KPSS MATEMATİK KPSS GEOMETRİ KPSS VATANDAŞLIK KPSS TÜRKÇE KPSS TARİH KPSS COĞRAFYA
İNGİLİZCE ALMANCA İTALYANCA KARİYER OYUN BİLGİSAYAR YAZILIM BİLGİSAYAR NETWORK
BİLGİSAYAR DONANIM BİLİŞİM TERİMLERİ CİLT VE CİLT BAKIMI HASTALIKLARIMIZ İNSAN VÜCUDU NEDİR
  • ANASAYFA
  • KATEGORİLER
  • HAKKIMIZDA
  • KÜNYE
  • GİZLİLİK
  • ANASAYFAM YAP
  • REKLAM
  • SİTE İÇİ ARAMA












KPSS TÜRKÇE VİDEO DERSLER
Sözel Mantık Konu Anlatımı Video-1
Sözel Mantık Konu Anlatımı Video-2
Sözel Mantık Konu Anlatımı Video-3
Anlatım Bozuklukları konu Anlatımı Video
Noktalama İşaretleri soru çözümleri video
Yazım Kuralları konu anlatımı video
Ses Bilgisi konu anlatımı video
Noktalama İşaretleri
Ses Bilgisi ve Yazım Kuralları konu anlatımı video
Cümle Çeşitleri Konu anlatımı
Dolaylı Tümleç-Zarf Tümleci-Edat Tümleci
Cümlenin Öğeleri (Özne-Yüklem-Nesne)
Zarflar konu anlatımı
Zamirler konu anlatımı video
Sıfatlar soru çözümleri video
Sıfatlar konu anlatımı video
Adlar (İsimler) konu anlatımı video
Eylemler Filler konu anlatımı video
Sözcük Türleri Konu Anlatımı
Sözcükte Yapı (Ek - Kök - Gövde Kavramı)
Anlatım Biçimleri Konu anlatımı
Paragraf Bilgisi-Paragrafta Anlam Konu anlatımı
Cümlede Anlam Konu anlatımı video
Sözcükte Anlam Konu Anlatımı
Ses Kurallarına Uyum ve De Bağlacının Yazılışı
Ki ve Mi Ekinin Yazılışı
Yerler ve Tarihlerin, İkilemelerin, Yazılışı
Ünlülerin Özellikleri ve Büyük Ünlü Uyumları
Küçük Ünlü Uyumu ve Kuralları
Ünsüz Sertleşmesi -Yumuşaması - Düşmesi
Ünsüz Türemesi - Kaynaştırma Ünsüzleri
Yüklem - Özne - Nesne Konu Anlatımı
Dolaylı Tümleç - Zarf Tümleci - Edat Tümleci
Cümlenin Öğeleriyle İlgili Önemli Uyarılar
Yükleminin Anlamına,ve Türüne Göre Cümleler
Basit, Sıralı ve Birleşik Cümleler
Sözcük Türleri Konu anlatımı video
Sözcükte Yapı Kavramı Konu Anlatımı
Ek - Kök - Gövde Kavramı Konu Anlatımı
2012 KPSS Türkçe Lisans Soruları ve Çözümleri
2012 KPSS Türkçe Önlisans Soruları ve Çözümleri
KPSS TÜRKÇE DERS NOTLARI
KPSS TÜRKÇE DENEME TESTLERİ















PARAGRAFTA ANLAM İLE İLGİLİ TEST SORULARI-4

 

1. Aşağıdaki cümlelerden hangisi, bir paragrafın başlangıç cümlesi olabilir?

a) Oysa bu sanatçının çağında, daha niceleri yaşamış, ürün vermiştir.

b) Kimi ise, sanatın en çetin dorukların tırmanmayı bilmiştir.

c) Bir de gerçek insanlık örneği olmuş kişiler vardır.

d) Bunun bir nedeni olmalı diye düşünmez misiniz?

e) Geçen gün şiir kitaplarını şöyle bir karıştırdım.

 

2. “Turna katarları geçiyordu gölün üstünden, gölgeleri maviye dönüşerek. Van Gölü, günün her anında bir renk cümbüşünde yunup arınıyordu. Bir bakmışsın, göl bir anda som turuncuya kesmiş. Bir bakmışsın, gölün ucundan bir mor şimşeği girmiş, bütün gölü som mora boyayarak öteki ucundan çıkmış, ak köpüklü dalgalarla bütün gölü süsleyerek.”

Bu betimlemede (tasvirde) bulunmayan özellik aşağıdakilerden hangisidir?

a) İşitsel öğelere yer verme

b) Ayrıntılar üzerinde yoğunlaşma

c) Görsel öğelere ağırlık verme

d) Doğayı devinim içinde yansıtma

e) Doğa olaylarını kişileştirme

 

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisi “sinema” konusunda verilen bir yazının paragraflarından birinin giriş cümlesi olamaz?

a) Sinema, çağdaş uygarlığın ürünlerinden biridir.

b) Bu özellik sinemanın anlatım gücünü arttıran önemli bir etkendir.

c) Sinema; göze kulağa, kalbe ve kafaya yönelir.

d) Sinemada sözün yeri sınırlıdır.

e) Sinemanın anlatım gücü, her geçen yıl artmaktadır.

 

4. Temmuz, öğle vakti. Komşuda bir kadın sesi… Neye bağırdığı anlaşılmıyor. Belki çocuğuna haykırıyor. Müezzin’in duvarlarından tahtaboşa bir kedi atladı. Birkaç ev ötede, bir tavuk gıdaklıyor, bir horoz da ona yardım ediyor, sanki dem tutuyor!

Bu parçada yazar, aşağıdakilerin hangisinden **özellikle** yararlanmıştır?

a) Örnekleme

b) Betimleme

c) Öyküleme

d) Açıklama

e) Tanımlama

 

5. İnsan düşünür, aklını kullanarak düşüncelerini harekete geçirir. Hareket halinde olmayan düşünceler donar kalır. Bu durumda da düşünebilme çerçevesi daralır, sığlaşır. Böylece bir insandan çok boyutlu düşünebilmesi, sağlıklı karar alması beklenemez.

Yukarıdaki paragrafta, aşağıdaki konulardan hangisi üzerinde durulmaktadır?

a) Düşünceleri durağanlıktan kurtarma

b) İnsanlar arası düşünce farklılığı

c) İnsanın aklını kullanmamasının sonuçları

d) Düşüncenin hareket halinde olması

e) Aklın düşünceler üzerindeki işlevi.

 


6. Aşağıdaki cümlelerle bir paragraf oluşturulsa hangisi giriş cümlesi olur?

a) Sanatçı toplumsal sorunları anlatmalıdır.

b) Bu görüşe karşı çıkanlar olabilir.

c) Ancak sanatçı toplumla iç içedir.

d) Bu nedenle toplumun sorun, sanatçıyı da ilgilendirir.

 

7. Nasıl ki ülkemizde zeka özürlü insanların yanı sıra tamamen zekadan yoksun olan insanlar da vardır. Aynı şekilde üstün zekalıların yanında çok üstün zekalı insanlar da vardır. İşte bu çok üstün zekalı insanlar için çok üstün niteliklere sahip okullar kurup onların eğitimini sağlamalıyız.

Bu paragrafta aşağıdakilerden hangisi vurgulanmaktadır?

a) Ülkemizde üstün zekalı insanlar vardır.

b) Zeka özürlü insanlar topluma kazandırılmalıdır.

c) Üstün zekalılara özgü okullar açılmalıdır.

d) Zeka, eğitimle geliştirilebilir.

 

8.

Yaşama sevinci varken ortada,

Neden bozacaksınız güzelliğinizi?

Siz ki umutla geldiniz dünyaya,

Işık getirdiniz çocuklar,

Işığınız sönmesin gün boyu,

İnsanlık için çalışın el ele,

Bozmayın güzelliğinizi.

Şairin çocuklardan istekleri arasında sayılmayan hangisidir?

a) Birlik beraberlik içinde olma.

b) Yaşama sevinci taşıma

c) İnsanlık için çalışma

d) Doğal güzellikleri koruma.

 

9.

Gitmekle bitmiyor umman

Sular azgın, tekne delik

Ah bu dağlar, ah bu dağlar

Yolunu şaşırdı geyik

Dörtlüğe hakim olan duygu, aşağıdakilerden hangisidir?

a) çaresizlik

b) şaşkınlık

c) ümit

d) kararlılık

 

10.

yar kokulu ılık yeller

kokladığım gonca güller

allı morlu gurbet iller

şimdi burnumda tütüyor

Şiire hakim olan duygu nedir?

a) Özlem

b) Pişmanlık

c) Çaresizlik

d) Sevgi

 

11. Aşağıdaki cümlelerin hangisi bir yazının giriş cümlesi olabilir?

a) Sanatçının okuyucuya ulaştırmak istediği bir düşüncesi olmalıdır.

b) Bu, sanatçının duyarlılığının da bir belirtisidir.

c) Sanat adamı böylece okuyucu ile ortak noktalarda birleşmiş olacaktır.

d) Sanatçının bu şekilde düşünmesi çok doğaldır.

 

12. Aşağıdaki cümlelerin hangisi bir paragrafın giriş cümlesi olamaz?

a) Sanatçı, her zaman topluma yol gösterici olmalıdır.

b) Sanat eseri toplumsal konuları ele almalıdır.

c) Okuyucu sanatsal yapıtlarda kendisinden bir şeyler bulmak ister.

d) Birçok okur bu amaçla kendine yakın hissettiği sanatçıların kitaplarını edinir.

 

13. Günün ilk ışıkları bulutların arasından sızdığında İnegöl’e varmıştık ki, önce şiddetli bir gök gürültüsü ardından bardaktan boşalırcasına serin bir yağmur… Dağların üzerine çöreklenmiş kara bulutlar şimşeğe kesiyor. Islak topraktan yükselen kokuyu çekiyorum içime. Özlemişim, hem de çok…

Bu parçanın anlatımında aşağıdaki duyu organlarının hangisine ait ayrıntılardan yararlanılmamıştır?

a) koklama

b) işitme

c) dokunma

d) tatma

 

 

CEVAP ANAHTARI

 

1.e   2.a   3.b

 

4.b   5.c   6.a   7.c   8.d

 

9.a   10.a   11.a   12.d   13.d


SİTE İÇİ ARAMA


















_____________________________________________________________________


KPSS TÜRKÇE VİDEO DERSLER
Sözel Mantık Konu Anlatımı Video-1
Sözel Mantık Konu Anlatımı Video-2
Sözel Mantık Konu Anlatımı Video-3
Anlatım Bozuklukları konu anlatımı video
Noktalama İşaretleri soru çözümleri video
Yazım Kuralları konu anlatımı video
Ses Bilgisi konu anlatımı video
Noktalama İşaretleri
Ses Bilgisi ve Yazım Kuralları konu anlatımı video
Cümle Çeşitleri Konu anlatımı
Dolaylı Tümleç-Zarf Tümleci-Edat Tümleci
Cümlenin Öğeleri (Özne-Yüklem-Nesne)
Zarflar konu anlatımı
Zamirler konu anlatımı video
Sıfatlar soru çözümleri video
Sıfatlar konu anlatımı video
Adlar (İsimler) konu anlatımı video
Eylemler Filler konu anlatımı video
Sözcük Türleri Konu Anlatımı
Sözcükte Yapı (Ek - Kök - Gövde Kavramı)
Anlatım Biçimleri Konu anlatımı
Paragraf Bilgisi-Paragrafta Anlam Konu anlatımı
Cümlede Anlam Konu anlatımı video
Sözcükte Anlam Konu Anlatımı
Ses Kurallarına Uyum ve De Bağlacının Yazılışı
Ki ve Mi Ekinin Yazılışı
Yerler ve Tarihlerin, İkilemelerin, Pekiştirmelerin Yazılışı
Ünlülerin Özellikleri ve Büyük Ünlü Uyumları
Küçük Ünlü Uyumu ve Kuralları
Ünsüz Sertleşmesi - Ünsüz Yumuşaması - Ünsüz Düşmesi
Ünsüz Türemesi - Kaynaştırma Ünsüzleri
Yüklem - Özne - Nesne Konu Anlatımı
Dolaylı Tümleç - Zarf Tümleci - Edat Tümleci
Cümlenin Öğeleriyle İlgili Önemli Uyarılar
Yükleminin Anlamına, Yerine ve Türüne Göre Cümleler
Basit, Sıralı ve Birleşik Cümleler
Sözcük Türleri Konu anlatımı video
Sözcükte Yapı Kavramı Konu Anlatımı
Ek - Kök - Gövde Kavramı Konu Anlatımı
2012 KPSS Türkçe Lisans Soruları ve Çözümleri
2012 KPSS Türkçe Önlisans Soruları ve Çözümleri
KPSS TÜRKÇE DERS NOTLARI
Sözcükte Anlam Bilgisi
Sözcük Anlam İlişkileri
Kelime Çeşitleri Konu Özeti
İsim Ad Konu Özeti
Sıfat Konu Özeti
Zamirler Konu Özeti
Zarflar Konu Özeti
Edatlar Konu Özeti
Bağlaç Konu Özeti
Ünlem Konu Özeti
Fiilimsiler (Eylemsizler) Konu Özeti
Cümle Bilgisi
Cümlede Anlatım Çeşitliliği
Cümle Çeşitleri Konu Özeti
Anlatım Bozukluğu Konu Özeti
İmla Kuralları Konu Özeti
Noktalama İşaretleri Test
KPSS TÜRKÇE DENEME TESTLERİ
Türkçe Cümlede Anlam test
Türkçe Cümlede Anlam test-1
Türkçe Cümlede Anlam test-2
Türkçe Cümlede Anlam test-3
Türkçe Cümlede Anlam test-4
Türkçe Cümlede Anlam test-5
Türkçe Cümlede Anlam test-7
Türkçe Cümlede Anlam test-8
Türkçe Cümlede Anlam test-9
Türkçe Cümlede Anlam test-10
Türkçe Cümlede Anlam test-11
Türkçe Cümlede Anlam test-12
Türkçe Cümlede Anlam test-13
Türkçe Cümlede Anlam test-14
Türkçe Cümlede Anlam test-15
Türkçe Cümlede Çeşitleri Test-1
Türkçe Cümlede Çeşitleri Test-2
Türkçe Cümlede Çeşitleri Test-3
Türkçe Cümlede Çeşitleri Test-4
Türkçe Cümlede Çeşitleri Test-5
Türkçe Sözcükte Anlam Test
Türkçe Sözcükte Anlam Test-1
Türkçe Sözcükte Anlam Test-2
Türkçe Sözcükte Anlam Test-3
Türkçe Sözcükte Anlam Test-4
Türkçe Sözcükte Anlam Test-5
Türkçe İsimler,İsim Tamlamaları Test-1
Türkçe İsimler,İsim Tamlamaları Test-2
Türkçe İsimler,İsim Tamlamaları Test-3
Türkçe Paragraf Test
Türkçe Paragraf Test-1
Türkçe Paragraf Test-2
Türkçe Paragraf Test-3
Türkçe Paragraf Test-4
Türkçe Paragraf Test-5
Türkçe Paragraf Test-6
Türkçe Paragraf Test-7
Türkçe Paragraf Test-8
Türkçe Paragraf Test-9
Türkçe Paragraf Test-10
Türkçe Paragraf Test-11
Türkçe Paragraf Test-12
Türkçe Paragraf Test-13
Türkçe Anlatım Biçimleri test
Türkçe ekler test
Türkçe Ses Bilgisi Test
Türkçe Ses Bilgisi Test-1
Türkçe Ses Bilgisi Test-2
Türkçe Ses Bilgisi Test-3
Türkçe Ses Bilgisi Test-4
Türkçe Ses Bilgisi Test-5
Türkçe Edatlar,Bağlaçlar,Ünlemler Test-1
Türkçe Edatlar,Bağlaçlar,Ünlemler Test-2
Türkçe Edatlar,Bağlaçlar,Ünlemler Test-3
Türkçe Sözcükte Yapı Test
Türkçe Sözcükte Yapı Test-1
Türkçe Sözcükte Yapı Test-2
Türkçe Sözcükte Yapı Test-3
Türkçe Sözcükte Yapı Test-4
Türkçe Sözcükte Yapı Test-5
Türkçe Sıfatlar Test
Türkçe Sıfatlar Test-1
Türkçe Sıfatlar Test-2
Türkçe Sıfatlar Test-3
Türkçe Zamirler Test Soruları-1
Türkçe Zamirler Test Soruları-2
Türkçe Zamirler Test Soruları-3
Türkçe Zamirler Test Soruları-4
Türkçe Zarflar Test Soruları-1
Türkçe Zarflar Test Soruları-2
Türkçe Zarflar Test Soruları-3
Türkçe Zarflar Test Soruları-4
Türkçe Fiiller-Eylemler test
Türkçe Fiiller-Eylemler test-1
Türkçe Fiiller-Eylemler test-2
Türkçe Fiiller-Eylemler test-3
Türkçe Fiiller-Eylemler test-4
Türkçe Fiiller-Eylemler test-5
Türkçe Fiiller-Eylemler test-6
Türkçe Fiiller-Eylemler test-7
Türkçe Fiilde-Eylemde Çatı Test-1
Türkçe Fiilde-Eylemde Çatı Test-2
Türkçe Fiilde-Eylemde Çatı Test-3
Türkçe Fiilde-Eylemde Çatı Test-4
Türkçe Cümlenin Öğeleri Test
Türkçe Cümlenin Öğeleri Test-1
Türkçe Cümlenin Öğeleri Test-2
Türkçe Cümlenin Öğeleri Test-3
Türkçe Cümlenin Öğeleri Test-4
Türkçe Cümlenin Öğeleri Test-5
Türkçe Anlatım Bozukluğu Test-1
Türkçe Anlatım Bozukluğu Test-2
Türkçe Anlatım Bozukluğu Test-3
Türkçe Anlatım Bozukluğu Test-4
Türkçe Anlatım Bozukluğu Test-5
Türkçe Anlatım Bozukluğu Test-6
Türkçe Anlatım Bozukluğu Test-7
Türkçe Anlatım Bozukluğu Test-8
Türkçe Anlatım Bozukluğu Test-9
Türkçe Anlatım Bozukluğu Test-10
Türkçe Anlatım Bozukluğu Test-11
Türkçe Noktalama İşaretleri Test
Türkçe Noktalama İşaretleri Test-1
Türkçe Noktalama İşaretleri Test-2
Türkçe Noktalama İşaretleri Test-3
Türkçe Noktalama İşaretleri Test-4
Türkçe Noktalama İşaretleri Test-5
Türkçe Yazım ve Noktalama Test
Türkçe Yazım ve Noktalama Test-1
Türkçe Yazım ve Noktalama Test-2
Türkçe Yazım ve Noktalama Test-3
Türkçe Yazım ve Noktalama Test-4
Türkçe Yazım ve Noktalama Test-5
Türkçe Yazım yanlışı test
Türkçe Tarama test 1
Türkçe Tarama test -2
Türkçe Tarama test -3
Kpss Türkçe Deneme Sınavı -1
Kpss Türkçe Deneme Sınavı -2
Kpss Türkçe Deneme Sınavı -3
Kpss Türkçe Deneme Sınavı -4
Kpss Türkçe Deneme Sınavı -5
Kpss Türkçe Deneme Sınavı -6
Kpss Türkçe Deneme Sınavı -7
Kpss Türkçe Deneme Sınavı -8
Kpss Türkçe Deneme Sınavı -9
Kpss Türkçe Deneme Sınavı -10
Kpss Türkçe Deneme Sınavı -11
Kpss Türkçe Deneme Sınavı -12
Kpss Türkçe Deneme Sınavı -13
Kpss Türkçe Deneme Sınavı -14
Kpss Türkçe Deneme Sınavı -15
Kpss Türkçe Deneme Sınavı -16
Kpss Türkçe Deneme Sınavı -17
Kpss Türkçe Deneme Sınavı -18
Kpss Türkçe Deneme Sınavı -19
Kpss Türkçe Deneme Sınavı -20