TÜRKÇE SIFATLAR ÖZELLİKLERİ SIFAT TAMLAMALARI İLE İLGİLİ TEST SORULARI 3

 

1. Aşağıdaki cümlelerde yer alan tamlamalardan hangisi diğerlerinden farklıdır?

a) Okul takımı, maçı iyi kazandı.

b) Ağaçlarda kırlangıç kuşları vardı.

c) Sanat dünyası başarınızı konuşuyor.

d) Akıllı insanları ben de severim.

 

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde tamlamanın çeşidi diğerlerinden farklıdır?

a) Eski konak kısa sürede restore edildi.

b) Tarihi evleri restore etmeye başlamışlar.

c) Kurumuş çiçeklerden bir resim yapmıştı.

d) Sanat ürünleri er geç kendini gösterir.

 

3. “Bir” sözcüğü aşağıdakilerin hangisinde asıl sayı sıfatıdır?

a) Bir gün, savaşlar bitecek dünyada.

b) Bir bahar sabahı dünyaya gelmişim.

c) Bir zamanlar bu bölge ormanlıktı.

d) Bir saat sonra seninle buluşalım.

 

4. Bazı sıfat tamlamalarında tamlanan düşerek onun anlam ve görevini tamlayan üstlenir.

Aşağıdaki atasözlerinin hangisinde bu açıklamaya uygun bir örnek verilmemiştir?

a) Ağır giden, dağlar aşar.

b) Acıyı tatmayan tatlıyı anlayamaz.

c) Dert çekene göredir.

d) İşleyen demir pas tutmaz.

 


5.

Ak saçlı başını alıp eline,

Kara hülyalara dal anneciğim!

O titrek kalbini bahtın yeline,

Bir ince tüy gibi sal anneciğim!

Dörtlükte geçen aşağıdaki sözcüklerden hangisi sıfat değildir?

a) ince

b) kara

c) titrek

d) bahtın

 

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde adlaşmış sıfat kullanılmamıştır?

a) Hastayı rahatsız etmemek için odasına girmedik.

b) Bu sınıfın en çalışkanını tanımak isterdim.

c) Askerler bahçede spor yapıyor.

d) Gençler bir ülkenin geleceğidir.

 

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “soğuk” sözcüğü ad olarak kullanılmıştır?

a) Soğuk davranışlarıyla tanınıyordu.

b) Soğuk havalar hala sürüyor dünyada.

c) Yine soğuk en büyük sorunumuz oldu.

d) Şimdi soğuk bir ayran iyi gider.

 

8. Bazı sıfat tamlamalarında tamlanan düşerek onun anlam ve görevini tamlayan üstlenir.

Aşağıdaki atasözlerinin hangisinde bu açıklamaya uygun bir örnek verilmemiştir?

a) Deliye taş atma, başına taş yağdırır.

b) Denize düşen, yılana sarılır.

c) Bayramda borç ödeyene ramazan kısa gelir.

d) Dibi görünmeyen sudan geçme.

 

9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sıfat tamlaması yoktur?

a) Öğün, ey Çanakkale, cihan durdukça öğün!

b) Ömründe göstermedin bin düşmana bir düğün.

c) Sen bir büyük milletin savaşa girdiği gün.

d) Başına yüz milletin birden üşüştüğü yersin!

 

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “renkli” sözcüğü somut bir kavramı nitelemektedir?

a) Renkli kişiliğe sahip insanlarla karışlaştık.

b) Kardeşim çok renkli düşüncelere sahiptir.

c) Bahçe renkli ampullerle aydınlatılmıştı.

d) Bu insanları hepsinin yaşantıları çok renkli.

 

11. “bir” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde diğerlerinden farklı anlamda kullanılmıştır?

a) Derse, bir öğrenci kitap getirmedi.

b) Bir zamanlar ne iyi arkadaştık.

c) Olayı farklı bir gözle değerlendiriyor.

d) Seni bir yere götüreceğim.

 

12. Aşağıdaki altı çizili bileşik sözcüklerden hangisi isim tamlaması şeklinde oluşmuştur?

a) Kızılırmak deltası kuraklıkla karşı karşıyadır.

b) Bilinçaltı insanın karakterinin haritasıdır.

c) Sarıyer, İstanbul’un güzel yerlerindendir.

d) Bu sanatçımız birçok başrolde oynamıştır.

 

13. Aşağıdaki birleşik isimlerden hangisi yapılışı yönünden diğerlerinden farklıdır?

a) keçiboynuzu

b) danaburnu

c) karakeçili

d) katırkuyruğu

 

14. Aşağıdaki birleşik isimlerden hangisi yapılışı yönünden diğerlerinden farklıdır?

a) Karadeniz

b) Çukurova

c) Kervansaray

d) Kızılırmak

 

15. Aşağıdaki birleşik isimlerden hangisi yapılışı yönünden diğerlerinden farklıdır?

a) İpucu

b) Ebegümeci

c) Gözaltı

d) İçgüdü

 

CEVAP ANAHTARI

1.d    2.d    3.d    4.d    5.d     6.c     7.c    8.d    9.a    10.c

11.a    12.b    13.c    14.c    15.d


Diğer Türkçe Notları, Testleri ve Videolarına Sağdaki Menüden Ulaşabilirsiniz.
BENZER KONULARI SİTE İÇİNDE ARAYIN








  • SİTE İÇİ ARAMA
  • Kariyerdersleri.com
  • KATEGORİLER
  • HAKKIMIZDA
Mutlu olmayı yarına bırakmak, karşıya geçmek için nehrin durmasını beklemeye benzer ve bilirsin, o nehir asla durmaz.
KPSS MATEMATİK KPSS GEOMETRİ KPSS VATANDAŞLIK KPSS TÜRKÇE KPSS TARİH KPSS COĞRAFYA
İNGİLİZCE ALMANCA İTALYANCA KARİYER OYUN BİLGİSAYAR YAZILIM BİLGİSAYAR NETWORK
BİLGİSAYAR DONANIM BİLİŞİM TERİMLERİ CİLT VE CİLT BAKIMI HASTALIKLARIMIZ İNSAN VÜCUDU NEDİR