AKCİĞER KANSERİ


Bu makalemizde akciğer kanserinin tedavisi, akciğer kanserinin ilk belirtileri, akciğer kanseri belirtisi, akciğer kanseri nedenleri, akciğer kanseri sebepleri, akciğer kanseri nasıl tedavi edilir gibi konuları ele alacağız.

Akciğer kanseri, tüm dünyada erkeklerde en sık görülen kanser türüdür. Tüm kanserlerin%16 sını, kanser ölümlerinin de %28 ini teşkil eder.

 

Belirtileri


Akciğer kanseri sinsi bir hastalıktır ve belirti vermeyebilir ancak en sık görlen belirtileri arasında öksürük, kanlı balgam çıkartma, kan tükürme, nefes darlığı, egzersiz yapmada zorlanma, ses kısıklığı, kol ve omuz ağrıları, göğüs ağrıları, yutma zorluğu, kansızlık, sarılık, başağrıları, iştahsızlık, kilo kaybı, sık tekrarlayan zatürre, hırıltılı soluma ve göz kapağında düşme gösterilebilir.

 

Nedenleri


Akciğer kanserinin başlıca nedeni sigaradır. Tüm akciğer kanserlerinin %80-90’ı tek başına sigaraya bağlıdır. Risk sigara içme süresi, toplam içilen sigara, başlama yaşı ve içilen sigaranın tipine göre değişir.

Sigara içen bir kadının akciğer kanserine yakalanma riski içmeyen bir kadına göre 1.5-153 kat daha fazladır. Ayrıca, aynı miktar sigaraya maruz kalan kadınların erkeklere göre 1.5-3 kat daha fazla akciğer kanserine yakalanma riskleri olduğu hesaplanmıştır. Ailede akciğer kanseri olması akciğer kanserine yakalanma riskini arttırmaktadır.Ayrıca radon, asbest, kronik intertisyel pnömonitis, halojen eterler (klorometil eter), krom, nikel, inorganik arsenik, radyoizotoplar, hava kirliliği, ağır metaller, A ve E vitaminleri eksikliği de akciğer kanserinin nedenlari arasındadır.

 

Tedavi  Yöntemleri

 

Genelde her kanser türünde olduğu gibi 3 tür tedavi mevcuttur: Cerrahi, radyoterapi(yüksek-doz x-ışınları veya diğer yüksek-enerjili ışınlar kullanarak kanser hücrelerinin öldürülmesi) ve kemoterapi(kanser hücrelerini öldürmek üzere ilaçlar kullanılması). Cerrahi müdahale ancak kanser sadece akciğerde ve yakınlarındaki lenf bezlerine yayılmış durumda ise kullanılır. Bazen de cerrahi uygulama hastada tam olarak hangi kanserin bulunduğunu anlamak için yapılır. Cerrahi uygulamada bazen küçük bir parça çıkarılır , bazen akciğerin bir lobu tamamen alınır, bazen de bir akciğerin tamamının alınması gerekebilir. Daha sonra radyoterapi ya da kemoterapi uygulanır. Hastalığın durumuna göre beyin metastazını önlemek için beyne yapılacak radyoterapinin beyin fonksyonlarını etkileme riski yüksek olduğundan hasta bu konuda bilgilendirilir.Günümüzde bu kanser türüyle ilgili  alternatif tıbda da ümit verici gelişmeler olduğunu hatırlatmak isterim.


DİĞER HASTALIKLARIMIZ İLE İLGİLİ MAKALELER İÇİN TIKLAYINIZ







Not:İnternet Sitesi, içeriği , sadece bilgilendirme amaçlı olup, herhangi bir şekilde tıbbi öneri verme veya herhangi bir hekim-hasta sağlama amacı ile oluşturulmamıştır.

Buradaki bilginin hekim muayenesi ve hekim tanısı sonucu sağlanan bilgi ile kıyaslanamayacağı unutulmamalıdır.

Zalime merhamet mazluma ihanettir.
KPSS MATEMATİK KPSS GEOMETRİ KPSS VATANDAŞLIK KPSS TÜRKÇE KPSS TARİH KPSS COĞRAFYA
İNGİLİZCE ALMANCA İTALYANCA BİLGİSAYAR YAZILIM BİLGİSAYAR NETWORK
BİLGİSAYAR DONANIM BİLİŞİM TERİMLERİ CİLT VE CİLT BAKIMI HASTALIKLARIMIZ İNSAN VÜCUDU NEDİR