TÜRKÇE NOKTALAMA İŞARETLERİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI 5

Bu testimizde noktalama işaretleri ile ilgili sorular ve çözümleri, noktalama işaretleri test online, noktalama işaretleri ile ilgili sorular, noktalama işaretleri test kpss, noktalama işaretleri ile ilgili klasik sorular, noktalama işaretleri test çöz, noktalama işaretleri test indir gibi konuları ele alacağız.

 

1. Görüşme deyip geçmeyin (I) çok yönlü (II) çok emek isteyen (III) zaman alan (IV) zahmetli bir iştir bu. Görüşme zevk için yapılmaz, bir gereksinime dayanır. Bu gereksinme (V) çoğu kez o işten sorumlu kişinin çağrısıyla gerçekleşir.

Yukarıdaki parçada numaralanmış cümlelerin hangisine noktalı virgül (;) konması uygun olur?

A) V.

B) IV.

C) lll.

D) ll.

E) I.

 

2. Yolun yarısında yaşamını (I) gözden geçiriyor şair. Yalnızlığın (II) karamsarlığın doruklarında gezinip ölümü anımsıyor (III) anımsatıyor. Öyle ya, yaşamla ölüm yan yana (IV) iç içe değil mi? Öyle olmasına öyledir; ama güzel olan, yaşamak (V) yaşadığının ayrımına varmaktır.

Yukarıdaki parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde, herhangi bir noktalama işareti koymaya gerek yoktur?

A) l.

B) ll.

C) III.

D) IV.

E) V.

 

3. Eski bayramlar hep anlatılır (I) 0 zamanın alışveriş anlayışı, o telaş, o hazırlık (II) Şimdilerde o kadar heyecanla hazırlanılmadığı eklenir hemen arkasından (III) Oysa bu doğru değil (IV) Çünkü bayram öncesi alışveriş yapılan yerler hala kalabalık (V)

Yukarıdaki parçada numaralanmış yerlerden hangisine üç nokta (...) konmalıdır?

A) l.

B) ll.

C) III.

D) IV.

E) V.

 

4. Okulda, kitap (I) deyince yalnızca ders kitabı anlaşılıyor. Oysa ders kitabının başlıca işlevi (II) yıllık ders izlencelerine bağlı kalarak en özlü bilgilerin aktarılmasını sağlamak, öğrencilere yol göstermektir. Öte yandan öğrencilerin yeteneklerinin gelişmesi (III) bilgilerinin çoğalması (IV) estetik yetkinliğe ulaşarak olumlu bakış açılarına yönelmeleri değişik kitap okumalarına (V) onları iyice inceleyip yorumlamalarına bağlıdır.

Yukarıdaki parçada numaralanmış yerlerden hangisine virgül (,) konmasına gerek yoktur?

A) l.

B) ll.

C) lll.

D) IV.

E) V.

 


6.
Şair (I) yapıtlarıyla çağına tanıklık etmekten öte daha güzel bir gerçekliği de sezdirmeli (II) bunun heyecanını yaşatmalıdır. Çünkü şiirin işlevi (III) insana yaşama gücünü duyumsatmak (IV) yaşamın insana sunduğu (V) yaratıcılığın derin hazzını tattırmaktadır.

Yukarıdaki parçada, numaralanmış yerlerden hangisine bir noktalama işareti konulması uygun olmaz?

A) l.

B) ll.

C) III.

D) IV.

E) V.

 

7. Bir yazar olarak bildiğim üç ilke vardır () ama çoğu kez bunları uygulayamamışımdır ( ) belleğine güvenmemek ( ) yanında bir not defteri taşımak () sözcük dağarcığını zenginleştirmek.

Bu parçada ayraç içindeki yerlere, sırasıyla aşağıdakilerin hangisindeki noktalama işaretleri getirilmelidir?

A) (!) (;) (;) (,)

C) (;) (:) (,) (,)

E) (:) (,) (.) (,)

B) (.) (;) (,) (;)

D) (...) (,) (:) (,)

 

9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde gereksiz bir noktalama işareti vardır?

A) Adam başını elleri arasına aldı, bir iki dakika sustu.

B) Otobüste geçen, bu yolculuktan pek hoşlanmamışlardı.

C) Sen bilirsin, diyerek telefonu kapattı.

D) Sorularıma kısa kısa, kaçamak yanıtlar veriyordu.

E) 0 yıllarda Ankara bizim için bir kent değil, bir simgeydi.

 

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir noktalama ve yazım yanlışı yoktur?

A) Bu genç ozan; kendinden yaşlı bir ozana:

"Benim şiirlerimi nasıl buluyorsunuz?" diye sordu mu acaba!

B) bu genç ozan, kendinden yaşlı bir ozana;

"Benim şiirlerimi nasıl buluyorsunuz?" diye sordu mu, acaba?

C) Bu genç ozan; "Kendinden yaşlı bir ozana,

benim şiirlerimi nasıl buluyorsunuz, diye sordu mu, acaba?

D) Bu genç ozan, kendinden yaşlı bir ozana:

"Benim şiirlerimi nasıl buluyorsunuz?" diye sordu mu, acaba?

E) Bu genç ozan, kendinden yaşlı bir ozana:

"Benim şiirlerimi nasıl buluyorsunuz!" Diye sordu mu, acaba?

 

11. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde virgül (,) eksikliği nedeniyle bir anlam karışıklığı vardır?

A) Filmin kahramanı Sanja kasabasında sevilen bir kızdır.

B) Onun herkesçe bilinen ünlü bir ailesi vardır.

C) İzlediğiniz Gladyatör adlı film bu yılın en önemli yapıtlarından biridir.

D) Bu filmin kimi sahneleri özel olarak bahar mevsiminde çekilmiş.

E) Yönetmen iki filminde de aynı konuyu işlemiş.

 

13. Yorgunluğumuzu (I) susuzluğumuzu bir fincan kahve (II) bir bardak çilek suyu (III) ya da başka bir (IV) meyve suyu ile (V) gidermek için bir kır kahvesi arıyoruz.

Bu cümlede ayraçla ( ) belirtilen yerlerden hangilerine virgül (,) getirilmelidir?

A) l. ve ll.

B) l. ve lll.

C) II. ve IV.

D) III. ve IV.

E) IV. ve V.

 

15. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde verinde kullanılmamış bir kesme işareti vardır?

A) Bakan, Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu'nun çalışmalarından da yararlandıklarını söyledi.

B) 48. Avrupa Büyükler Grekoromen Güreş Şampiyona'sında Türkiye, ilk kez takım halinde birinci oldu.

C) İstanbul'da geçen ay perakende fiyatı en çok artan maddenin, % 39,1'lik artışla biber olduğu açıklandı.

D) Araştırma gemisi "Urania", Marmara'da "tsunami" olasılığını araştırmak üzere Türkiye'ye geldi.

E) Elazığ'da Picasso'nun "Palyaço" adlı yapıtı olduğu öne sürülen bir tablo ele geçirildi.

 

16. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde tırnak işareti (" ") ötekilerden farklı bir görevde kullanılmıştır?

A) Her yıl bu ilçede "Akşehir Nasrettin Hoca Şenlikleri" yapılır.

B) Konuşmacılardan biri, "Anadolu'muz, Nasrettin Hoca fıkraları gibi güldürürken düşündüren gülmeceler yurdudur." dedi.

C) Birleşmiş Milletlerin kararıyla 1996 yılı "Nasrettin Hoca Yılı" ilan edildi.

D) Şairimize N. Hoca fıkrası derleme yarışmasında "Akseki Nasrettin Hoca Derneği"nce ödül verildi.

E) Bu yıl "Uluslar arası Nasrettin Hoca Karikatür Yarışması"nın yirmi ikincisi yapıldı.

 

17. Arnavut kaldırımlı dar (I) sevimli sokaklar (II) beyaz badana üzerine sarı (III) mavi desenlerle süslenmiş duvarları (IV) begonya kokusunun (V) hissedildiği küçük avlularıyla sanki ortaçağ yaşamını günümüze taşıyor bu kent.

Bu cümlede numaralanmış yerlerden hangisinde bir noktalama işareti konmasına gerek yoktur?

A) l

B) ll

C) lll

D) IV

E) V

 

20. Karlara gün ışığı vurdu mu bembeyaz (I) pırıl pırıl parlayan uçsuz bucaksız düzlüğü seyretmek ne büyük bir zevk (II) Temiz hava (III) içimize çektiğimiz bol oksijen acıktırıyor hepimizi. Hemen tepenin eteklerine kurulmuş (IV) şu anda yörenin çalışan tek oteli olan beyaz (V) iki katlı yapıya doğru hızlı hızlı yürümeye başlıyoruz.

Bu parçadaki numaralandırılmış yerlerden hangisine virgül (,) getirilemez?

A)l

B)ll

C) III

D) IV

E)V

 

22. Tarladan toplandığı andan başlayarak sebzeler () meyveler besin değerlerini yavaş yavaş yitirmeye başlar. Ürünlerin pazarlara () marketlere ulaşma süresind9 sakın ha unutmayın () Tazeliğini yitirmiş bir sebzenin yemeğe katacağı Iezzet ne olur () Kısacası ne alırsanız alın () onu en kısa sürede tüketin.

Bu parçada ayraçlarla () belirtilen yerlere aşağıdakilerden hangisinde verilen noktalama işaretleri sırasıyla getirilmelidir?

A) (,)(;)(.)(!)(;)

B) (;)(,)(...)(!)(.)

C) (,)(,)(!)(?)(,)

D) (,) (!) (.) (?) (:)

E) (,)(,)(.)(;)(!)

 

 

CEVAP ANAHTARI

 

1E       2A       3B       4A       6E       7C

 

9B       10D       11A       13A       15B       16B       17E       20B       22C


Diğer Türkçe Notları, Testleri ve Videolarına Sağdaki Menüden Ulaşabilirsiniz.



İLGİLİ KONULAR
BENZER KONULARI SİTE İÇİNDE ARAYIN








  • SİTE İÇİ ARAMA
  • Kariyerdersleri.com
  • KATEGORİLER
  • HAKKIMIZDA
Kudüs onurumuzdur, Kudüs'e sahip çıkalım.
KPSS MATEMATİK KPSS GEOMETRİ KPSS VATANDAŞLIK KPSS TÜRKÇE KPSS TARİH KPSS COĞRAFYA
İNGİLİZCE ALMANCA İTALYANCA KARİYER OYUN BİLGİSAYAR YAZILIM BİLGİSAYAR NETWORK
BİLGİSAYAR DONANIM BİLİŞİM TERİMLERİ CİLT VE CİLT BAKIMI HASTALIKLARIMIZ İNSAN VÜCUDU NEDİR