TÜRKÇE CÜMLENİN ÖĞELERİ İLE İLGİLİ TEST 2

Bu testimizde cümlenin öğeleri test, cümlenin öğeleri ile ilgili örnekler, cümlenin öğeleri test ygs, cümlenin öğeleri test çöz, cümlenin öğeleri test indir, cümlenin öğeleri test online, cümlenin öğeleri soruları ve çözümleri, cümlenin öğeleri soruları ve cevapları gibi konuları ele alacağız.

 

1. “-den” hali ekini almış olan sözcük hangisinde dolaylı tümleç görevindedir?

a)      Sordum, köyden geliyormuş, bu adam.

b)      Arkadaşlar akşamdan yola çıkmışlar.

c)      Umursamayın, şikayetim kendimdendir.

d)      Sıkıntıdan çatladım, kardeşim, bütün gün!

 

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yüklemi, ad tamlaması değildir?

a)      Siyah bulutlar giysiler başımızın üstündeydi.

b)      Buradaki giysiler ucuz cinstendi.

c)      Bu durum bizim sorunumuzdur.

d)      Tek güvencemiz Türk gücüdür.

e)      Bu olay kağıdın öyküsüdür.

 

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinin dolaylı tümleci belirtili isimi tamlamasıdır?

a)      Okul derslerine gereken önemi vermelisin.

b)      Bu masalı küçük çocuklara okuyacağım.

c)      Yolun kenarında güzel bir çeşme vardı.

d)      Yatırım hesabında hiç para kalmamış.

 

4. Hangi cümlenin yüklemi sıfat tamlamasıdır?

a)      Beni etkileyen televizyon haberleridir.

b)      Tepedeki yüksek kule, radyo vericisidir.

c)      Kapıyı açan hizmetçi, şişman bir adamdı.

d)      Beni en çok dinlendiren doğa resimleridir.

 

5. Aşağıdakilerin hangisinin öznesi, “Akacak kan damarda durmaz.” cümlesinin öznesi ile aynı türden bir tamlama durumundadır?

a)      Gençlik yılları bir dağ köyünde geçmiş.

b)      Masa tenisi çok eğlenceli bir oyundur.

c)      Akıllı insan hiç kimseyle bozuşmaz.

d)      Kırmızı ayakkabılarını herkes beğendi.

 


6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yüklemi, yapısı bakımından diğerlerinden farklıdır?

a)      Bakışın güneş gibi ısıtır içimizi.

b)      Sevgi enginliğinde sana kim eş olur?

c)      Dağlara yaslanarak Sarızeybek yükseldi.

d)      Bir yanardağ gibi içim kavrulur.

 

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “–dan (-den, -tan, -ten)” ekinin işlevi diğerlerinden farklıdır?

a)      Konuşmaktan yorgun düşmüştü.

b)      Gözleri rüzgardan sulanmıştı.

c)      Evleri sınıftan görünüyordu.

d)      Tozdan hiçbir yer görememiştik.

 

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yüklemi birleşik fiil değildir?

a)      Okuldan gelir gelmez annemden yemek istedim.

b)      Sofra hazırlanırken annemle sohbet ettik.

c)      Annemin okulla ilgili sorularına cevap verdim.

d)      Sofranın hazırlanmasında anneme yardımcı oldum.

 

9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklemin yapısı, diğerlerinden farklıdır?

a)      Soğuk havalar hepimizi hasta etti.

b)      Her gün şehre inmek mümkün olmuyor.

c)      Şiir yazmak için bol bol zaman buluyorum.

d)      Yalnızlık ve sessizlikten şikayet etmiyorum.

 

10. Hangi cümlenin yüklemi bileşik fiil değildir?

a)      Dün akşam babamı Antalya’ya yolcu ettik.

b)      Sinemaya gitmeye karar verdik.

c)      Allah, çalışan insanları başarılı kılar.

d)      Her geçen gün olayları bir başka değerlendiriyorum.

 

11. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “de” bağlacı nesneleri bağlamıştır?

a)      Sen de o da derse geç kalmayın.

b)      Evini de köyünü de çok özlemişti.

c)      Çok çalıştı da sınavı kazandı.

d)      Yarın da öbür gün de gelebilirsiniz.

 

12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde nesne vurgulanmıştır?

a)      Hepimiz, evimiz kadar çevremizi de kurumalıyız.

b)      İnsanlarda mutlaka çevre bilinci oluşmalı.

c)      Güzel ve temiz bir çevrede yaşamayı kim istemez ki!

d)      İnsanlar çevrelerini neden temiz tutmazlar?

 

13. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zarf tümleci yoktur?

a)      Başından geçenleri gülerek anlattı.

b)      İşini bitirince dükkanı kapattı.

c)      Elindeki çantayı içeriye bıraktı.

d)      Güneşli bir günde piknik yaptık.

 

14. Hangi cümlede zamir, dolaylı tümleç görevindedir?

a)      Onu bir daha okulda görmeyecektim.

b)      Bendeki azim kardeşimde yoktu.

c)      Bunu anneme sen sor.

d)      Çantayı kendisine vereceğim.

 

15. Aşağıdaki bağlı cümlelerin hangisinde özne ortak değildir?

a)      Eve gittim ama kimseyi bulamadım.

b)      Bana kalem verdi fakat kardeşine vermedi.

c)      Eşyaları hazırladı lakin kamyon gelmedi.

d)      Masadaki suyu aldı ve yere döktü.

 

CEVAP ANAHTARI

1.a    2.b    3.c    4.c    5.c    6.b    7.c   8.a    9.c    10.d

11.b    12.a    13.c    14.d    15.c


Diğer Türkçe Notları, Testleri ve Videolarına Sağdaki Menüden Ulaşabilirsiniz.



İLGİLİ KONULAR
BENZER KONULARI SİTE İÇİNDE ARAYIN








  • SİTE İÇİ ARAMA
  • Kariyerdersleri.com
  • KATEGORİLER
  • HAKKIMIZDA
Bir işi bilen yapar, az bilen akıl verir, bilmeyen eleştirir, yapamayan çamur atar.
KPSS MATEMATİK KPSS GEOMETRİ KPSS VATANDAŞLIK KPSS TÜRKÇE KPSS TARİH KPSS COĞRAFYA
İNGİLİZCE ALMANCA İTALYANCA KARİYER OYUN BİLGİSAYAR YAZILIM BİLGİSAYAR NETWORK
BİLGİSAYAR DONANIM BİLİŞİM TERİMLERİ CİLT VE CİLT BAKIMI HASTALIKLARIMIZ İNSAN VÜCUDU NEDİR