ZARFLAR ZARFLARIN ÖZELLİKLERİ BELİRTEÇLER İLE İLGİLİ TEST SORULARI 2

 

1. “Sabaha kadar mışıl mışıl uyumuştu.”

Cümlesindeki “mışıl mışıl” ikilemesiyle görev yönünden özdeş olan öğe, aşağıdakilerden hangisinde vardır?

a) Masaya saçak saçak bir örtü örtmüşlerdi.

b) Anlarla sesimizi yükseltmeden ağır ağır konuştuk.

c) İç cebinden deste deste paraları çıkarıp attı.

d) Değişik renklerden demet demet güller hazırladı.

 

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde –la, (- le) eki, ötekilerden farklı bir görevde kullanılmıştır?

a) Dallar, ilkbaharın tatlı rüzgarlarıyla kımıldıyordu.

b) Her zamanki gibi bu işi de kolaylıkla başardı.

c) Ağlayan çocuğun yüzüne sevgiyle baktı.

d) Sevinçle birbirlerine koşarak sarıldılar.

e) Ayağına kadar gelen topa hızla vurdu.

 

3. “Televizyon reklamları radyo ile yapılanlardan daha etkili oluyor.” “ile” sözcüğü aşağıdaki kullanımlardan hangisinde bu cümledekiyle aynı görev ve anlamdadır?

a) Bugün radyo ile televizyon hayatımızdaki yeri ve önemi büyüktür.

b) Ona göre ahlak, düşündüğü ile yaptığı arasındaki benzerliktir.

c) Sinekli Bakkalı ile Tartarcık, Halide Edip’in toplumsal konulu iki romanıdır.

d) O, deyimleri ve tekerlemeleri ile İstanbul Türkçe’sinin güzelliğini yansıtmıştır.

e) Onu en çok ilgilendiren, gazetenin gülmece sayfası ile spor sayfasıdır.

 

4. Akıllı akıllı oturup bizi dinledi.”

Altı çizili ikilemenin görevce özdeşi aşağıdakilerden hangisinde görülmez?

a) Günlerce buralarda gezdi tembel tembel.

b) Olay yerine sürü sürü geldiler.

c) Uludu uzun uzun bakarak semalara.

d) Uslu uslu durup gelenleri izledi.

e) Hay hay nasıl istersen öyle olsun.

 


5. Aşağıdaki soru cümlelerinden hangisinde soru sıfatı kullanılmıştır?

a) Onu bu kalabalıkta nasıl buldun?

b) Sizi buraya kim gönderdi?

c) Burada hangi adam kalıyor?

d) Sana neden kitap vermedi?

e) Sizi buraya neyle getirdi?

 

6.

1. Bana ne zaman gücendin?

2. Bu elmadan ne kadar aldın?

3. Buralara kadar ne diye geldin?

4. Bu giysinin hangisini beğendin?

5. Dün Ceren’e nasıl bir kitap götürdün?

Yukarıdaki cümlelerde kullanılan soru sözcüklerinden hangileri soru zarfı değildir?

a) 1 – 2

b) 4 – 5

c) 3 – 4

d) 1 – 5

e) 2 – 5

 

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, ikileme zarf olarak kullanılmıştır?

a) Bir evrakın üzerinde türlü türlü imzalar vardı.

b) Türlü türlü karanfiller, masayı süslüyordu.

c) Kilimde renk renk motifler vardı.

d) Masası yığın yığın notlarla doluydu.

e) Öyle kolay kolay kapılmaz, hayallere.

 

8. “Ben güzele güzel demem”

dizesinde yer alan “güzel” sözcüklerinin kullanım özelliği aşağıdakilerde yer alan altı çizili sözcüklerden hangisinde örneklenmez?

a) Bizim sarı ansızın sınıfa girdi ve anlatmaya başladı.

b) Üçü sokağa çıktı ve camları kırdı.

c) Deli bizim mahallede sık sık dolaşır.

d) Pasaklı, evini temizlemeyi asla öğrenemedi.

e) Yaptığı diğer işler gibi bu işi de iyi yapar.

 

9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde soru zarf tümleci ile sağlanmıştır?

a) İki saatlik yolu mu yürüdünüz?

b) Emaneti okula dönünce mi vereceksin?

c) Bu binayı bakan mı yıktırıyor?

d) Bu kalemi gelenlerden mi aldınız?

e) Gömleği benim için mi aldınız?

 

10. “Kapalı kapılar ardında dönen olaylar açıklanıyor.”

Cümlesindeki “kapalı” sözcüğünün türce özdeş kullanımı hangisinde görülmez?

a) Kapalı yol trafiğe açıldı.

b) Kapalı havada yola çıkmadı.

c) Kapalı düşüncelere yer vermedi.

d) Kapalı salonda maç vardı.

e) Kapalı konuşmaktan çok haşlanırdı.

 

CEVAP ANAHTARI

1.b    2.d    3.d    4.e    5.c    6.b    7.e    8.e    9.b    10.e


Diğer Türkçe Notları, Testleri ve Videolarına Sağdaki Menüden Ulaşabilirsiniz.
BENZER KONULARI SİTE İÇİNDE ARAYIN








  • SİTE İÇİ ARAMA
  • Kariyerdersleri.com
  • KATEGORİLER
  • HAKKIMIZDA
Mutlu olmayı yarına bırakmak, karşıya geçmek için nehrin durmasını beklemeye benzer ve bilirsin, o nehir asla durmaz.
KPSS MATEMATİK KPSS GEOMETRİ KPSS VATANDAŞLIK KPSS TÜRKÇE KPSS TARİH KPSS COĞRAFYA
İNGİLİZCE ALMANCA İTALYANCA KARİYER OYUN BİLGİSAYAR YAZILIM BİLGİSAYAR NETWORK
BİLGİSAYAR DONANIM BİLİŞİM TERİMLERİ CİLT VE CİLT BAKIMI HASTALIKLARIMIZ İNSAN VÜCUDU NEDİR