TÜRKÇE KELİMEDE ANLAM, SÖZCÜKTE ANLAM İLE İLGİLİ TEST SORULARI 5

Bu testimizde sözcükte anlam test, sözcükte anlam soruları ve cevapları, sözcükte anlam test indir, sözcükte anlam test çöz, kelimede anlam testleri gibi konuları ele alacağız.

 

1. Aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili sözcüklerden hangilerine genel – özel anlam ilişkisi yoktur?

a) Arkadaşlarından Engin’i beğenirim.

b) Çiçeklerden karanfili severim.

c) Yırtmaçlı ceketimi temiz kullandığımı anladım.

d) Yakup Kadri’nin romanlarından Yaban’ı okumayan yoktur.

e) Günlerden perşembeydi, onu askere uğurladık.

 

2. Aşağıdakilerin hangisinde genelden özele doğru bir sıralama yoktur?

a) Okuduğu şiirler içinde o en çok “Bursa’da Zaman”ı sevdi.

b) Ödemenin yapılacağı ay, kasım ayı imiş.

c) Sanat etkinliklerinden en çok resimle ilgilenirdi.

d) Derslerden en fazla edebiyatı severdi.

e) Bu bebek diğer insanlardan bir parçadır.

 

3.Kara parçaları kara renkli gösterilmişti.”

Bu cümledeki “kara” sözcükleri arasındaki anlam ilişkisi, aşağıdaki cümlelerin hangisinde örneklenmemiştir?

a) Güllerin alev rengi gülen yüzüne ayrı bir hava vermişti.

b) Bu yaz bütün dostlarıma mektup yazdım.

c) Çocuğun dişleri testere dişi gibi sivri sivriydi.

d) Çay kenarında oturup çay sefası yaptık.

e) Dalların sudaki aksini seyrederken dalmışım.

 

4. Aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili sözcüklerden hangisi mecaz anlamında kullanılmamıştır?

a) İlk damlalardan sonra yağmur birden coştu.

b) Bu söze gençlerden biri ince bir karşılık verdi.

c) Serin ama tatlı bir ilkyaz akşamıydı.

d) Havalar ısınınca ağaçların tomurcukları patladı.

e) Gölün kıyılarını yapraksız, bodur ağaçlar kuşatmıştı.

 


5. Aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili sözcüklerden hangisi gerçek anlamında kullanılmıştır?

a) Ayağında, burnu aşınmış eski bir kundura vardı.

b) Dikiş makinesinin kolunu koparacakmış gibi çeviriyordu.

c) Çok uzaklardan atıldığı belli iki el silah sesi duyuldu.

d) İri, hantal gövdesini zorlukla sürüklüyor gibiydi.

e) Ninem yorganımıza kırmızı çiçekli bir yüz geçirdi.

 

6. Aşağıdakilerden hangisinde altı çizili sözcük, aktarma yoluyla mecaz anlam kazanmaya örnek olamaz?

a) Sesler döküldü sokaklardan caddelere.

b) Yumuşak kokusu sinmiştir gecelerime.

c) Şimdi sönen gözlerime bakıp da ağla.

d) Ay saçlarını yıkıyordur bu dem gölde.

e) Sen en güzel çiçeklere gebesin tohumcuk.

 

7. “kara” sözcüğü aşağıdakilerden hangisinde diğerlerinden farklı anlamda kullanılmıştır?

a) Kara gözlerini bana çevirdi.

b) Elinde yer yer kara lekeler vardı.

c) Kara camlı gözlük takmıştı.

d) Ak alnına kara mı çalacaktı!

e) Kara boyalı kapılar içime sıkıntı veriyordu.

 

8. "Pot kırmak" deyimi aşağıdakilerden hangisi ile eş anlamlıdır?

A) Baklayı ağzından çıkarmak

B) Çamur atmak

C) Çam devirmek

D) Ok yaydan çıkmak

 

9.

1. Düşüncesini açık bir dille anlattı.

2. Açık kalan bu yere onu atadılar.

3. Bu pencere yine açık kalmış.

4. Bu renk ona göre açık gibi.

5. Kağıtta açık yer kalmadı ki…

“açık” sözcüğü kaç ayrı anlamda kullanılmıştır?

a) 1               b) 2              c) 3              d) 4             e) 5

 

10. “Bu şiirlerde de o üstadın gölgesini seziyorum.”

Cümlesindeki altı çizili sözcüğün cümledeki anlamıyla aşağıdakilerden hangisi ilişkisizdir?

a) eleştiri

b) etkisi

c) izleri

d) üslubu

e) sanat anlayışı

 

CEVAP ANAHTARI

1.c    2.e    3.c    4.e    5.d    6.e    7.d   8.c    9.d    10.a


Diğer Türkçe Notları, Testleri ve Videolarına Sağdaki Menüden Ulaşabilirsiniz.



İLGİLİ KONULAR
BENZER KONULARI SİTE İÇİNDE ARAYIN








  • SİTE İÇİ ARAMA
  • Kariyerdersleri.com
  • KATEGORİLER
  • HAKKIMIZDA
İnsanları beraber gezerek, tozarak, konuşarak değil aynı evde beraber yaşayarak, özellikle bir işi beraber yaparak tanıyabilirsiniz.
KPSS MATEMATİK KPSS GEOMETRİ KPSS VATANDAŞLIK KPSS TÜRKÇE KPSS TARİH KPSS COĞRAFYA
İNGİLİZCE ALMANCA İTALYANCA KARİYER OYUN BİLGİSAYAR YAZILIM BİLGİSAYAR NETWORK
BİLGİSAYAR DONANIM BİLİŞİM TERİMLERİ CİLT VE CİLT BAKIMI HASTALIKLARIMIZ İNSAN VÜCUDU NEDİR