Türkçe Cümlede Anlam test 2

Bu testimizde cümlede anlam test ygs, cümlede anlam test kpss, cümlede anlam test soruları, cümlede anlam test online, cümlede anlam test çöz, cümlede anlam soruları ve cevapları, cümlede anlam soru bankası, cümlede anlam ile ilgili test soruları ve cevapları gibi konuları ele alacağız.

1. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde yan cümlecik temel cümlenin öznesi görevindedir?
A) Dün akşam eve gülerek geldi.
B) Kitap okumak ruhu aydınlatır.
C) Çocuğu götürmeyi düşünüyordu.
D) Yarın gezmeye gidiyoruz.
E) Bu görüşü benimsemedim.

2. Aşağıdakilerin hangisinde zarf fiil cümleye zaman anlamı katmamıştır?
A) Okulunu bitirince köyüne dönecek.
B) Ben konuşurken dikkatlice dinledi.
C) Sizi tanıyalı dünyası değişti.
D) O, yurt dışına gideceğinden heyecanlıydı.
E) Olayı hatırladıkça sinirleri bozuluyordu.

3. Aşağıdakilerin hangisinde yan cümlecik sözde özne görevinde kullanılmıştır?
A) Sanat alanında yaptıkları, takdirle karşılandı.
B) Bu konuda duydukları, onu çok etkilemiş.
C) Fabrikada bu koşullarda çalışmak insanı yıpratıyor.
D) insan hiç anlayıp dinlemeden karar verir mi!
E) Sana yapılan yardımları nasıl unutursun!

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir işi karşılıklı yapma alanı vardır?
A) Salona giremeyenler, uzun süre kapılarda bekleşti.
B) Yeni doğan kedi yavruları, birbirleriyle uzun uzun koklaştı.
C) Zavallı hayvanlar, ayak seslerini duyunca kaçıştı.
D) Kartallar, gökte süzülerek uçuştu.
E) Doğru insanlar sonunda isteklerine kavuştu.

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisi çatı bakımından diğerlerinden farklıdır?
A) Bunu yaparsanız sonunda boşuna üzülmezsiniz.
B) Sonunda herkes kendi suçunun cezasını çeker.
C) Hiç kimseye karşı kin ve nefret beslemelisin.
D) Nefsini hep büyük işlere adadığını söyledi.
E) Kendisine biraz para, kereste ve arazi vermişlerdi.

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisi özne-yüklem ilişkisi yönünden diğerlerinden farklıdır?
A) Okul bahçesi biraz daha genişletildi.
B) Ziyaretçiler teker teker arandı.
C) Bütün kitaplar didik didik tarandı.
D) Sorun şimdilik geçici olarak karara bağlandı.
E) Turist, Topkapı'nın güzelliğine vuruldu.

7. Nesne-yüklem ilişkisine göre, aşağıdaki fiil gruplarından hangisi diğerlerinden farklıdır?
A) Açmak - okumak - satmak
B) Gülmek - ötmek - uçmak
C) Yazmak - toplamak - boyamak
D) Görmek - silmek - kırmak
E) Takmak - atmak - yapmak

8. "Roman ikinci kez okunacak." cümlesindek "roman" sözcüğü, sözde özne görevindedir Aşağıdakilerin hangisinde aynı görevi "para" sözcüğü yüklenmiştir?
A) Para, her şeyi çözemez.
B) Aranan para bulundu.
C) Bu kadar para bana yetmez.
D) Para insanların gözünü boyar.
E) Para cahil insanı yoldan çıkarabilir.

9. Aşağıdaki cümlelerden hangis özne-yük-lem ilişkisi yönünden ötekilerden farklıdır?
A) Suçlular mahkemeye çıkarıldı.
B) Eşyaların tümü öteki eve götürüldü.
C) Bahçe bütün gün sulandı.
D) Ellerini ceplerine sokup bir şeyler arandı.
E) Ev üç gün içinde boyandı.

10. Edilgen cümlelerdeki eylemden etkilenen sözcüklere "sözde özne" denir.
Aşağıdakilerin hangisinde, "fotoğraf" sözde öznedir?
A) Fotoğraf, gerçekleri acımasızca ortaya koyar.
B) Altı adet fotoğraf çektirdi.
C) Fotoğraflar ortalığı karıştırdı.
D) Fotoğraflar, çekmecede bulundu.
E) Bana fotoğraflar gerekmiyor.

11. "Küçük kız, karşıya geçmeden önce sağa sola bakındı."cümlesinde görülen özne-yüklem ilişkisi hangi cümlede vardır?
A) Kavgayı görünce ileri atıldı.
B) Toplantı, ileri bir tarihe alındı.
C) Devamsız öğrenciler okuldan atıldı.
D) Çöpler, kapının önüne atıldı.
E) Onca para sokağa atıldı.

12. "Kitap" sözcüğü, aşağıdakilerden hangisinde sözde özne görevindedir?
A) Sünnet olan çocuğa şiir kitabımı götürdüm.
B) Ülkemizde kitap az okunuyor.
C) Tüm parasıyla kitap aldı.
D) Bu dedikleriniz kitapta var mı?
E) Kitaptan yirmi sayfa mı okudun?

13. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ettirgen çatılı fiili yoktur
A) Haberi bana da duyurdu.
B) Doğru dürüst bir gazete okutmadı.
C) Müzeyi bize gezdirdi.
D) Hayvanları ürküttü.
E) Tarlaya tohum ektirdi.

14. "-ın eki ile türeyen fiiller edilgen ya da dönüşlü olurlar."
Aşağıda verilenlerden hangisinde eylem dönüşlüdür?
A) Çocuk, tarağı bulmak için epeyce arandı.
B) Otel iki günde bir arandı.
C) İpucu bulmak için deniz arandı.
D) Sokaktan geçen herkes iyice arandı.
E) Kaybolan saat her köşede arandı.

15. Aşağıda verilenlerin hangisinde özne-yüklem ilişkisi farkılıdır?
A) Günlerce orada buğday dövüldü.
B) Kapının üstündeki ismi silindi.
C) Onlar için yeni kitap alındı.
D) Başarısından gurur duyuldu.
E) Çocuğunu görünce öne atıldı.

16. Aşağıda verilenlerden hangisinde eylem geçişsizken geçişli yapılmıştır?
A) Çocuk, kafesteki kuşları uçurdu.
B) Ona bu kitabı yeniden okuttum.
C) Bu yazıyı bize yazdırdı.
D) Bana burayı Cavit Bey sevdirdi.
E) Çocuğa bir tabak yemek yedirdi.

17. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eylem karşılıklı yapılmıştır?
A) Bu habere epeyce gülüştüler.
B) Bilmedikleri işe karıştılar.
C) Gözyaşları içinde kucaklaştılar.
D) Kafesteki kuşlar ötüştüler.
E) Geldiğimizi duyunca kaçıştılar.

18. Bazı fiiller geçişsizdir, yani nesne almaz, bunları çeşitli eklerle geçişli yapabilir, yani "oldurgan" duruma getirebiliriz.
Aşağıdaki altı çizili fiillerden hangisi böyle bir fiile örnek gösterilebilir?
A) Son sözleri bazı gerçekleri düşündürdü.
B) Konuşmalar ister istemez herkesi gülüm-setti.
C) Son provada şarkıyı herkese dinletti.
D) Yıllarca aileden kimseye görünmedi.
E) Her şeyi memleketinden aldırtı.

19. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi, çatı bakımından edilgen çatılı bir fiildir?
A) Bir daha çıkmamak üzere evine kapandı.
B) Aysel Hanım'ın altınları çalındı.
C) Kapının önünde bir müddet gezindi.
D) Merdivenin basamaklarında etrafa bakındı.
E) İstenilen zamanda müdürlükte bulundu.

20. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde çaaranmaz?
A) Hak deyince akan sular durur.
B) Hak yerde kalmaz.
C) Gün güne uymaz.
D) Maksat güveni yeniden kurmaktır.
E) Güzel gören güzel düşünür.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
B D E B A E B B D D A B D A E
16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
A C B B D                    

Diğer Türkçe Notları, Testleri ve Videolarına Sağdaki Menüden Ulaşabilirsiniz.



İLGİLİ KONULAR
BENZER KONULARI SİTE İÇİNDE ARAYIN








  • SİTE İÇİ ARAMA
  • Kariyerdersleri.com
  • KATEGORİLER
  • HAKKIMIZDA
Lider Evkur Yeni Malatyaspor'a şampiyonluk yolunda Kariyerdersleri.com olarak başarılar dileriz.
KPSS MATEMATİK KPSS GEOMETRİ KPSS VATANDAŞLIK KPSS TÜRKÇE KPSS TARİH KPSS COĞRAFYA
İNGİLİZCE ALMANCA İTALYANCA KARİYER OYUN BİLGİSAYAR YAZILIM BİLGİSAYAR NETWORK
BİLGİSAYAR DONANIM BİLİŞİM TERİMLERİ CİLT VE CİLT BAKIMI HASTALIKLARIMIZ İNSAN VÜCUDU NEDİR