SES BİLGİSİ, SES OLAYLARI İLE İLGİLİ TEST SORULARI 3

Bu testimizde ses bilgisi test online, ses bilgisi test, ses bilgisi test soruları ve cevapları, ses bilgisi test çöz, ses bilgisi soruları ve çözümleri, ses bilgisi soruları gibi konuları ele alacağız.

 

1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, kaynaştırma sesi kullanılmamıştır?

a) Bu bağ, suyunu şu pınardan alır.

b) Odayı bugün de düzenleyemedin.

c) Bu konuyu seninle tartışamam.

d) Yedişer soru yapacaktık bu konuda.

e) Sesini duyamadım, senin.

 

2. Dilimizde sert (tonsuz) ünsüzle biten sözcüklere gelen ekler sert (tonsuz) ünsüzle başlar.

Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi bu kurala uymaz?

a) Çevreme baktım; ama seni göremedim.

b) Burada seçkin insanlar bulunur.

c) Beni anlaşılmaz bir üçgen içine aldılar.

d) Bana düşkün olduğunu bilirsin.

e) O da tiyatroyu seçti, son günlerinde.

 

3.

1. Artık, böbreği iflas etmişti.

2. Sütü çanağa boşalttı.

3. Anıta, akın akın gidiyor, insanlar

4. Kitapları dolaba yerleştirdi.

5. Yurda gizlice girenler, yakalandı.

Bu cümlelerin hangisinde ünsüz yumuşaması örneklenmez?

a) 1                 b) 2               c) 3              d) 4                    e) 5

 

4. Aşağıdaki cümlelerde altı çizili sözcüklerin hangisinde kaynaştırma harfi kullanılmamıştır?

a) Sorunun çözümlenmesi para isterdi.

b) Oraya biz de yürüyeceğiz.

c) Her sevginin bir gözyaşı vardır.

d) Babasının durumu belli değildi.

e) Ona kadar saydık.

 

5. Aşağıdaki dizelerin hangisinde ulama görülmez?

a) Bir sonbahar akşamı… Sahillerdeyim.

b) Sahilden uzaklaştı son yolcular da…

c) Rüzgarların elinde kırık bir neyim.

d) Gökler esmer ve derin … Kimden sorayım kimi?

e) Sararmış bahçesiyle tenha bir yalı…

 

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünlü düşmesi örneklenmez?

a) Ateş olmayan yerden, duman çıkmaz.

b) Bu gidişle eve sabaha ancak varırız.

c) Son yıllarda teknoloji iyice ilerledi.

d) Oğlunuzun başarısı, herkesi imrendiriyor.

e) Bu ekler, ismin hal ekleridir.

 


7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sözcükler tümüyle büyük ünlü uyumuna uyar?

a) Meydan yine hınca hınç doluydu.

b) Bahçeye yeni fidanlar dikildi.

c) Dudakları iyice büzülüp kaldı.

d) Bu terazinin ayarı iyice bozuktu.

e) Pehlivanlar  Kırkpınar’ı doldurdu.

 

8. Aşağıdakilerin hangisinde ulama yoktur?

a) Arabacı, neşeyle kırbacı şaklattı.

b) Başarısıyla milletinin alnını ağartmıştır.

c) Çardak altında uzanıp yattı.

d) Hemen bayarak altında toplandık.

e) Bahçenin ortasında güzel bir havuz vardı.

 

9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük, küçük ünlü uyumuna uymaz?

a) Görüşmek, buruda tutkuydu.

b) Yorgunluk, gözlerine iyice çökmüştü.

c) Günler, bizi iyice etkisine almıştı.

d) Yağmur bütün gece hiç dinmedi.

e) Yollar, bu sahilde bitiyordu.

 

10.

Alnında nurdan bir ışık

Geceyi aydınlattı her dem

Yüreğin sevgi yumağı

Kötülüklerden arınmış

İyilik meleği

Dizelerinde aşağıdakilerden hangisi görülmez?

a) ünsüz yumuşaması

b) ünsüz düşmesi

c) ünlü düşmesi

d) ünsüz benzeşmesi

e) ulama

 

CEVAP ANAHTARI

1.e    2.c    3.c   4.e    5.e    6.a    7.c    8.a    9.d    10.b


Diğer Türkçe Notları, Testleri ve Videolarına Sağdaki Menüden Ulaşabilirsiniz.



İLGİLİ KONULAR
BENZER KONULARI SİTE İÇİNDE ARAYIN








  • SİTE İÇİ ARAMA
  • Kariyerdersleri.com
  • KATEGORİLER
  • HAKKIMIZDA
Kendini sevip saygı duymayan başkalarını da sevip saymaz.
KPSS MATEMATİK KPSS GEOMETRİ KPSS VATANDAŞLIK KPSS TÜRKÇE KPSS TARİH KPSS COĞRAFYA
İNGİLİZCE ALMANCA İTALYANCA KARİYER OYUN BİLGİSAYAR YAZILIM BİLGİSAYAR NETWORK
BİLGİSAYAR DONANIM BİLİŞİM TERİMLERİ CİLT VE CİLT BAKIMI HASTALIKLARIMIZ İNSAN VÜCUDU NEDİR