TÜRKÇE FİİLDE ÇATI, EYLEMDE ÇATI İLE İLGİLİ TEST SORULARI 4

Bu dersimizde fiilde çatı test, fiilde çatı test ygs, fiilde çatı test kpss, fiilde çatı soruları ve çözümleri, fiilde çatı soruları ve cevapları, fiilde çatı test çöz, fiilde çatı test indir gibi konuları ele alacağız.

 

1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yüklemi geçişsiz çatılı bir fiildir?

a) Dün, öğrencileri geziye götürdüler.

b) Kütüphanedeki kitapları düzenlediler.

c) Yorgunluktan koltukta uyuyakaldı.

d) Çocuklar, uyumadan önce kitap okudular.

 

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisi çatısı bakımından farklıdır?

a) Bir yıldır sınavlara hazırlanıyor.

b) Ablası ay sonunda evleniyor.

c) Evimizin dış cephesi sıvanıyor.

d) Her sabah ılık suyla yıkanıyor.

 

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yüklemi ettirgen bir fiildir?

a) Annem bize güzel bir yemek pişirmiş.

b) Annesi küçük çocuğu uyuttu.

c) Dolandırıcılar bazı adamları kandırmıştı.

d) Dedem, mektubu bana okuttu.

 

4.    Özne – yüklem ilişkisi yönüyle farklı olan cümle aşağıdakilerden hangisidir?

a) Bayramda bütün sokaklar süslendi.

b) Evlerin camlarına bayraklar asıldı.

c) Her yerde kutlamalar yapıldı.

d) Ninem dışarıya çıkamayınca üzüldü.

 


5. “Kasadaki çürüyen meyveler çöpe atıldı.”

Cümlesindeki görülen özne – yüklem ilişkisi, aşağıdaki cümlelerin hangisinde yoktur?

a) Okulu bitirip hemen hayata atıldı.

b) Bu fabrikadan pek çok işçi atıldı.

c) Sanatçının üzerine gül atıldı.

d) Suç, babasının üzerine atıldı.

 

6. Aşağıdakilerin hangisinde eylemin birlikte yapılması söz konusudur?

a) Eksi arkadaşıyla parkta karşılaştı.

b) Sorunlarını çözmek için müdürle görüştü.

c) Arkadaşıyla iki yıl mektuplaştı.

d) Yağmur bastırınca insanlar kaçıştı.

 

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinin çatısından söz edilemez?

a) En sevdiği iş, okumaktır.

b) İnsanları çok severim.

c) Kardeşim yazmayı bilir.

d) Zorluklar karşısında yılma.

 

8. Çatısı yönüyle farklı olan cümle aşağıdakilerden hangisidir?

a) Bu elbiseyi annem aldı.

b) Çiçekleri vazoya koyabilirsin.

c) Sabaha kadar deliksiz uyudu.

d) Ülkemi her şeyden çok severim.

 

9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yüklemi geçişsiz bir fiildir?

a) Herkes olayın olduğu yere koşuyordu.

b) Ödevlerimi yapmayı nedense unutmuştum.

c) Öğretmenimin beni çok sevdiğini anladım.

d) Onu ilk defa tiyatroda gördüm.

 

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yüklemi edilgen çatılı bir fiildir?

a) Evin bahçesindeki ağaçlar budandı.

b) Benim söylediğim sözlere alındı.

c) Küçük çocuk bizi görünce utandı.

d) Ödevlerini bitirince bir süre dinlendi.

 

CEVAP ANAHTARI

1.c    2.c    3.d    4.d    5.a    6.d    7.a   8.c    9.a    10.a


Diğer Türkçe Notları, Testleri ve Videolarına Sağdaki Menüden Ulaşabilirsiniz.



İLGİLİ KONULAR
BENZER KONULARI SİTE İÇİNDE ARAYIN








  • SİTE İÇİ ARAMA
  • Kariyerdersleri.com
  • KATEGORİLER
  • HAKKIMIZDA
Kudüs onurumuzdur, Kudüs'e sahip çıkalım.
KPSS MATEMATİK KPSS GEOMETRİ KPSS VATANDAŞLIK KPSS TÜRKÇE KPSS TARİH KPSS COĞRAFYA
İNGİLİZCE ALMANCA İTALYANCA KARİYER OYUN BİLGİSAYAR YAZILIM BİLGİSAYAR NETWORK
BİLGİSAYAR DONANIM BİLİŞİM TERİMLERİ CİLT VE CİLT BAKIMI HASTALIKLARIMIZ İNSAN VÜCUDU NEDİR