TÜRKÇE CÜMLE ÇEŞİTLERİ, CÜMLE TÜRLERİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI 5

Bu testimizde cümle türleri test soruları, cümle türleri test, cümle çeşitleri test soruları cevaplı, cümle türleri ygs online test, cümle türleri test soruları ve cevapları gibi konuları ele alacağız.

 

1. Aşağıdaki cümlelerin hangisi yüklemine göre diğerlerinden farklıdır?

a)      Bir düşmanı affetmek, bir dostu affetmekten daha kolaydır.

b)      Kadınlar zayıftır, ama analar kuvvetlidir.

c)      İnsanlığın büyük ve muhteşem eseri, bir amaçla yaşamayı bilmektir.

d)      Birbirimizi bağışlayabilmeden önce, birbirimizi anlamamız gerekir.

 

2.

1. Yaşam, başı da sonu da belli bir hikaye.

2. Doğulur ve ölünür.

3. Bir düşünceye göre yaşam ile ölüm arasındakileri kendimiz seçmiyoruz.

4. Hayatımız da ülkemizle, çağımızla, ortamla, aileyle sınırlı.

Numaralanmış cümlelerden hangisi yapısı bakımından diğerlerinden farklıdır?

a) 1            b) 2           c) 3           d) 4

 

3. Aşağıdakilerden hangisi kurallı cümledir?

a)      Açtırma kutuyu, söyletme kötüyü.

b)      Gülme komşuna, gelir başına.

c)      El yarası geçer, dil yarası geçmez.

d)      Güvenme varlığa, düşersin darlığa.

 

4. Aşağıdakilerden hangisi yapısı bakımından basit cümledir?

a)      Beri gel, barışalım.

b)      Dost isek bilişelim.

c)      Sevelim, sevilelim.

d)      Dünya kimseye kalmaz.

 

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisi, yüklemine göre diğerlerinden farklıdır?

a)      Tren, sabaha karşı İzmir’e vardı .

b)      Kolunda çok değerli bir saat vardı.

c)      Kitapçıda aradığımız kitapların hepsi vardı.

d)      Akşamki toplantıda birkaç kişi vardı.

 


6. Aşağıdaki cümlelerin hangisi anlamca olumsuzdur?

a)      Öğrencilerin başarılı oluşunda ailenin etkisi yok değil.

b)      Okumanın bu kadar önemli olduğunu anlamış değil.

c)      Etrafında olup bitenlerden sıkıntı duymuyor değil.

d)      Bütün bunların neye mal olduğunu bilmiyor değil.

 

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisi anlamca olumsuzdur?

a)      Kardeşim yasaları bilmeyen biri değil.

b)      O, sizin her istediğinizi getirecek değil.

c)      Havada kapkara bulutlar yok değil.

d)      Sizi gittiğim her yerden aramadım değil.

 

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisi anlamca olumludur?

a)      Bize ne zaman geldi ki şimdi gelsin.

b)      Oraya ne gittim, ne de giderim.

c)      Beni de seni de tanımıyor değil.

d)      Benimle biri bile konuşmuş değil.

 

9. Aşağıdaki cümlelerin hangisi anlamca olumludur?

a)      Hakkımda ne düşündüğünü bilmiyor değilim.

b)      Ne gezmesini ne eğelenmesini bilir.

c)      Onunla konuyu görüşmüş değiliz.

d)      Gökyüzünde küçük bir bulut bile yok.

 

10. Aşağıdakilerden hangisi soru cümlesidir?

a)      Çalışmaya başladı mı gerisi tamam

b)      Bana ne iş yaptığımı sordu

c)      Söylediklerimi duydu mu bilmiyorum

d)      Sana gelmeyeceğini mi söyledi

 

CEVAPLAR ANAHTARI

1.d    2.d    3.c    4.d    5.a    6.b    7.b   8.c   9.a    10.d


Diğer Türkçe Notları, Testleri ve Videolarına Sağdaki Menüden Ulaşabilirsiniz.



İLGİLİ KONULAR
BENZER KONULARI SİTE İÇİNDE ARAYIN








  • SİTE İÇİ ARAMA
  • Kariyerdersleri.com
  • KATEGORİLER
  • HAKKIMIZDA
Bir işi bilen yapar, az bilen akıl verir, bilmeyen eleştirir, yapamayan çamur atar.
KPSS MATEMATİK KPSS GEOMETRİ KPSS VATANDAŞLIK KPSS TÜRKÇE KPSS TARİH KPSS COĞRAFYA
İNGİLİZCE ALMANCA İTALYANCA KARİYER OYUN BİLGİSAYAR YAZILIM BİLGİSAYAR NETWORK
BİLGİSAYAR DONANIM BİLİŞİM TERİMLERİ CİLT VE CİLT BAKIMI HASTALIKLARIMIZ İNSAN VÜCUDU NEDİR