Türkçe Eylemler, Fiiller test 2

Bu testimizde fiiller test, fiillerle ilgili test, fiillerle ilgili sorular ve cevapları, fiiller örnek sorular, fiillerle ilgili test çöz, fiillerle ilgili test indir gibi konuları ele alacağız.

1. Bir şair olarak tanıtılıp yargılanıyorum hep. Oysa benim işim Türk edebiyatını incelemek, bu konuda bilimsel çalışmalar yapmaktır.
Bu cümlede kaç fiilimsi kullanılmıştır?
A) 1
B) 2
C) 3
D) 4
E) 5

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde fiilimsi yoktur?
A) Havalar ısınınca memlekete doğru yola çıktı.
B) Libya'dan Fransa'ya geçerek Avrupa'ya ulaştı.
C) Birlikler bütün cephelerde darmadağınık olmuştu.
D) Düşman, hiçbir karşılık görmeden, güneye iniyordu.
E) Başkente geldiğinde durumun önemini gördü.

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde isim-fiil vardır?
A) Yazma çabası, her zaman insanın kendini açığa vurma çabasıdır.
B) Başındaki yazmayı çok güzel bağlamıştı.
C) Duvarlara bu tür gereksiz yazılar yazma.
D) Bu sözcükler yazım kurallarına uygun mu?
E) En güzel yazısını ömrünün son yıllarında yazdı.

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sıfat-fiil (ortaç) yoktur?
A) Bence savunulan düşüncelerin özünü kavrayamamışsın
B) Deterjanla yıkanan çamaşırlar daha çabuk yıpranıyor.
C) Her gece böyle korkutucu filmler mi seyrediyorsun?
D) Sararmış yapraklar, sonbahar toprağını süslüyordu.
E) Dik yokuşa tırmanan at, soluk soluğa kalmıştı.

5.Aşağıdaki cümlelerden hangisinde ulaç (zarf - fiil) kullanımıştır?
A) Gözlerinden yanaklarına süzülen yaşları elinin tersiyle sildi.
B) Bir akşamüstü bize geldiğinde yüzünden mutsuzluk akıyordu.
C) Salonda tartışmalar yüzünden büyük bir gürültü çıkmıştı.
D) Hem çalışanlar hem de patron bu konuda kararlıydı.
E) Onun o tebessüm edişi bir türlü aklımdan çıkmıyor.

6. Aşağıdaki cümlelerden geçen altı çizili sözcüklerden hangisi bir fiilimsi değildir?
A) Siz geleli buralar canlandı.
B) Zil çaldığında ben mutfaktaydım.
C) Konuşmasından Karadenizli olduğunu anladım.
D) Nerede kaldığını öğrenemedim.
E) Şu çekeceği bana verir misin?

7.Aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili söz cüklerden hangisi sıfat-fiil (ortaç) değildir?
A) Yaş kesen baş keser.
B) Dereyi görmeden parçaları sıvama.
C) Kaynayan kazan kapak tutmaz.
D) Herkes ektiğini biçer.
E) Değirmenden gelenden poğaça umarlar.

8. Aşağıdakilerin hangisinde isim-fiil kullanılmamıştır?
A) Zor günlerde konuşmak cesaret istermiş.
B) Ulusal motiflerin bir sanat eserinde kullanılması gerekir
C) Trenin geliş saatinde orada olmalıyım
D) Babasının evden ayrılması onu üzmüştü
E) Bütün gece yağan yağmur, büyük zarara yol açtı.

9. "Bitmek" fiili aşağıdakilerden hangisinde fiilimsiye dönüşmüştür?
A) Okulum bu yıl bitecek.
B) İşini bitir, sonra bana yardım et.
C) Ders bitince kapıda buluşalım.
D) Bu otlar dere kenarında bitiyor.
E) Bazı bitkiler fazla su istiyor.

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde isim - fiil kullanılmıştır?
A) Geç gelenler oturacak yer bulamadı.
B) Yazlığa giderek tatil yapacaklar.
C) Okula başlayalı kendini iyi hissediyor.
D) Pazar günü evde dinlenmek istiyorum.
E) Birinci gelen yarışmacıyı tanıyorum.

11. "Konuşmacının anlaşılmaz tutumu dinleyenleri çileden çıkardı."Aşağıdakilerin hangisinde "maz/mez" eki bu cümledeki göreviyle kullanlmıştır?
A) Onun ne yapacağı bilinmez kızınca.
B) Amacına uygun olmayan çalışmalara karışmaz.
C) Ne kadar iş bilmez insan varsa burada.
D) Emellerim bitmez, elemlerin ruhunu terk etmez.
E) İçindekilerini açığa vurmaz hiçbir zaman.

12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde farklı bir fiilimsi vardır?
A) Sararmış yapraklarda geldi sonbahar.
B) Düşündükçe maviyi hatırlıyorum hep.
C) Konuşan insanlardan kimseye zarar gelmez.
D) Tanıdık kimselerdi gelenlerin hepsi.
E) Geçen yaz aynı yerde piknik yaptık.

13. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde sıfat-fiil adlaşmıştır?
A) Ağlamayan çocuğa meme vermezler.
B) Ahmet'e göre geçmiş unutulacak gibi değil.
C) Gelecek ay hep beraber memur olacağız.
D) O sözlere tanıdık kalemlerden cevap vermeliydi.
E) Gülen ayna, ağlayan nardır sonbahar.

14. Aşağıdaki cümlelerde altı çizili sözcüklerden hangisi zarf - fiil değildir?
A) Arkadaşını beklemeden oradan uzaklaştı.
B) Düşünmeden konuşanların sonunda başı ağrır.
C) Anlaşmanın yolu, doğru ve güzel konuşmadan geçer.
D) Sağa sola sapmadan yürümelisiniz.
E) Bahar gelmeden çiçekler açmaya başladı

15. Aşağıdakilerden hangisinde fiilimsi yoktur?
A) Vereceğimiz para bu işe bir katkı sayılmaz.
B) Görmüş, geçirmiş insanlar durumumuzu anlayabilir
C) Bu konuyla uğraşan kişilere hayranım.
D) Gördüğünüz koltuklar antikadır.
E) Sonbahar, sarı yaprakların telaşesiyle doludur.

16. Aşağıdaki cümlelerden altı çizili olarak belirtilen fiilimsilerden hangisi, diğerlerinden türce farklıdır?
A) Ona söyleyecek söz bulmakta zorlanıyorum.
B) Güler yüzle, misafirlerini karşılaması pek hoştu.
C) Uzun kış gecelerinde onunla konuşmayı severdim.
D) Ağlayan bebeğini kardeşlerinden bile kıskanırdı.
E) Maçtan atılan futbolcu çok üzgündü.

17. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde isim-fiil yüklem görevinde kullanılmıştır.
A) İyi insan olmaktır önemli olan.
B) Bir garip yolcuyum, hayat yolunda.
C) Çıkmaz bir sokaktayım, arıyorum yolumu.
D) Demek doğruymuş bana söylenenler.
E) Otobüsü kaçırınca işe yürüyerek gitmek zorunda kaldı.

18. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir ortaç kullanılmıştır?
A) Onun şiirlerinde sadelik düşüncesi yoktur.
B) Şair ölümü felsefi boyutta alıp işler.
C) Her fırsatta okumak gerekir.
D) Tarihten alınmış hikayeleri severim.
E) Hamit, halka hitap etme düşüncesinde değildir.

19. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde yaı cümlecik farklı görevde kullanılmıştır?
A) Buraya gelmek insana zevk veriyor.
B) Bunları tek tek incelemek gerekiyor.
C) Bütçeyi hazırlamak onun göreviydi.
D) Komisyonculuğu öğrenmek istiyorum.
E) Üzgün görünmek sana göre değildir.

20. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yan cüm lecik farklı bir görevde kullanılmıştır?
A) Sınavda soruları dikkatli okuyup çözün.
B) Herkes böyle gece gündüz çalışmayı göz< alamaz.
C) İşçiler fabrikaya koşarak girdi.
D) Eski fotoğraflara bakarken ağlıyorum.
E) En son yolcu inince kapılar kapatıldı.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
D C A C B E B E C D C B B C E
16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
C A D D B                    

Diğer Türkçe Notları, Testleri ve Videolarına Sağdaki Menüden Ulaşabilirsiniz.



İLGİLİ KONULAR
BENZER KONULARI SİTE İÇİNDE ARAYIN








  • SİTE İÇİ ARAMA
  • Kariyerdersleri.com
  • KATEGORİLER
  • HAKKIMIZDA
Mutlu olmayı yarına bırakmak, karşıya geçmek için nehrin durmasını beklemeye benzer ve bilirsin, o nehir asla durmaz.
KPSS MATEMATİK KPSS GEOMETRİ KPSS VATANDAŞLIK KPSS TÜRKÇE KPSS TARİH KPSS COĞRAFYA
İNGİLİZCE ALMANCA İTALYANCA KARİYER OYUN BİLGİSAYAR YAZILIM BİLGİSAYAR NETWORK
BİLGİSAYAR DONANIM BİLİŞİM TERİMLERİ CİLT VE CİLT BAKIMI HASTALIKLARIMIZ İNSAN VÜCUDU NEDİR