ZAMİRLER, ZAMİRLERİN ÖZELLİKLERİ, ADILLAR İLE İLGİLİ TEST SORULARI 1

Bu testimizde zamirlerle ilgili sorular ve cevapları, zamirler test soruları, zamirler test indir, zamirler online test, zamirler test çöz, zamirler ile ilgili test gibi konuları ele alacağız.

 

1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ek halinde zamir yoktur?

a) Akşamki program herkesi çok etkiledi.

b) Karanlıktan sağımı solumu göremiyordum.

c) Ömrüm seni sevmekle nihayet bulacaktır.

d) Yüreğimin ezildiğini, gözlerimin dolduğunu hissettim.

e) Bizimki her gün durmadan ders çalışıyor.

 

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde kişi zamiri kullanılmamıştır?

a) Kendimi aldatılmış hissettim.

b) Biri buna yatacağı yeri göstersin!

c) Ona yardım etmeye çalışıyordum.

d) Bizde onun şiirleri çok sevilir.

e) Benden bunu nasıl istersin?

 

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcükte iyelik zamiri kullanılmamıştır?

a) Göğsümden havaya kattığım zehir

b) Toprağında bir taş olur, beklerim…

c) Pembe gül yaprağı tırnakların, apak fildişi

d) Kalbimin küt küt atarak seni beklediği

e) Al götür beni gerçeklerin çağrısına

 

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde soru zamiri kullanılmıştır?

a) Niçin başkalarını suçluyorsun?

b) Söylediklerimi neden Esra’ya anlattın?

c) Bu elbiselerin hiçbirini beğenmedin mi?

d) Hangi tür romanları tercih ediyorsunuz?

e) Şirket müdürlüğüne önereceksiniz?

 

5.

Deli gönül gezer gezer gelirsin

Arı gibi her çiçekten alırsın

Nerde güzel görsen orda kalırsın

Ben senin derdini çekemem gönül

Yukarıdaki dizelerde sözcük biçiminde kaç adıl kullanılmıştır?

a) 1             b) 2            c) 3           d) 4              e) 5

 


6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “neden” sözcüğü, ötekilerden farklı bir türdedir?

a) Siz neden bu konuda konuşmuyorsunuz?

b) Neden dünkü sınava girmedin ki?

c) Bugün neden bahsedelim size?

d) Bu gazeteleri neden biriktiriyorsunuz?

e) Neden bu kadar sinirlendiğini anlayamadım?

 

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ikilemeyi oluşturan sözcükler adıl görevinde değildir?

a) Lütfen şunun bunun itirazına kulak asmayınız!

b) Bitsin bu sen ben kavgası; huzura ihtiyacımız var.

c) Çocuk masadaki radyonun orasını burasını kurcalıyordu.

d) Falanın filanın sözüyle iş yapmam ben!

e) Şöyle böyle iki yıl sonra diplomasını alır sanırım.

 

8. Bütün bunları sana, ona ötekine ve diğerlerine söylememiş ve sizleri onlara karşı uyarmamış mıydım ben?

Bu cümlede adıl görevinde kaç sözcük vardır?

a) 4                 b) 5             c) 6                d) 7               e) 8

 

9. Aşağıdakilerin hangisinde iyelik zamiri almış bir sözcük yoktur?

a)    Gülsen, gülün olayım

Dile, kulun olayım

b)    Yıllar yorgun, ben yorgun

Dolu dolu yaşadım hicranları

c)    İndim bahçesine

Gülden geçilmez

d)    Yollarına gül döktüm

Gelir de geçer diye

e)    Ada sahillerinde bekliyorum

Her zaman yollarını gözlüyorum

 

10. İsimlere gelerek sahiplik bildiren “benim, senin, onun, bizim, sizin, onların” sözcüklerinin yerini tutan eklere iyelik zamiri denir.

Buna göre, aşağıdaki dizelerin hangisinde iyelik zamiri yoktur?

a)    Seni kaybettiğim günden beri

İçimi dağlıyor hasretin sızın

b)    Kah gönderiyorsun yalnızlığını

Kah karşıma çıkıyorsun ansızın

c)    Sen gideli ardında sadece hüzün

Bir de rıhtımların şarkısı kaldı

d)    İki gözüm iki çeşme

Neye yanıyorum bilmiyor musun?

e)    Karayel esiyor göklere doğru

Sen mi yabancısın, ben miyim doğru

 

CEVAP ANAHTARI

1.a    2.b    3.e    4.e    5.d    6.c    7.d    8.d    9.b    10.e


Diğer Türkçe Notları, Testleri ve Videolarına Sağdaki Menüden Ulaşabilirsiniz.



İLGİLİ KONULAR
BENZER KONULARI SİTE İÇİNDE ARAYIN








  • SİTE İÇİ ARAMA
  • Kariyerdersleri.com
  • KATEGORİLER
  • HAKKIMIZDA
Bir işi bilen yapar, az bilen akıl verir, bilmeyen eleştirir, yapamayan çamur atar.
KPSS MATEMATİK KPSS GEOMETRİ KPSS VATANDAŞLIK KPSS TÜRKÇE KPSS TARİH KPSS COĞRAFYA
İNGİLİZCE ALMANCA İTALYANCA KARİYER OYUN BİLGİSAYAR YAZILIM BİLGİSAYAR NETWORK
BİLGİSAYAR DONANIM BİLİŞİM TERİMLERİ CİLT VE CİLT BAKIMI HASTALIKLARIMIZ İNSAN VÜCUDU NEDİR