TÜRKÇE SES BİLGİSİ, SES OLAYLARI İLE İLGİLİ TEST SORULARI 5

Bu testimizde ses bilgisi test online, ses bilgisi test, ses bilgisi test soruları ve cevapları, ses bilgisi test çöz, ses bilgisi soruları ve çözümleri, ses bilgisi soruları gibi konuları ele alacağız.

 

1. Aşağıdaki atasözlerinin hangisinde yardımcı ses yoktur?

a) Sen olursan bensiz, ben de olurum sensiz.

b) Say beni, sayayım seni.

c) Su akarken testiyi doldurmalı.

d) Su testisi suyolunda kırılır.

 

2. Aşağıdakilerden hangisine ünlü ile başlayan bir ek getirildiğinde sözcükte ses değişikliği olmaz?

a) Kayık

b) Süt

c) Kalp

d) Genç

 

3. Aşağıdakilerden hangisine ünlü ile başlayan bir ek getirildiğinde sözcükte ses değişikliği / yumuşama olmaz?

a) ilaç

b) sırt

c) kayıp

d) renk

 

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünlü daralması ses olayının örneği yoktur?

a) Gelip karşımdaki masaya oturmuyorlar mı?

b) Çektiği sıkıntılara artık dayanamıyordu.

c) Eski günleri hatırlıyor, anılarını tazeliyordu.

d) Kaşla göz arasında kaybolmayı başarıyordu.

 

5. Aşağıdaki sözcüklerden hangisi küçük ünlü uyumuna uymaz?

a) Banyo

b) Sokaklar

c) Yumak

d) Güneş

 


6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “ulamayoktur?

a) Geçen yıl eylülde, okullar açıldı.

b) Salondan yemek odasına geçilir.

c) Çağımızın icatları, insana parmak ısırtır.

d) Heceler, harflerin sayısına göre ayrılır.

 

7. Aşağıdaki kelimelerden hangisinin son harfi, sesliyle başlayan bir ek aldığında yumuşamaz?

a) Yamaç

b) Toprak

c) Yurt

d) Deniz

 

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ulama yoktur?

a) Çalışan insan her zaman başarılı olur.

b) Yaşlı adam, fırından taze ekmek aldı.

c) Araba yanımızdan hızla geçip gitti.

d) Asker ocağı, gençlerimize şahsiyet kazandırır.

 

9. Aşağıdaki cümlelerde bulunan kelimelerin hangisinde sert sessiz yumuşaması yoktur?

a) Meyveli ağacı taşlarlar.

b) Tenceredeki sütü pişirdi.

c) Kitabını arkadaşına uzattı.

d) Kalemi, kağıdı kullanırken tutumlu olalım.

 

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ulama yoktur?

a) Her zaman başarılı bir iş adamıydı.

b) Bahçeye kardan adam yapmak istiyordu.

c) O konuyu bize geldiğin akşam görüşürüz.

d) Siz de kır çiçeklerini seviyorsunuz

 

CEVAP ANAHTARI

1.a    2.b    3.b    4.d    5.a    6.d    7.d    8.c    9.b    10.d


Diğer Türkçe Notları, Testleri ve Videolarına Sağdaki Menüden Ulaşabilirsiniz.



İLGİLİ KONULAR
BENZER KONULARI SİTE İÇİNDE ARAYIN








  • SİTE İÇİ ARAMA
  • Kariyerdersleri.com
  • KATEGORİLER
  • HAKKIMIZDA
İnsanları beraber gezerek, tozarak, konuşarak değil aynı evde beraber yaşayarak, özellikle bir işi beraber yaparak tanıyabilirsiniz.
KPSS MATEMATİK KPSS GEOMETRİ KPSS VATANDAŞLIK KPSS TÜRKÇE KPSS TARİH KPSS COĞRAFYA
İNGİLİZCE ALMANCA İTALYANCA KARİYER OYUN BİLGİSAYAR YAZILIM BİLGİSAYAR NETWORK
BİLGİSAYAR DONANIM BİLİŞİM TERİMLERİ CİLT VE CİLT BAKIMI HASTALIKLARIMIZ İNSAN VÜCUDU NEDİR