Türkçe Cümlede Anlam test 8

Bu testimizde cümlede anlam test ygs, cümlede anlam test kpss, cümlede anlam test soruları, cümlede anlam test online, cümlede anlam test çöz, cümlede anlam soruları ve cevapları, cümlede anlam soru bankası, cümlede anlam ile ilgili test soruları ve cevapları gibi konuları ele alacağız.

1. Yüklemleri söylenmemiş, okura bırakılmış cümleler eksiltili cümlelerdir.
Aşağıdakilerden hangisi eksiltili bir cümledir?

A) Şiir, insanın kendini denemesidir bir tür.
B) Bir titreyiştir yüreklerimiz iki gün arasında.
C) Dünyanın en düz, en serüvensiz yaşayan insanlarından biriyim ben.
D) Önünüzde heybetli kayalar, kurşuni bulutlar, aşağıda sisler içinde küçük bir köy.
E) Bir hain akşam başlar dağlarda, acı acı yanmaya başlar gözlerim.

2. Aşağıdakilerden hangisi, biçimce olumlu,anlamca olumsuz bir cümledir?
A) Ne katılıyorum konuşmalara ne kimseleridinliyorum.
B) Hata etmedim, hiç yalan söylemedim.
C) Evi de bahçeyi de satıp İstanbul'a yerleşti.
D) Bu yapılanlar doğru değildi.
E) Sevmiyor değildi hayatı, kuşları, çiçekleri

3. Aşağıdaki sıralı cümlelerin hangisinde hem özne hem de dolaylı tümleç ortaktır?
A) Bu şiirleri senin de okumanı istiyorum.
B) Ahmet okuldan dert yanıyordu, bir hafta sonra ayrıldı.
C) Kimin kime dost olacağı hiç bilinmez.
D) Mehmet evde çalışıyor, hiç sokağa çıkmıyor.
E) Bana bu konuda bir şey sorma.

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisi yükleminin türüne göre farklıdır?
A) Bir merhamettir yanan daracık odaların isli lambalarında.
B) Atıyor sızıların çıplak duvarda nabzı.
C) Kulak verin zaman tahtayı kemiriyor.
D) Bir zincir istiyorum arzumu bağlayacak
E) Elin boş mu gireceksin geceye?

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde dolaylı tümleç vurgulanan öğe durumundadır?
A) 0 yıllarda büyük bir kıtlık vardı.
B) Rus işgali altındaki köyler kan ağlıyordu.
C) Askerler, soğuk kış günlerinde Soğanlı Dağları'nda çatışmışlar.
D) Askerlerin çoğu soğuktan donmuş.
E) Dedem hastalanıp köye dönemeden ölmüş.

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisi basit yapılı bir cümledir?
A) Gençlik böyledir işte; heyecanlıdır, umut doludur.
B) Bu işten ilk vazgeçen Muammer Lütfi'dir.
C) Her dakikasını ayrı hatırlatırım, Erenköy'de geçen zamanımın
D) Yanından geçerken bir tuhaf baktı.
E) Ağaçta bülbülün sesi değişti.

7.Aşağıdakilerden hangisinde, tırnak içine alınan dize, nesnenin bir parçasıdır?
A) "O kadar çaldı ki yürekten" dizesini Cahit Külebi söylemiştir.
B) A. Muhip Dranas'ın "binmişim bir gemiye" dizesinden ne anladınız?
C) "Çın çın ötüyor sessizlik" dizesiyle Melih Cevdet sessizliğin müziğini vurguluyor.
D) "O çay, ağır akar, yorgun mu bilmem" de kişileştirme vardır.
E) "Uçtu iki kırlangıç karşılıklı paraleP'in ozanı Behçet Necatigil'dir.

8.Aşağıdakilerden hangisi yapıca bağımsız sıralı bir cümledir?
A) Hamlet'teki mistik öğeler bu diziye uyarlanmıştır.
B) Don Kişot yalnızca bir roman değildir, bir dönemin aynasıdır aynı zamanda.
C) O da Dickens gibi bir memurun oğluydu.
D) Montaigne deneme türünü yarattı, Huxle'in amacı Montaigne'ye ulaşabilmektedir.
E) Sophokles'in Oidipus'ta vurguladığı, Freud'le ruhbilime yerleşti.

9. Sanatçı yaşamı incelerken çok dikkatlidir.
Aşağıdakilerden hangisi, yan cümleciğin görevi bakımından bu cümle ile özdeştir?
A) Romancı, yeni bir tip yarattığında sevinç duyar.
B) Sanatçının hastalanması herkesi üzdü.
C) Beklediklerimiz her zaman gelmez.
D) Oturuşunuza dikkat etmelisiniz.
E) Yazdıklarınızı dikkatle okudum

10. Aşağıdakilerin hangisi, yapısı bakımından diğerlerinden farklı bir cümledir?
A) Toplumuna ilgi duyan bir ozan, evrensele kolay ulaşır.
B) Halide Edip, o yıllarda çok etkindi.
C) Romanlarında anlattığı kişilere, gerçek hayatta da rastlarsınız.
D) Her sanatçı özgün olmaya özenir.
E) Dergideki çalışmasıyla göz doldurmuştu.

11. Koşullu fiillerde fiilimsiler gibi yan cümlecik kurar.
Aşağıdaki bileşik yapılı cümlelerden hangisi koşullu fiille kurulmuştur?
A) Hep zengin olmak için hayal kurdu.
B) Hava düzelince gideceğiz.
C) Bir kitabı okurken önemli bulduklarınızı not edin.
D) Sen de katılırsan gelirim.
E) Borcunu ödemek için süre istedi

12. (I) Tarlaya gelince büyük ağacın altında durdum. (II) Önce rüzgarla dalgalanan başakları gülümseyerek seyrettim (III) Bu tarla bereket kaynağıydı (IV) Toprağın yüzü gülüyordu. (V) Bana göz kırpan başağın yeşilini görünce gözlerim doldu.

Hangi iki cümle yapıca diğerlerinden farklıdır?
A) İve II
B) II ve III
C) I ve V
D) III ve IV
E) IV ve V
13. Sabah erkenden kalktım. Mis gibi bir hava vardı. Aceleyle kahvaltı yaptım. Belediye otobüsüne bindim. Otobüs tıklım tıklım doluydu.

Yukarıdaki cümlelerin ortak özelliği aşağı-dakilerden hangisidir?
A) Yüklemlerinin birleşik zamanlı oluşu.
B) Yüklemlerinin çekimli fiil oluşu..
C) Tek bir yargı bildirdikleri için basit yapılı cümle olmaları
D) Birleşik cümle oluşları

14. Arasöz ya da aracümleler, cümle içinde sözcük öbekleri arasına giren cümle dışı unsurlardır. Genellikle bağlaçlar ve ünlemler gibi cümlenin öğesi olmazlar. Ancak bir öğenin açıklayıcısı durumunda bazen öğe de olabilirler.

Aşağıdakilerden hangisinde arasöz, cümlenin bir öğesi durumundadır?
A) Yer yerinden oynasa -emin ol- kılı kıpırdamaz.
B) İki eski arkadaş - sanki birbirinin düşmanıydılar- kin dolu gözlerle bakıştılar.
C) Şakir, bu kızla evlenirse -pek Sanmam ya-mutlu olacağını söylüyordu.
D) Doğduğu kenti - o şirin sahili - görmek istiyordu.
E) Teyzem - küçükken kaza geçirmişti - çok hoşgörülü bir kadındı.

15. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde tek yargı vardır?
A) Sürüyorsun hükmünü, yıllar bir ömrü yıpratarak.
B) Bakarım bazı açıp albüme yaprak yaprak.
C) Okunur her pay alanın adı katı bir mermerde
D) Artık çekiyor kendine her an bizi toprak
E) Geç farkettim taşın sert olduğunu

16. Aşağıdakilerden hangisi, yapısına göre, basit, öğelerinin sıralanışına göre devrik cümledir?
A) Oğluyla güzel güzel konuştu.
B) Su şırıl şırıl akıyordu, kuşlar ötüyordu neşeli neşeli.
C) Bir uçak hışımla geçti üzerimden.
D) Anlayamadım söylediklerini; çünkü beklemiyordum.
E) Hiç haberim olmadı, geldiğinizden

17. Aşağıdakilerden hangisi, öznesi ortak sıralı bir cümledir?
A) Çocuklar neşeyle oynuyorlar; hava alabildiğine açık.
B) Yaz geldi; ekinler olgunlaşmaya başladı.
C) Yazar iki kitap daha hazırlamış; bu günlerde çok az kitap yayımlandı.
D) Yollar çok kalabalık; insanlar bayram alışverişi yapıyorlar.
E) Annem kardeşim için üzülüyor, onu hep merak ediyor.

18. Aşağıdaki cümlelerden hangisi gerçek soru cümesidir?
A) Bugün onu görebileceğinizi mi sanıyorsunuz?
B) Ben size bu iş böyle olmaz dememiş miydim?
C) Bu acı haberi ona nasıl vereceğim?
D) Yeni çıkan dergiyi okudunuz mu?
E) Bu insanlardan benden ne istiyorlar anlamıyorum?
 
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
D A B A C E A D A B D D C A D
16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
C E D                        

Diğer Türkçe Notları, Testleri ve Videolarına Sağdaki Menüden Ulaşabilirsiniz.
BENZER KONULARI SİTE İÇİNDE ARAYIN








  • SİTE İÇİ ARAMA
  • Kariyerdersleri.com
  • KATEGORİLER
  • HAKKIMIZDA
Mutlu olmayı yarına bırakmak, karşıya geçmek için nehrin durmasını beklemeye benzer ve bilirsin, o nehir asla durmaz.
KPSS MATEMATİK KPSS GEOMETRİ KPSS VATANDAŞLIK KPSS TÜRKÇE KPSS TARİH KPSS COĞRAFYA
İNGİLİZCE ALMANCA İTALYANCA KARİYER OYUN BİLGİSAYAR YAZILIM BİLGİSAYAR NETWORK
BİLGİSAYAR DONANIM BİLİŞİM TERİMLERİ CİLT VE CİLT BAKIMI HASTALIKLARIMIZ İNSAN VÜCUDU NEDİR