VİTİLİGO


Bu makalemizde vitiligo nedir, vitiligo nedir nasıl tedavi edilir, vitiligo belirtileri, vitiligo nedenleri, vitiligo ışın tedavisi, lazerle vitiligo tedavisi, vitiligo hastalığı hakkında bilgi gibi konuları ele alacağız.

Vitiligo, normal deri görünümünde, pigment kaybı nedeniyle düzensiz beyaz alanların bulunduğu bir deri durumudur. Vitiligonun oluştuğu alanlarında deri beyaz görünürken çevresindeki bölgeler kişinin ten rengiyle aynıdır. Hastalıklı bölgelerde cilde rengini veren melanositlerdeki rahatsızlık nedeniyle tüyler ve kıllardada beyazlık görülür. Beyaz renge dönüşen bölgeler çeşitli büyüklüklerde olabilir. Kimi zaman görünmeyecek kadar küçük olan bu bölgeler, kimi zaman çok daha büyük boyutlara ulaşabilir ve hatta derinin büyük bir bölümünü etkilemiş olabilir. Sıklıkla vücudun yüz, dudak, boyun, göğüs, penis, diz, dirsek ve el ve kol bölgelerinde görülür. Hastalık sonucu oluşan bu beyaz bölgeler güneş sonucu oluşan ultraviyole ışınına karşı diğer blgelerden daha hassas olurlar. Hastalıklı kişilerde güneş yanıklarından, veya alınabilecek herahangi bir darbelerden sonra yeni vitiligo bölgeleri oluşabilir. Vitiligo hastalığı birçok hastalıklarla (kanser, diabet vs.) beraber aynı anda kişilerde görülebilinir.

Toplumda görülme sıklığı %1 ile %2 arasındadır. Vücutta oluşan her beyaz leke kişinin virtiligo hastalığına yakalandığı anlamına gelmez. Bu ayrımın yapılabilmesi için hastalıkla ilgili bir uzman doktor muayenesi şarttır. Birçok farklı rahatsızlığa bağlı lekeler vitiligo hastalığı sonucu oluşan lekeler ile karışabilir. Bu hastalık, otoimmun kökenli olup hastanın vücudundaki renk oluşumunu sağlayan hücrelere karşı hastanın vücudundaki yıkıcı hücrelerinin aktivasyonu ile başlar.

Hastalığın veya hastalığı taşıyan genlerin aile bireylerinde bulunması, kişilerde görülme ihtimalini artırır. Vücudun bağışıklık sisteminin zayıfladığı anlarda ve farklı hastalık dönemlerinde vitiligonun başlaması ve artması daha olasıdır. Çünkü bu gibi anlarda vücudun savunma sistemi zayıflamış ve direnci kırılmıştır. Hastalık sonucu beyazlayan bölge bazen hastalığın çıktığı bölgelerde sınırlı kalırken birçok hastada yayılmaya devam eder.

Vitiligo tedavisi: En az 15 faktörlü krem ya da losyonlar güneşe çıkılmadan önce sürülmelidir. Vitiligo alanı yüz ve el gibi sürekli güneşle temas bölgesinde ise günlük güneşten koruyucu kullanılmalıdır.

1-PUVA: Psoralen maddesi içildikten veya sürüldükten 2 saat sonra sonra kabinde UVA (ultraviyole A ışığı) veya güneş ışığı ile tedavi şeklidir. Doğal güneş ışığı ile tedavi güvenli olmadığından doktor ofislerinde UVA kabinlerinde tedavi daha uygundur. Haftada 2 kez uygulanır. Oldukça uzun süreli bir tedavidir. Tedavi sonrası güneşte kalınmamalı, gözlük takılmalı ve güneşten koruyucu kullanılmalıdır.

2- Dar bant UVB fototerapi: UVB ( ultraviyole B ışığı) kabinde haftada 2- 3 uygulanır. İlaç içilmemesi nedeniyle tedavi sonrası rahat geçirilir.

3- Kortizon tedavileri: Krem, iğne, hap şeklinde kortizon ile tedavi düzenlenebilir. Kortizon tedavisi yan etkileri nedeniyle uzun süreli kullanılamamaktadır.

4- Kapatıcı kremler ve otobronzan losyonlar lekeli bölgelere sürülerek beyaz alanın görüntüsü gizlenebilir.

5- Lazer tedavisi: Excimer lazer  (UVB 308 nm) ile başarılı tedavi sonuçları bildirilmiştir. Ancak pahalı bir yöntemdir. Uzun süreli sonuçları henüz bilinmemektedir.

6- Fokus mikroterapi:300-320 nm arasında değişen darbant uvb ile yapılan bir tedavidir. Başarılı sonuçlar bildirilmiştir.

7- Pimecrolimus veya Tacrolimus içeren kremler son yıllarda tedavide başarılı olarak kullanılmaktadır. Lokal olarak uzun süreli kullanımında yan etki yapmamsı nedeniyle göz ve yüz gibi hassas bölgelerde rahatlıkla kullanılabilmektedir.

8- Cerrahi tedaviler: Pek çok değişik yöntem denenmiştir ancak çok sık uygulanan tedaviler değildir.

9- Depigmentasyon tedavisi: Çok yaygın hastalığı olan vitiligolu hastaların kalan renkli alanları özel ilaçlarla beyazlatılır. Kalıcı bir renk kaybı sağladığından dikkatli kullanılması gereken bir yöntemdir

10- Pseudocatalase tedavisi: Yeni bir yöntemdir. Günde iki kez vitiligolu alana uygulanır. Dar bant UVB ile birlikte de iyi sonuçlar alınabilmektedir.


DİĞER HASTALIKLARIMIZ İLE İLGİLİ MAKALELER İÇİN TIKLAYINIZ







Not:İnternet Sitesi, içeriği , sadece bilgilendirme amaçlı olup, herhangi bir şekilde tıbbi öneri verme veya herhangi bir hekim-hasta sağlama amacı ile oluşturulmamıştır.

Buradaki bilginin hekim muayenesi ve hekim tanısı sonucu sağlanan bilgi ile kıyaslanamayacağı unutulmamalıdır.

Zalime merhamet mazluma ihanettir.
KPSS MATEMATİK KPSS GEOMETRİ KPSS VATANDAŞLIK KPSS TÜRKÇE KPSS TARİH KPSS COĞRAFYA
İNGİLİZCE ALMANCA İTALYANCA BİLGİSAYAR YAZILIM BİLGİSAYAR NETWORK
BİLGİSAYAR DONANIM BİLİŞİM TERİMLERİ CİLT VE CİLT BAKIMI HASTALIKLARIMIZ İNSAN VÜCUDU NEDİR