BÖBREK TAŞLARI


Bu makalemizde böbrek taşları özellikleri, böbrek taşı nasıl düşürülür, böbrek taşı düşürme yolları, böbrek taşı tedavisi, böbrek taşı nasıl geçer gibi konuları ele alacağız.


Erkeklerin 10%’unda ve bayanların 3%’ünde hayatlarının bir döneminde böbrek taşı oluşur. Ve bunların çoğunda , başka taş gelişimi ihtimali yüksek olduğu için , hastalık kronik bir hal alır.Böbrek taşlarından korunmanın ilk koşulu günde en az 2 litre su içmektir. Çay, kahve ve kola tüketimini ise sınırlandırmak gerekir. 20 ile 40 yaş arası daha sık görülür. Erkeklerde daha fazla karşılaşılan bu rahatsızlık idrardaki kalsiyum, oksalat veya ürik asit gibi maddelerin idrardaki yüksek miktarda bulunması sonucu oluşur. Bu maddeler kristaller halinde büyüyerek böbrek taşlarını meydana getirirler. Bu taşlar hareket ederek idrar yoluyla atılabilir fakat idrar kanalının herhangi bir yerinde takılarak idrar akışına engel oluşturan taşlar genellikle korkulan şiddetli böbrek ağrılarına sebep olur.

 

Böbrek Taşlarının Tedavisi

İdrara çıkmaları geciktirmemek önemlidir.Önleyici tedbir, idrar söktürücü kürlerle (az minarelli, hafif su kürleri çok yararlıdır) ve taşa göre değişen bir beslenme rejimi ile (çikolata hiç yenmeyip, az et, belirli sebzeler yenerek) alınır.Alkollü içki ve baharattan her zaman kaçınılmalıdır. Sakin, aşırı yorgunluktan uzak bir hayat tavsiye edilir. Böbrek ağrıları damardan veya adeleden ağrı kesici iğne yapılarak tedavi edilir. Kesin istirahat şarttır. Büyük taşlar için cerrahi müdahaleye başvurulur.


DİĞER HASTALIKLARIMIZ İLE İLGİLİ MAKALELER İÇİN TIKLAYINIZ







Not:İnternet Sitesi, içeriği , sadece bilgilendirme amaçlı olup, herhangi bir şekilde tıbbi öneri verme veya herhangi bir hekim-hasta sağlama amacı ile oluşturulmamıştır.

Buradaki bilginin hekim muayenesi ve hekim tanısı sonucu sağlanan bilgi ile kıyaslanamayacağı unutulmamalıdır.

Zalime merhamet mazluma ihanettir.
KPSS MATEMATİK KPSS GEOMETRİ KPSS VATANDAŞLIK KPSS TÜRKÇE KPSS TARİH KPSS COĞRAFYA
İNGİLİZCE ALMANCA İTALYANCA BİLGİSAYAR YAZILIM BİLGİSAYAR NETWORK
BİLGİSAYAR DONANIM BİLİŞİM TERİMLERİ CİLT VE CİLT BAKIMI HASTALIKLARIMIZ İNSAN VÜCUDU NEDİR