecelerden (mecazlardan) yararlanılır.

e) Türkçe’de bütün sözcük köklerinin iki ana kümeye (adlar ve eylemler) ayrılabileceğini biliyorsunuz.

 

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde cümle sonundaki “üç nokta”nın kullanımı yanlıştır?

a) Bazı düşünceler kişiye göre değişir. Zevkler, istekler, anlatım…

b) Dünyayı, bana göre üç şey yönetiyor: Kalem, mürekkep, kağıt…

c) Ders araçları şunlardır: Pergel, cetvel, tebeşir…

d) Kadın yazarlarımızdan şu an aklıma gelenleri yazayım: Halide Edip, Adalet Ağaoğlu…

e) Birçok önemli roman okudum: Suç ve Ceza, Karamozof Kardeşler, Kırmızı ve Siyah…

 

8.

1. Arkadaşıma uğradım () fakat evde bulamadım.

2. Akşam olmadan eve vardım () evdekiler beni görünce çok şaşırdılar.

3. Herkes mışıl mışıl uyuyordu () evdekiler beni görünce çok şaşırdılar.

4. Bir iki dakika içinde tüm eşyalarını hazırladı () Ankara’ya doğru yola çıktı.

5. Yine hazırlıksız yakalandık () misafirler söylediklerinden de erken geldiler.

Yukarıdaki numaralanmış cümlelerin hangisinde, parantezle gösterilen yere noktalı virgül (;) getirilemez?

a) 1                  b) 2                  c) 3                   d) 4                  e) 5

 

9. Trenin pencerelerinde gülümseyen kadınlar, el sallayan çocuklar (1) Keskin bir tren düdüğü (2) Trenin birden bire salıverdiği yoğun bir buhar (3) Her şey bir su katmanının altında yok oluverdi yeniden (4) Sonra, genzi yakan o bildik kömür kokusu (5)

Yukarıdaki boşlukların hangisine üç nokta (…) getirilemez?

a) 1                  b) 2                  c) 3                   d) 4                  e) 5

 

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde üç nokta (…) yersiz kullanılmıştır?

a) Bir üzüntü bir üzüntü ki …

b) Bu kasabanın her şeyi bir alem: denizi, ormanı, insanları…

c) Şu bardağı kafasına…

d) Onlar mı? Bize gelmezler ki hiç…

e) – Biz buralarda…

- Bırak şimdi buraları.

 

CEVAP ANAHTARI

1.d    2.d    3.c    4.e    5.c    6.e    7.b   8.d    9.d    10.d


Diğer Türkçe Notları, Testleri ve Videolarına Sağdaki Menüden Ulaşabilirsiniz.



İLGİLİ KONULAR
BENZER KONULARI SİTE İÇİNDE ARAYIN








  • SİTE İÇİ ARAMA
  • Kariyerdersleri.com
  • KATEGORİLER
  • HAKKIMIZDA
Lider Evkur Yeni Malatyaspor'a şampiyonluk yolunda Kariyerdersleri.com olarak başarılar dileriz.
KPSS MATEMATİK KPSS GEOMETRİ KPSS VATANDAŞLIK KPSS TÜRKÇE KPSS TARİH KPSS COĞRAFYA
İNGİLİZCE ALMANCA İTALYANCA KARİYER OYUN BİLGİSAYAR YAZILIM BİLGİSAYAR NETWORK
BİLGİSAYAR DONANIM BİLİŞİM TERİMLERİ CİLT VE CİLT BAKIMI HASTALIKLARIMIZ İNSAN VÜCUDU NEDİR