SES BİLGİSİ, SES OLAYLARI İLE İLGİLİ TEST SORULARI 4

Bu testimizde ses bilgisi test online, ses bilgisi test, ses bilgisi test soruları ve cevapları, ses bilgisi test çöz, ses bilgisi soruları ve çözümleri, ses bilgisi soruları gibi konuları ele alacağız.

 

1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde herhangi bir ses olayı görülmez?

a) Küçücük elleriyle bir şeyler anlattı.

b) Onunla daracık yollardan geçtik.

c) İncecik söğüt dalları rüzgara dayandı.

d) Ona, Perşembe günü uğrarım.

e) Sıcaktan iyice bunalmıştık.

 

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde kaynaştırma harfi kullanılmamıştır?

a) Ümit, uyanık insanın rüyasıdır.

b) Görmek, yenilenmenin başlangıcıdır.

c) Eskimeyenin peşinden giden hep yeni kalır.

d) Zaman, kolay ele geçen şeyleri siler.

 

3. Aşağıdaki sözcüklerin hangisinin son harfi, sesliyle başlayan bir ek aldığında yumuşamaz?

a) devlet

b) çırak

c) ilaç

d) mehtap

 

4. Adam; pamukları deşilmiş, ilk rengini ele veren hiçbir parçası tam kalmamış yorgana sarılıp sessiz, kıpırtısız bir uykuya dalıyordu.

Bu cümlede aşağıdakilerden hangisine örnek gösterilemez?

a) Ünlü daralmasına uğramış sözcüğe

b) Ünsüz yumuşamasına uğramış sözcüğe

c) Kaynaştırma sesine

d) Küçük ünlü uyumuna uymayan sözcüğe

 


5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünlü daralmasına örnek gösterilemez?

a) Gönlünden geçenleri bana da söyleyebilir.

b) O manzarayı görünce ağlayacağını tabii bilmiyordunuz

c) Böyle bir davranışı ondan beklemiyordum.

d) Onun da bizimle geleceğini biliyordum.

 

6. Aşağıdaki sözcüklerin hangisinden sonra ünlüyle başlayan bir ek gelse, sözcüğün sonundaki sert sessizde yumuşama olur?

a) millet

b) özet

c) geçit

d) sepet

 

7. Tatil anlayışının güneş, deniz, kum üçgenine sıkıştığı günümüzde, Akdeniz’i alternatif gezilerle keşfetmek isteyenlerin uğraması gereken ilk yer Çıralı olmalı.

Cümlesinde aşağıdakilerden hangisinin örneği yoktur?

a) Ses düşmesi

b) Ses türemesi

c) Sessiz yumuşaması

d) Kaynaşma

 

8. Şimdiki zaman eki (-yor), aşağıdakilerden hangisinin sonuna getirilerek çekimlenirse büyük ünlü uyumu kuralını bozar?

a) konuşmak

b) dinlemek

c) anlamak

d) oturmak

 

9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünlü daralmasının örneği vardır?

a) Zamanla nasıl değişiyor insan?

b) Gün geçtikçe artıyor yalnızlığımız.

c) Ne havada dönüp duruyor kuşlar?

d) Bir çiçek istiyorum ben bakmasam solacak.

 

10. “Bir defa kaybolmaktansa iki defa yol sormak daha iyidir.” cümlesindeki altı çizili sözcükte aşağıdaki ses olaylarından hangisi yoktur?

a) Ünsüz yumuşaması

b) Ses türemesi

c) Ünsüz benzeşmesi

d) Ses düşmesi

 

CEVAP ANAHTARI

1.c    2.d    3.a   4.a    5.a    6.c    7.b    8.b    9.d    10.b


Diğer Türkçe Notları, Testleri ve Videolarına Sağdaki Menüden Ulaşabilirsiniz.



İLGİLİ KONULAR
BENZER KONULARI SİTE İÇİNDE ARAYIN








  • SİTE İÇİ ARAMA
  • Kariyerdersleri.com
  • KATEGORİLER
  • HAKKIMIZDA
İnsanları beraber gezerek, tozarak, konuşarak değil aynı evde beraber yaşayarak, özellikle bir işi beraber yaparak tanıyabilirsiniz.
KPSS MATEMATİK KPSS GEOMETRİ KPSS VATANDAŞLIK KPSS TÜRKÇE KPSS TARİH KPSS COĞRAFYA
İNGİLİZCE ALMANCA İTALYANCA KARİYER OYUN BİLGİSAYAR YAZILIM BİLGİSAYAR NETWORK
BİLGİSAYAR DONANIM BİLİŞİM TERİMLERİ CİLT VE CİLT BAKIMI HASTALIKLARIMIZ İNSAN VÜCUDU NEDİR