ZARFLAR, ZARFLARIN ÖZELLİKLERİ, BELİRTEÇLER İLE İLGİLİ TEST SORULARI -4

 

1. Aşağıdaki ikilemelerden hangisi zarf görevinde kullanılmıştır?

a) Çeşit çeşit yemekler yapmış.

b) Sofrada büyük büyük elmalar vardı.

c) Çocuklar sakin sakin oturuyorlardı.

d) Buraya farlı farklı yerlerden gelmişlerdi.

 

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük, tür bakımından diğerlerinden farklıdır?

a) Büyücek bir adam boyunda kardan adam yaptık.

b) Köpeğim bir ara kaybolup, yeniden ağzındaki havuçla ortaya çıktı.

c) Bu olayda onun suçu yok ki…

d) Köpeğimiz acı acı ulumaya başlamıştı.

 

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ikileme sıfat görevinde kullanılmıştır?

a) Ufak tefek sorunları kafana takıp da canını sıkma.

b) Köyün kenarındaki değirmene ağır ağır yaklaşıyorduk.

c) Elindeki meyveleri küçük küçük bölüyordu.

d) Ayşe, önde giden arkadaşlarına yetişmek için hızlı hızlı yürüyordu.

 

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “-ki” eklendiği sözcüğü sıfatlaştırmıştır?

a) Ali, yaz tatilinde köydeki akrabalarının yanına gidecek.

b) Yapılan ödevlerin içinde seninki örnek gösterildi.

c) Bu maç dünkünden daha güzeldi.

d) Çalışırken çevremizdekileri rahatsız etmemeliyiz.

 

5. “güzel” kelimesi hangi cümlede isim olarak kullanılmıştır?

a) Güzel bir elbise aldı.

b) Kitabındaki resmi güzel boyadı.

c) Defterini güzel şiirlerle doldurdu.

d) Saksıdaki çiçek çok güzeldi.

 


6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde soru, bir sıfatla sağlanmıştır?

a) Ödevini yapmayı nasıl unutursun?

b) Kütüphaneden hangi kitapları aldınız?

c) Kimler benimle top oynamaya gelecek?

d) Gecenin bu saatinde nereye gidiyor?

 

7. Hangi cümlede pekiştirme sıfatı yoktur?

a) Geceleyin bomboş sokaklarda dolaştım durdum.

b) Dedemin nurlu yüzüne yakışan bembeyaz sakalları vardı.

c) Akdeniz’in masmavi sularında yüzmek isterdim.

d) Kiracılar ayrılırken evi tertemiz teslim ettiler.

 

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “az” sözcüğünün türü diğerlerinden farklıdır?

a) Bebek, bu gece az uyudu.

b) Bana az yemek verdi.

c) Az zamanda çok işler başardık.

d) Kitapta az yazı, çok resim vardı.

 

9.

Nasıl da tatlı tatlı gülerdin hep yüzüme

Senden başkasını bilmezdim.

Yukarıdaki dizelerde altı çizili ikilemelerden hangisi görevce özdeştir?

a) Küme küme bulutların ardından yağmur geldi.

b) Evden sessiz sedasız çekip gitmesine çok kızdım.

c) Kahvenin bir köşesinde acı tatlı anılarını anlatıyordu.

d) Kara kara gözlerinden iki damla yaş süzülüverdi.

e) Halk oyunları ekibimiz, allı yeşilli giysileriyle çıkıverdi.

 

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “-ce” ekiyle türemiş sözcük, ötekilerden farklı görevde kullanılmıştır?

a) Yeni şekil, küçük garipsemelerden sonra kolayca kabul edilmiştir.

b) Bana öyle geliyor ki bu işin içinden kolayca çıkamayacağız.

c) Birbirimize soğuk bir eda ile hafifçe baş eğdik.

d) Biz onların yorgun ve durgun bile olsa, düzgün ve heybetlice hallerini görüyorduk.

e) Ben size her zaman insanca karşılıklar vermedim mi?

 

11. “-li” eki, aşağıdakilerin hangisinde, sözcüğe kattığı anlam ve görev yönünden ötekilerden farklı bir kullanımdadır?

a) Hızlı yürüyorlar ve birbirine hiçbir lakırdı söylemiyorlar.

b) Bu dünyada en anlayışlı dost sizsiniz.

c) Önümüzde kırmızı önlüklü, siyah başlıklı kandınlar yürüyordu.

d) Gardiyan, budaklı kızılcık dalına meraklı idi.

e) Anneannesi, cumbalı, tarihi bir evde oturuyordu.

 

12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde geçen ikileme ad görevindedir?

a) Aşağı yukarı bir yıldır görüşemiyorduk.

b) Benim ıvır zıvıra harcayacak param yok.

c) Geçen gün bu konuda uzun uzun tartıştık.

d) Ufak tefek olayları büyütür, sorun yapardı.

e) İyi kötü geçinip gidiyoruz.

 

CEVAP ANAHTARI

1.c    2.d    3.a    4.a    5.d    6.b    7.d    8.a    9.b    10.d

11.a    12.b


Diğer Türkçe Notları, Testleri ve Videolarına Sağdaki Menüden Ulaşabilirsiniz.
BENZER KONULARI SİTE İÇİNDE ARAYIN








  • SİTE İÇİ ARAMA
  • Kariyerdersleri.com
  • KATEGORİLER
  • HAKKIMIZDA
Mutlu olmayı yarına bırakmak, karşıya geçmek için nehrin durmasını beklemeye benzer ve bilirsin, o nehir asla durmaz.
KPSS MATEMATİK KPSS GEOMETRİ KPSS VATANDAŞLIK KPSS TÜRKÇE KPSS TARİH KPSS COĞRAFYA
İNGİLİZCE ALMANCA İTALYANCA KARİYER OYUN BİLGİSAYAR YAZILIM BİLGİSAYAR NETWORK
BİLGİSAYAR DONANIM BİLİŞİM TERİMLERİ CİLT VE CİLT BAKIMI HASTALIKLARIMIZ İNSAN VÜCUDU NEDİR