KRONİK BRONŞİT


Bu makalemizde Kronik Bronşit nedir, Kronik Bronşit özellikleri, Kronik Bronşit ile ilgili bilgi, Kronik Bronşitin tedavisi nasıl yapılır, Kronik Bronşit belirtileri, Kronik Bronşit nedenleri, Kronik Bronşit sigara gibi konuları ele alacağız.

Akciğerlerde aşırı balgam yapımı sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Kronik Bronşit 40 yaşın üstünde, erkeklerde ve sigara kullanan kişilerde yaygındır. Mesleki ve çevresel faktörlerin yanında kötü yaşam koşulları gibi nedenler hastalığın gelişiminde rol oynamaktadır. Balgam başlangıçta büyük havayollarında başlar ve genellikle tıkanma meydana gelmez, hastalık ilerledikçe küçük havayollarında da aşırı balgam üretilir ve tıkanma meydana gelir.

Kronik Bronşitin belirtilerinden bazılarını sıralayacak olursak:

1-En erken belirtisi birbirini izleyen iki yıl en az 3’er ay süren uzun süreli öksürük ve aşırı balgam çıkarmaktır.

2-Geceleri çok rahatsız edici bir öksürük vardır. Hastayı uykusundan uyandırır.

3-Hırıltılı solunum.

4-Yapılan küçük bir işte nefessiz kalma vs.

 

Kronik Bronşite Neden Olan Faktörler

1-Sigara ; Kronik bronşit oluşumunun en büyük sebebidir. Günde 20 sigaradan fazla içenlerde, bu hastalığın gelişme ihtimali çok fazladır. Bronşlarda, mukus yapımını arttırır.
2. Hava kirliliği ; Sigara gibi, havanın kirli olması da bronşlarda mukus salgısını arttırır. Dumanlı havalarda, kükürtdioksitin fazla olduğu bölgelerde, bronşit riski artmaktadır.
3. Bunların dışında nemli yerler, tozlu ortamlar, kötü hava koşulları, solunum yollarında ortaya çıkan hastalıklar kronik bronşite neden olmaktadır.

 

Kronik Bronşitin Tedavisi

 

1-Hastalığa uygun ilaç kullanımı, sigara içmeye devam eden hastalarda ise sigarayı bıraktırmak için ilaçlar kullanılabilmektedir. Sigarayı bırakınca, hastanın öksürmesinde ve balgam çıkarmasında azalma görülür ve böylece yaşam kalitesi yükselir.

2-Solunum yollarına yerleşen bakteri ve virüsleri yok etmek için ilaç tedavisi uygulanır.

3-İhtiyacı olan hastalara oksijen tedavisi verilir.

3-Yapılan solunum egzersizleri ile hastanın daha rahat nefes alıp vermesi amaçlanır. Bu yöntem, fizyoterapistler tarafından kullanılır.


DİĞER HASTALIKLARIMIZ İLE İLGİLİ MAKALELER İÇİN TIKLAYINIZ







Not:İnternet Sitesi, içeriği , sadece bilgilendirme amaçlı olup, herhangi bir şekilde tıbbi öneri verme veya herhangi bir hekim-hasta sağlama amacı ile oluşturulmamıştır.

Buradaki bilginin hekim muayenesi ve hekim tanısı sonucu sağlanan bilgi ile kıyaslanamayacağı unutulmamalıdır.

Zalime merhamet mazluma ihanettir.
KPSS MATEMATİK KPSS GEOMETRİ KPSS VATANDAŞLIK KPSS TÜRKÇE KPSS TARİH KPSS COĞRAFYA
İNGİLİZCE ALMANCA İTALYANCA BİLGİSAYAR YAZILIM BİLGİSAYAR NETWORK
BİLGİSAYAR DONANIM BİLİŞİM TERİMLERİ CİLT VE CİLT BAKIMI HASTALIKLARIMIZ İNSAN VÜCUDU NEDİR