NOKTALAMA İŞARETLERİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI 3

Bu testimizde noktalama işaretleri ile ilgili sorular ve çözümleri, noktalama işaretleri test online, noktalama işaretleri ile ilgili sorular, noktalama işaretleri test kpss, noktalama işaretleri ile ilgili klasik sorular, noktalama işaretleri test çöz, noktalama işaretleri test indir gibi konuları ele alacağız.

 

1. Tırmanırken bir traktör görüyoruz, arkasında römorku (1) Bir kadın, iki adam römorktaki kasalardan parlak siyah zeytinler indiriyor (2) Sonra küçük dünyalarına dalmış, oyunlar oynayan çocuklar (3) Bir ihtiyar adam, kısa boylu (4)

Numaralanmış cümlelerden hangisinin sonuna üç nokta (…) getirilemez?

a) 1                  b) 2                  c) 3                   d) 4

 

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde iki noktanın (:) yazımıyla ilgili yanlışlık yapılmıştır?

a) Kamp yerinde ormanın bize hazırladığı bir sürprizle karşılaşıyoruz : Minicik ama mis kokulu yaban çilekleri…

b) Biz senin sözlerini dinlemeyiz: Çünkü sen doğruları gizliyorsun.

c) Babamın şu sözünü hiç unutmam : “Oğlum doruluktan asla ayrılma.”

d) Çarşıya inersen şunları da alıver: patates, soğan, patlıcan ve kabak.

 

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinin sonuna soru işareti (?) getirilmelidir?

a) Soğuk oldu mu paltolarımızı giymeliyiz

b) Yeni dikilen elbisemi arabada unutmuşum

c) Kardeşim eve geldi mi yoksa gelmedi mi

d) Zil çaldı mı ders başlamış demektir

 


4. Kapıyı çalan satıcı babamı görünce ne söyleyeceğini şaşırdı.

Cümlesine açıklık getirmek için hangi kelimeden sonra virgül (,) konulmalıdır?

a) çalan

b) satıcı

c) görünce

d) babamı

 

5. Aşağıdakilerden hangisinde, düzeltme işareti (^), kelimenin anlamını değiştirmez?

a) Kar

b) Lamba

c) Hala

d) Adet

 

6. Hangi cümlenin sonuna nokta (.) konulmalıdır?

a) Düşüncelerimi ah bir anlatabilsem

b) Ne güzel okudun

c) Beni mi çağırdılar

d) Bu konular bizi ilgilendirmiyor

 

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisine soru işareti konulmalıdır?

a) Niçin gelmediğini bilmiyorum.

b) Nedir o kaybettiğiniz şey

c) Ne gördüm, ne sordum

d) Nereden aldığını söylemedi

 

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde virgül (,) kaldırıldığında anlamda değişiklik olmaz?

a) O, evde yalnız başına yaşıyordu.

b) O, bu yöreyi çok iyi bilirdi.

c) Yaşlı, kadına adresi tarif etmeye çalışıyordu.

d) O, güzel günlerine tekrar dönebilse.

 

9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde nokta (.) nın kullanımı yanlıştır?

a)  T.B.M.M. hükümetin yaptığı işleri; meclis araştırması, meclis soruşturması ve gensoru yollarıyla denetler.

b)  Prof. Dr. Süheyl Ünver gençlik yıllarında yaşadıklarını defterine yazmış.

c)  Anayasamızın 17. maddesine göre özel durumlarda kişi dokunulmazlığı göz önüne alınmayabilir.

d)  Her sabah 7.30’da kapıcının getirdiği sıcak ekmekle kahvaltı yapmayı çok severim.

e)  3.11.1953’te “Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi” imzaya açılmıştır.

 

10. Tırnak işareti (“   ”) hangisinde yanlış kullanılmıştır?

a)  Öyleyse “üslup” bir eserin vazgeçilmez unsurudur.

b)  Meslektaşına: “Dostum, nabız atmaz oldu.” dedi ve adam öldü.

c)  Meydandan bir “evet” uğultusu yükseldi.

d)  Amacımıza doğru: “Hayatım buna bağlı!” iddiasıyla yürümeliyiz.

e)  Yaşlı adam: “Kaş yapayım derken göz çıkardın” evlat diyerek genci uyardı.

 

CEVAP ANAHTARI

1. b   2.b    3.c    4.b    5.b    6.d    7.b   8.b    9.a    10.e


Diğer Türkçe Notları, Testleri ve Videolarına Sağdaki Menüden Ulaşabilirsiniz.



İLGİLİ KONULAR
BENZER KONULARI SİTE İÇİNDE ARAYIN








  • SİTE İÇİ ARAMA
  • Kariyerdersleri.com
  • KATEGORİLER
  • HAKKIMIZDA
İnsanları beraber gezerek, tozarak, konuşarak değil aynı evde beraber yaşayarak, özellikle bir işi beraber yaparak tanıyabilirsiniz.
KPSS MATEMATİK KPSS GEOMETRİ KPSS VATANDAŞLIK KPSS TÜRKÇE KPSS TARİH KPSS COĞRAFYA
İNGİLİZCE ALMANCA İTALYANCA KARİYER OYUN BİLGİSAYAR YAZILIM BİLGİSAYAR NETWORK
BİLGİSAYAR DONANIM BİLİŞİM TERİMLERİ CİLT VE CİLT BAKIMI HASTALIKLARIMIZ İNSAN VÜCUDU NEDİR