SPERM AZLIĞI

Bu makalemizde sperm azlığı, sperm azlığı ve hareketsizliği, sperm azlığı neden kaynaklanır, sperm azlığı nasıl tedavi edilir, sperm azlığı nasıl anlaşılır, sperm sayısının düşme nedenleri, sperm eksikliği nasıl giderilir gibi konuları ele alacağız.

Öncelikle belirtmek gerekir ki sperm azlığı veya yokluğu bir hastalık değildir.Erkekte sperm hücrelerinin üretiminde sayısal azlık, hareket azlığı  veya yokluğu, hücrelerin kümelenmeleri  gibi nedenler tek başına olabileceği gibi bütün bu faktörler bir arada bulunabilir. Bazen, sperm hücresi, sperm kanallarının tıkalı olması nedeniyle dışarı çıkamaz (tıkanıklığa bağlı sperm yokluğu) veya hücre yapımının olmayışı ile ilgili olan yapısal sperm yokluğu görülebilir. Üreme yeteneği için erkek menisi içinde bulunan erkek üreme hücrelerinin spermlerin belli sayıda ve hareketlilikte olmaları gerekmektedir. Spermin her ml. için 120 milyon kadar olan normal sayının azalması yumurtanın döllenme şansını olumsuz yönde etkiler. Sperm molitesinin ( hareketlilik ve canlılık oranı )% 60 %70 civarında olması gerekir.  Sperm yapımı ve olgunlaşmasına ait problemler, erkek kısırlığı nedenleri arasında en geniş grubu oluşturur. Sperm hücreleri, yeterli sayı, şekil veya hareket özelliklerinde olmamaları nedeniyle yumurtayı döllemeyebilirler. Bazı enfeksiyon hastalıkları üreme organlarını etkileyerek testislerde sperm yapımını bozabilirler. Ergenlik çağından sonra geçirilen kabakulak hastalığının %25 oranında infertiliteye sebep olması en iyi bilinen örnektir. Sperm yapımını sağlayan FSH ve LH hormonlarındaki düzensizlikler de sperm eksikliğine  veya yokluğuna neden olabilmektedir.Çalışma ortamı,çevresel faktörlerde sperm oluşumunu etkileyebilmektedir.Radyasyon vs. gibi.Bunun yanında genetik faktörler de sperm konusunda sorun yaşanmasına neden olabilmektedir.Konumuzla ilgili olarak Prof.Dr.İbrahim Saraçoğlu’nun sitesinde şöyle bir tavsiyede bulunulmaktadır:

Hareketli spermsayısı düşüklüğü yaşayan erkeklerin hareketli sperm sayısını artırıcı etkisi olan keçiboynuzu kürünü önermekteyim. Keçiboynuzu (harnup) aktarlardan temin edilebilir.

Her ne kadar hareketli sperm sayısının yüksekliği yumurtanın döllenmesinde etkili ise de, spermde bulunan acrosome’un aktivitesinin de yüksek olması gerekli ve şarttır. Sperm sayısı yüksek olmasına rağmen acrosome aktivitesi düşük olan hareketli spermlerin yumurtayı döllenme ihtimali büyük oranda azalmaktadır. Bu durumda olan erkeklerin, beslenme programı ve destekleyici bitkisel kür ile acrosome aktivitesini yükseltmelerini önermekteyim. Bu bitkinin kullanım süresi yaklaşık 3 aydır. Bir kürlük miktar 3 ay kullanılır ve yaklaşık 50 g dır. 


Pazardan veya aktarlardan satın alınacak keçiboynuzlarının koyu kahve ve siyaha yakın renkte olanların tercih edilmesi gerekir. Açık kahve renkli olanları satın almayınız.

NOT: Hekim kontrol ve önerilerini ihmal etmeyiniz.


DİĞER HASTALIKLARIMIZ İLE İLGİLİ MAKALELER İÇİN TIKLAYINIZ







Not:İnternet Sitesi, içeriği , sadece bilgilendirme amaçlı olup, herhangi bir şekilde tıbbi öneri verme veya herhangi bir hekim-hasta sağlama amacı ile oluşturulmamıştır.

Buradaki bilginin hekim muayenesi ve hekim tanısı sonucu sağlanan bilgi ile kıyaslanamayacağı unutulmamalıdır.

Zalime merhamet mazluma ihanettir.
KPSS MATEMATİK KPSS GEOMETRİ KPSS VATANDAŞLIK KPSS TÜRKÇE KPSS TARİH KPSS COĞRAFYA
İNGİLİZCE ALMANCA İTALYANCA BİLGİSAYAR YAZILIM BİLGİSAYAR NETWORK
BİLGİSAYAR DONANIM BİLİŞİM TERİMLERİ CİLT VE CİLT BAKIMI HASTALIKLARIMIZ İNSAN VÜCUDU NEDİR